Bar etiquette: ce ar vrea un barman să știi

Home $ Articole $ Bar etiquette: ce ar vrea un barman să știi

by | Apr 20, 2017 | Articole, Editorial

Pentru că de ceva timp ne gândim să abordăm acest subiect, credem că în sfârşit „i-a venit timpul”. Mai ales că am avut parte de o mică vacanţă şi am avut destulă vreme să povestim cu diverse persoane. Aşa că azi vorbim despre experienţa într-un bar. Tema s-ar putea să-ți pară cunoscută şi nu greşești. În noiembrie 2015 era publicat Bar etiquette: norme nescrise de respectat la bar, un articol în care sunt prezentate 15 sfaturi de luat în considerare atunci când comanzi sau stai la bar.

Acum ne dorim o abordare uşor diferită. Nu e niciunul dintre noi barman, dar sunt destui în Cluj de la care am putut aduna câteva aspecte de care ar trebui să ținem cont. Probabil nu te-ai gândit vreodată că un anume gest, pe care îl găsesţi extrem de normal, poate strica cheful pe o întreagă seară a celor care îți sunt la dispoziţie. Desigur, poţi să te comporţi în continuare cum dorești, nu putem noi impune nimic și ține doar de educația fiecăruia (#cei7anideacasa), dar poate ar trebui măcar să arunci un ochi peste aceste câteva lucruri care să te ajute să nu te transformi într-un client, ci să rămâi un oaspete.

Fă un research
În coffee shop-uri găseşti cafea, pub-urile servesc bere, cocktail barurile prepară ceea ce numim drinks, cluburile au long drinks şi tot aşa. Poate te aștepți să găsești o bere în orice tip de local ai ajunge, dar evită momentul în care mergi într-un coffee shop sau cocktail bar și din comoditate ceri o bere. Gândește-te că oamenii din domeniu împreună cu investitorii şi-au dat seama că nu pot să le facă bine pe toate şi încearcă să exceleze pe o singură ramură. Imaginează-ţi doar cât de frustrant e pentru ei să lucreze timp îndelungat la o listă de cocktail-uri, să cerceteze, să le testeze mai bine de o lună, să încerce să facă ceva inovator, iar clientul să comande o bere banală. Nu e nimic greşit în a bea bere, dar mai bine mergi într-un bar de profil, dacă tot ai făcut efort cu rezervarea, mai dai bani pe taxi până acolo, măcar încerci ceva cu care se mândresc oamenii din acel loc.

Experimentează
Nu-ți fie frică să experimentezi şi nicidecum să nu cazi în rutina de a bea seară de seară acelaşi lucru. Într-adevăr, băutura aleasă de tine poate fi incredibil de bună, însă există o lume întreagă acolo, nedescoperită încă. E bine că-ți place ceea ce ai comandat, că ți-ai găsit ceva care îți încântă gusturile, dar încercă să nu bei mereu acelaşi draft şi măcar o dată pe săptămână răsfaţă-te şi încercă o IPA (India pale ale, un stil de bere hoppy) sau un Stout produse în România, spre exemplu.

Nu bea cu scopul principal de a te îmbăta
Nu bei alcool pentru senzaţia plăcută ce ți-o oferă primele cinci drink-uri, urmată brusc de dorinţa de a nu mai vrea să trăiești pe pământul acesta. Dorinţă care persistă şi a doua zi, completată de multe întrebări fără răspuns. Suntem în 2017, o seară reuşită nu mai înseamnă o seară în care ai băut 17 Long Island-uri făcute dintr-un alcool căruia nu-i știi proveniența şi a doua zi te-ai trezit neştiind de tine. Te poți opri după al doilea sau al treilea pahar, te hidratezi cu o apă plată și a doua zi vei vedea diferențele. Excesul nu ar trebui să mai existe, mai ales că dăunează sănătăţii. Alcoolul ar trebui băut pentru arome, pentru o experienţă, pentru a încerca să vezi cât de frumoasă poate fi lumea fermentării şi a distilării.

Atenţie la dulce
Era o vreme când ceva dulce era considerat neapărat şi bun. Era cool să bei o cafea cu patru plicuri de zahăr, dar uite că nu mai e. Experimentează băuturi mai seci și bitter, decizi apoi dacă îți place un dry martini, vezi ce înseamnă o porţie de rom cu un cub mare de gheaţă din apa pură etc. Serios, încearcă să nu mai pui zahăr în cafea. E mult mai bună fără.

Știm că unii copii sunt alintați…
Dar nu mai ţipa! Nu mai ridica mâinile de parcă ai dirija un elicopter să aterizeze. Ah, și marea rugăminte… nu pocni din degete. Barmanii ştiu că ești acolo, că îți este sete, dar din păcate nu pot întotdeauna fi aşa de rapizi pe cum am vrea noi. În traducere liberă, sunt şi ei oameni şi au doar două mâini. Trebuie să înţelegem că mai există şi alte persoane, ajută să ai un strop de răbdare, iar dacă barmanul sau ospătarul chiar nu te-a văzut, poți face micul efort să te apropii de el şi să-i spui ce ai nevoie. Cel mai probabil va fi prima dată când va face o greşeală în privinţa ta. Păstrează-ți comportamentul de adult și când mergi într-un bar. Doar un copil mic urlă şi gesticulează pentru a atrage atenţia.

Barmanul ştie ce face, nu trebuie să-l înveţi
Cu siguranţă le ştii pe toate în domeniul tău şi ești foarte bun pe ce faci. Şi, cum toată lumea excelează în ceea ce face, la fel şi barmanii încearcă constant să se autodepăşească, să fie mai buni. Cum crezi că arăţi în ochii lor când le explici cum se bea un whisky, doar pentru că ai citit undeva că aşa se face în Scoția? Sau că un Mojito se face cu gheaţă pisată? Nu mai bine le povesteşti cu ce te ocupi tu? Cu siguranţă te vor asculta cu cea mai mare plăcere. Dacă reuşești să treci de etapa în care îi înveţi pe barmani cum să-şi facă meseria şi îi asculţi câteva momente, sigur ieşi mai câştigat.

Nu mai comanda Mojito fără gheaţă
…sau orice alt drink pentru care gheața are un rol foarte important
Nu puţini sunt cei care ne-au destăinuit că sunt “alergici” la această comandă. Şi chiar dacă iniţial nu am înţeles de ce, explicaţiile lor ne-au lămurit. Gheaţa are şi ea un rol (extrem de important) în băutură. Poate să dezvolte arome noi, poate să amplifice gustul, scade senzaţia de ardere şi multe alte lucruri. Plus că barmanii gătesc cu temperaturi scăzute cu acea gheaţă, la fel cum un bucătar foloseşte temperaturi ridicate. De ce ai bea un cocktail fără gheaţă? Te doare gâtul? Fie nu te aventurezi spre alcool, în cazul acesta, fie încerci un Manhattan, un Rob Roy sau ceri o recomandare. Pentru barmani, acest “mojito fără gheaţă” e complet lipsit de logică. E ca şi cum ai avea poftă de un piept de pui cu cartofi prăjiţi, însă te încăpăţânezi să îl ceri ospătarului nefăcut, cu cartofi cruzi.

Gazde, nu servitori
Barmanii nu sunt acolo să te servească, ci să te ajute sa ai o seară specială. Cu siguranţă sunt recunoscători că vii la ei, însă nu sunt servitorii tăi. Mergi la ei în casă şi te tratează ca pe un oaspete. Tratează-i şi tu ca pe o gazdă. Este foarte simplu, sunt oameni, comportă-te ca atare.

Barmanul nu e cu absolut nimic mai prejos decât tine
Trebuie să înţelegi ca ei au ales o carieră în industria ospitalității, fie că sunt barmani, bucătari sau ospătari. Nu au făcut ceva greşit în viaţă sau nu au fost buni la nimic altceva şi s-au gândit să se angajeze în bar, pe ideea că ce poate fi aşa greu să torni o bere într-un pahar? Majoritatea dintre ei fac asta din plăcere, studiază, învaţă, merg la cursuri şi seminarii în alte ţări şi, pe lângă asta, e un job al naibii de frumos. Mulţi dintre ei au familii şi copii, pe care le pot întreţine. Dacă sunt barmani nu înseamnă că sunt mai prejos decât alţii. Ei nu te privesc de sus, chiar dacă poate li se pare că ai cel mai banal job posibil, ci se uită la tine şi te tratează precum egalul său, cum ar trebui să privească orice om pe alt om. Fiecare are o menire şi o chemare pe lumea asta. Voi poate aveţi o servietă sau un laptop, barmanii au un shaker.

Nu discrimina
În Cluj și nu numai, probabil ai întâlnit multe fete în spatele barului. Nu le desconsidera doar pentru că sunt fete și în niciun caz nu le transmite să-și cheme colegul să te servească. Dacă te-au întâmpinat din spatele barului, înseamnă că își fac meseria și chiar la fel de bine ca mulți alți colegi barmani.

Tips-ul nu este obligatoriu, însă bunele maniere sunt
Nu trebuie să lași bacşiş dacă nu vrei să o faci. Nu trebuie lăsat automat 10 sau 20% din notă, nu se aşteaptă nimeni la aşa ceva. Barmanii nu îşi dau silinţa mai tare daca le laşi mai mult, băutura nu o să fie făcută mai repede, nu o să aibă un gust mai bun decât în mod normal. Tips-ul nu este obligatoriu, însă un salut politicos, un zâmbet din când în când şi un “mulţumesc”, fii sigur că sunt. Nu o să fii tratat mai bine dacă fluturi bani, o sa fii tratat mai bine dacă ești respectuos şi comunicativ.

În final, have fun!
Poate că în anumite momente apar mici frustrări și te enervezi sau enervezi pe alții, până la urmă e strict decizia fiecăruia și e nevoie doar de un al doilea om care să interpreteze comportamentul lui fiind enervant. Indiferent de care parte a barului ești, problemele, frustrările și orgoliile ar trebui lăsate afară. Sau ai uitat de ce ești acolo?

Cu ce anume nu ești de acord, ce susții cu tărie, dar şi ce ai mai adăuga?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!