Un nou ponton, insule plutitoare și cinema în aer liber pe malul Someșului

Home $ Știri Cluj $ Un nou ponton, insule plutitoare și cinema în aer liber pe malul Someșului

by | May 22, 2017 | Știri Cluj

Un nou spațiu de relaxare pe malul Someșului va fi inaugurat duminică, 28 mai, ca preambul pentru cea de-a treia ediție Someș Delivery. Numit “Pontonul mare”, acesta poate servi ca spațiu de întâlnire și socializare, loc de pescuit, debarcader sau scenă pentru evenimente, fiind un sistem modular din trei piese care se pot ușor reconfigura. Pontonul a fost proiectat și construit în cadrul unui workshop organizat în parteneriat cu Asociația Studenților Arhitecți din Cluj, și va fi inaugurat duminică la ora 19, pe Splaiul Independenței, pe malul drept al râului în apropiere de Sala Sporturilor.

A treia ediție Someș Delivery va avea loc anul acesta în zilele de 17 și 18 iunie, pe segmentul de râu dintre podul Garibaldi și puntea pietonală din amonte. Echipa de organizare propune 6 intervenții proprii, prin care va oferi clujenilor noi spații pentru relaxare și evenimente pe malul râului, alături de alte amenajări și instalații propuse de artiști clujeni printr-un concurs public de proiecte.

ng> realizat de echipa Prototip Studio.

Scena Someș Delivery, amplasată anul acesta pe fâșia verde dintre parcul Iuliu Hațieganu și Someș, va găzdui concerte și proiecții în aer liber, valorizând potențialul acestui spațiu urban și asigurând câteva funcțiuni complementare principalei zone de promenadă de pe malul Someșului.

Pavilionul Someș Delivery, structura modulară creată de echipa KOOHO pentru ediția din 2016 a Someș Delivery va fi reutilizată, într-o nouă conformație, pe malul sudic, oferind un spațiu umbrit în vecinătatea apei, loc de relaxare și socializare.

Acestor amenajări li se adaugă cele care au câștigat concursul public de proiecte și care sunt, practic, transpunerea în realitate a dorinței clujenilor de a se putea apropia mai mult de Someș.

Casa din copac, loc de joacă. Atragerea și apropierea de Someș a copiilor se poate face prin crearea unui loc de joacă pe malul râului, iar scopul acestui proiect este de a crea un loc de întâlnire pentru copii și părinți.

Nature Desks. Nature Desks își propune să conecteze natura urbană cu spațiile de lucru astfel încât rezultatul final va fi un spațiu de (co)working pe malul Someșului pentru freelanceri, start-up-uri și pentru oricine vrea să lucreze cu păsări și râu în jur.

Insula. Așa cum spune și numele, proiectul își propune construirea unei insule de vegetație plutitoare pe apă și a unui spațiu de interacțiune socială pe malul râului.

Ophelia. Ophelia, de data asta, nu e un personaj din Hamlet, ci un proiect care își propune amplasarea unor bărci din lemn, iluminate din interior pe timpul nopții – având astfel efectul algelor luminiscente și a faunei acvatice.

Capitol Cinema. „CAPITOL – Grădina Cinema” este o instalație care testează posibile utilizări cotidiene și culturale ale spațiului public, care își dorește transformarea Someșului în o grădină urbană și zonă de relaxare, lectură și dialog, dar și cinematograf alternativ în aer liber pe timpul serii.

Somn la Someș. Pentru că mai peste tot în lume malurile râurilor urbane au devenit loc de relaxare unde oamenii dorm direct pe iarbă, această instalație propune amplasarea unor oameni de hârtie în mărime naturală culcați pe malul Someşului. Instalația este o reprezentare simbolică a acestei stări de spirit.

River Zen. Intervenția River Zen are în plan o serie de plimbări sonore/soundwalking de-a lungul Someșului, înregistrarea sunetelor și discuții în grup despre poluarea fonică, sunetele Someșului și efectele benefice ale sunetelor.

Trash Songs. Trash Songs este alcătuit din zgomote trash. Mai exact, sunete înregistrate în timpul unei ecologizări de-a lungul malul râului și în râu. Pe timpul nopții sunetele și imaginile realizate pe parcursul ecologizării vor fi reciclate și transformate într-o instalație audio-vizuală.

Someș Delivery promovează un râu mai curat și mai accesibil. Încă de la prima ediție, proiectele selectate în program și-au pus problema reciclării, reutilizării și post-utilizării. Propunerile sunt prietenoase cu mediul, non-invazive, nu afecteze cadrul natural și vor aduce un plus de valoare râului.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!