Interviu cu Claudiu Ilea, jucător de snooker

by | May 30, 2017 | Articole, Interviuri | #clujlife

Claudiu Ilea (30 ani) este unul dintre putinii jucatori de snooker din Cluj, iar anul trecut am putut sa-l vedem intr-un meci amical cu Ken Doherty la Sala Sporturilor. A descoperit jocul chiar cand a aparut prima masa de snooker in Romania, iar de atunci a devenit cea mai mare pasiune a lui.

Desi jucatorii profesionisti pot castiga milioane, in Romania lucrurile nu stau chiar asa, astfel ca snooker-ul ramane o pasiune pentru Claudiu, iar in viata de zi cu zi este broker de asigurari.

Cum imparti jobul cu pasiunea?
Claudiu: Destul de greu, depinde cat imi permite timpul. Cand sunt in zona mai joc o ora doua, dar mai mult in weekend.
Snooker mai serios joc de vreo 4-5 ani, cu antrenamente si tot ce trebuie. Inainte am jucat multi ani biliard, de pe la 8-9 ani.

Cand ai descoperit snooker-ul?
Claudiu: Prima oara am descoperit snooker-ul cand aveam 13 ani, la Casa Tineretului, unde mai mergeam la biliard. Cand am vazut masa de snooker, m-am speriat cat e de mare. Era o masa foarte veche, am inteles ca ulterior a fost vanduta cu foarte multi bani. Cred ca a fost prima masa din tara si nu prea aveai norocul sa o prinzi libera, mergeau mai mult cei de-a casei. Ca sa prind si eu masa, trebuia sa ma joc pe bani cu ei. Am ajuns sa joc cu altii mai in varsta si chiar sa-i bat.

Apoi am descoperit o masa la Nera, pe Victor Babes. Nu era chiar masa originala de snooker, tot timpul lipseau bile, tacurile erau rupte, gaurile aveau dimensiuni diferite… Si masa aia o prindeai cand aveai noroc, trebuia sa mergi la prima ora cand se deschidea locul. Practic erau doua mese in tot Clujul, iar interesul era mai mare atunci, nu exista Facebook, nu erau telefoanele mobile care te tin inchis in casa, nu aparusera mall-urile si toata lumea mergea la biliard. In ultima vreme s-a schimbat mult, pentru ca ai atatea optiuni diverse.

Abia prin 2000 a deschis Doru (proprietarul Snooker Club) in Zorilor un club si am inceput sa joc acolo mai des. Se organizau concursuri, mai veneau jucatori din alte orase. Pe atunci participam la concursuri de biliard si snooker in paralel. La un moment dat chiar am ajuns sa fug de la un concurs la altul. Castigasem concursul de snooker si de acolo am fugit la alt meci de biliard. Bineinteles, la nivel de amatori.

Unde obisnuiesti sa te antrenezi sau sa joci de placere?
Claudiu: Ma antrenez la Snooker Club Cluj, singurul salon exclusiv de snooker din oras, cu 3 mese de snooker de top, avand si bar, teras si zona lounge cu tv, un local superb.

Ce ai recomanda unui jucator amator, care a mai incercat doar biliard, dar care ar fi curios sa incerce snooker?
Claudiu: Recomand unui jucator de biliard sa se pregateasca psihic inainte pentru ca va rata foarte mult, sa o ia de la zero, sa invete inainte pozitia la masa corecta. Pe Youtube poti gasi zeci de filmulete cu antrenori de snooker din Anglia, care explica foarte frumos ce ai de facut pentru a invata sa joci corect. Buzunarele la snooker sunt mult mai inguste si masa de 4 ori mai mare decat o masa de biliard. E un soc cand treci de la biliard la snooker, masa ti se pare cat un teren de fotbal 🙂

“Jucătorii profesioniști pot acumula de-a lungul carierei câștiguri de zeci de milioane de lire sterline.” – zice wikipedia. Cum stam in Romania la acest capitol?
Claudiu: In Romania nu exista jucatori profesionisti de snooker, doar amatori. Pentru a deveni profesionist, trebuie sa parcurgi niste etape, este destul de complicat. Am impresia ca trebuie sa castigi campionatul european de amatori sau sa joci finala la un turneu din Anglia (Q school) si este foarte ridicat nivelul de joc. Avem in tara 2, 3 jucatori care incearca in fiecare an, dar deocamdata nu au reusit.

Nivelul este destul de slab in Cluj, asta e problema. La nivel national daca sunt 10-20 de jucatori buni. Oricum, break-urile in concursurile de la noi, de obicei sunt de 30 puncte.

De ce crezi ca snooker-ul nu este atat de popular in Romania si ce crezi ca ar avea nevoie pentru a se dezvolta?
Claudiu: Snooker-ul este foarte popular in tara, toata lumea vorbeste despre snooker, dar pentru a visa la performante la nivel mondial in snooker, trebuie sa mai asteptam. Avem un singur antrenor acreditat de WPBSA in toata tara (Marius Ancuta) si cateva sali de snooker, le poti numape degete. Trebuie sa investim mai mult si parintii sa isi duca copiii la snooker de mici.

Care a fost cel mai mare break pe care l-ai facut vreodata?
Claudiu: Cel mai mare break al meu reusit la un concurs a fost de 82 de puncte (in 2015), cel mai mare reusit intr-o partida cu un adversar la un joc amical a fost de 91 (la Snooker Club cu Petraru Madalin, jucator amator). Cel mai mare reusit la antrenamente, 113 puncte.

Ai jucat la concursuri in alte tari?
Claudiu: Nu, dar au fost prieteni de-ai mei si mi-au povestit. Un prieten a fost recent la un campionat european de amatori, a castigat doua meciuri in grupa dar nu a trecut mai departe.

De exemplu in Asia, jocul este la un nivel foarte ridicat. Am inteles ca s-a bagat si in scoli, oriunde mergi gasesti o masa de snooker si sunt multi jucatori foarte buni. Pe youtube gasesti multe break-uri de 147 facute de jucatori de 13-14 ani din China. Cand vezi asta, ce sa mai visezi la performanta? La noi inca nu s-a facut un break de peste 100 de puncte intr-un concurs. Ar trebui sa facem si noi la fel, cu antrenament de 8h pe zi, in fiecare zi, incepand de la 6 ani.

Sa zicem ca vrei sa te antrenezi acasa. Cat costa o masa de snooker?
Claudiu: Gasesti masa starter la ~4000 euro pe care sa o pui acasa, dar iti trebui spatiu pentru asta.
Ar trebui ca parintii sa-si duca copii la snooker si asa, poate peste multi ani sa apara un jucator roman pe care sa-l vedem la Eurosport.

E de inteles ca parintii nu-si incurajeaza copii sa mearga intr-un mediu de bar, cu biliard etc. Snooker-ul totusi nu poate fi la fel asociat, e cu totul altceva. De exemplu cum este la Snooker Club, e liniste, lumea se concetreaza pe joc, nu vezi oameni beti, e un alt mediu. Si la concursuri e faina atmosfera, toata lumea se imbraca elegant.

Anul trecut ai jucat cu Ken Doherty la Sala Sporturilor. Cum a fost meciul pentru tine si ce ai invatat?
Claudiu: Meciul amical de la Sala Sporturilor a fost un moment senzational, nu multi au aceasta sansa in viata, sa joace la aceeasi masa cu Ken Doherty si John Higgins, ii multumesc pe aceasta cale lui Doru Abrudan, proprietarul Snooker Club Cluj care a organizat acel eveniment si i-a adus in tara pe cei doi campioni. Am inteles dupa acel joc ca suntem la ani lumina distanta ca nivel de joc fata de marii jucatori de snooker profesionisti.

Planuiesti sa participi la vreo competitie anul acesta?
Claudiu: Am participat chiar acum o saptamana – doua la Oradea la un turneu de snooker la care au fost invitati cei mai buni jucatori din Ungaria si din tara de la noi. Am fost invins in sferturi de Varga Peter din Ungaria (jucator/antrenor). Daca imi permite timpul, voi participa si la urmatoarea editie de Snooker Oradea Open din August.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This