Hans Mattis-Teutsch – Sub semnul avangardei @ Muzeul de Artă

Home $ Cultural $ Expozitii $ Hans Mattis-Teutsch – Sub semnul avangardei @ Muzeul de Artă

by | Jun 19, 2017 | Expozitii

Hans Mattis-Teutsch – Sub semnul avangardei
22 iunie – 30 iulie 2017

O iniţiativă meritorie a Muzeului de Artă Braşov, concretizată cu sprijinul şi colaborarea Muzeului de Artă Cluj-Napoca

„Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei”, expoziţie cu o valoare patrimonială deosebită, reuneşte o selecţie semnificativă de lucrări de artă plastică (pictură de şevalet, linogravură, acuarelă, pastel şi statuarie mică) semnate Hans Mattis-Teutsch (1884-1960) – personalitate complexă şi polivalentă (pictor, grafician, sculptor, teoretician al artei și poet), reprezentativă pentru avangarda artistică din spațiul Europei Centrale -, provenite din colecţiile muzeelor de artă din Braşov şi Cluj-Napoca.

Lucrările expuse ilustrează etapele stilistice parcurse de creaţia lui Mattis-Teutsch între anii 1917-1932, perioadă de maximă creativitate în care artistul a fost o prezenţă activă în cadrul mișcării de avangardă din Ungaria („MA”; 1917-1918), Germania („Der Sturm”; 1921-1925) și România („Contimporanul”, „Integral”; 1924-1925), ele relevând, totodată, legăturile şi interconexiunile cu reprezentanții avangardei artistice europene (Wassily Kandinsky, Franz Marc, „Der Sturm”).

Elaborarea treptată a unui limbaj plastic original, avangardist, este evidențiată de linogravurile, acuarelele și pastelurile lui Mattis-Teutsch, laborator al creației în care artistul experimentează noi modalități de expresie, ambianţa expoziţiei permiţând, în mod concludent, urmărirea traseului stilistic ce a contribuit la definirea particularităţii viziunii şi a practicii sale: de la peisaje postimpresioniste, cu accente simboliste, evoluând apoi, sub influența artiștilor de la „Der Blaue Reiter”, spre expresionismul abstract (ciclul „Florilor Sufleteşti”) și apropierea ulterioară de constructivism, vizibilă în nudurile stilizate de la începutul anilor ’30.

Mediul artistic budapestan a avut o contribuție importantă în formarea (a studiat la Școala Națională Regală de Arte și Meserii din Budapesta) și afirmarea artistului. Mattis-Teutsch s-a alăturat grupării „MA” condusă de Kassák Lajos, care l-a promovat, prin intermediul expozițiilor organizate, în paginile revistei „Ma” și i-a tipărit un album de linogravuri (Linoleum Albumát).

Lucrările incluse în expunere au figurat în câteva dintre cele mai relevante expoziții Mattis-Teutsch organizate în ultimele două decenii: „Mattis-Teutsch und der Blaue Reiter”, Magyar Nemzeti Galéria Budapesta, Haus der Kunst München, 2001; „Hans Mattis-Teutsch, artist al avangardei”, Muzeul de Artă Brașov, 2009; „Hans Mattis-Teutsch. Un avangardist transilvănean. Colecţia Muzeului de Artă Braşov”, Muzeul de Artă Timișoara, 2013.
___________________
Curatori: Andreea Pocol, Radu Popica
Comisar de expoziţie: Alexandra Sârbu

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!