Festivalul Cluj Modern 2017

Home $ Festivaluri $ Festivalul Cluj Modern 2017

by | Apr 3, 2017 | Festivaluri

Ediția a douăsprezecea a Festivalului Cluj Modern își propune să continue seria de succese crescânde a ultimelor ediții, ce i-au consolidat locul de reper pe harta culturală a țării, cu bune ecouri și peste graniță.

Oferta repertorială a ediției – una din principalele mize ale unei asemenea manifestări – este variată, inventivă, deschisă unui fertil dialog local-național-universal în creația muzicală. Se remarcă programul „DIASPORA – Between Energy and Nostalgy”, un sensibil barometru al prezențelor creative românești disipate în centre de mare anvergură și tradiție culturală ale străinătății – Berlin, Viena, Paris, Montreal, Heidelberg, Los Angeles – dar și paradoxala „străinătate” a Chișinăului.

Un alt program tematic cu tentă insolită este intitulat „Ethnohorologhion”, în care un repertoriu coral de factură modernă cu inspirație din folclor se intersectează cu piese avangardiste pentru percuție solo, conținând la rândul lor aluzii folclorice. Titlurile celorlalte seri – „Cluj à la carte”, „Strings Only”, „Green Thing Ensemble”, „Cvartetul Arcadia” întregesc un tur de orizont promițător.

Sunt prezentate lucrări devenite repere clasice ale înnoirii de limbaj și stil ale contemporaneității precum Cvartetul nr. 2 de Arnold Schoenberg sau celebra Ofrandă victimelor Hiroșimei de Krzystof Penderecki – dar și lucrări în primă audiție mondială ale unor compozitori români – Cornel Țăranu, Ciprian Pop, Cristian Bence-Muk – sau străini – Miklós Csemiczky (Ungaria).
Manifestarea și-a asigurat colaborare unor forțe interpretative clujene de cel mai înalt nivel: Cvartetul Transilvan, Corul de cameră Cappella Transyilvanica, Cvartetul Arcadia, Ansamblul de muzică contemporană AdHOC dirijat de Matei Pop, percuționistul virtuoz Mircea Ardeleanu. Nu lipsesc artiști invitați din străinătate – maestrul saxofonului Daniel Kientzy din Franța, Green Thing Ensemble din Viena, soprana Julia Sitkovetsky din Anglia și foarte tânărul violonist Kristóf Tóth din Ungaria.

Parteneriatul tradițional cu Filarmonica „Transilvania” prilejuiește un final de festival la altitudinea regalului vocal-simfonic al Orchestrei și Corului Filarmonicii, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Nu va lipsi nici în această ediție o zi consacrată reflecției și schimbului de idei asupra muzicii, prin simpozionul internațional al cărui key-note speaker va fi reputatul muzicolog și interpret dr. William Kinderman de la University of Illinois, S.U.A.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!