Cum să comanzi la bar fără să pari amator

Home $ Articole $ Cum să comanzi la bar fără să pari amator

by | Jul 27, 2017 | Articole, Editorial

Există fel și fel de moduri în care puteți să o dați în bară atunci când decideți să ieșiți din casă, și chiar dacă mulți spun că lor nu le pasă ce zice lumea… cred că nimănui nu-i plac privirile disprețuitoare aruncate de alții care sunt mai învățați. Eu mă ghidez după deviza learn the rules like a pro, so you can break them like an artist. Și ca să nu se dea alții mai deștepți decât sunt.

Azi discutăm câteva sfaturi despre cum puteți să comandați la bar, fără să pară că nu sunteți informați atunci când barmanul vă întreabă cum preferați băutura. Nu pentru că aș fi eu expertă în asta, ci doar pentru că am mai citit / observat una-alta.

Nu vă fie frică să cereți sfatul barmanului sau să-l întrebați despre băuturile din meniu

O să vă povestesc o experiență personală. Am mers, am răsfoit meniul de băuturi, m-am uitat de vreo 5 ori la el cap-coadă, într-un final am ales ceva ”care suna bine”. Arăta la fel de bine ca denumirea pe care o purta, însă nu a fost pe gustul meu. A doua oară, în același loc, i-am mărturisit barmanului că habar nu am ce vreau și să mă ajute să-mi aleg ceva. Și asta pentru că am ajuns la concluzia că în viață nu există întrebări greșite, ci doar răspunsuri. Am povestit cu barmanul vreo 2 minute și mi-a făcut cel mai bun cocktail pe care l-am băut în toată viața mea. Și nu m-am simțit prost că i-am cerut ajutorul, ci mulțumită de ceea ce primisem. Și el nu a părut deranjat de întrebarea mea, ci mulțumit că îmi plăcea. Win-win. Evident, sper să fie de la sine înțeles că întrebările precum ”Ce aveți bun aici?”, ”Care e mai ieftin?” sau ”De ce nu este paharul meu de vin plin?” nu își au locul. Prețul este pentru mulți un factor decisiv, însă puteți pune problema mult mai delicat și să vă arătați interesați de ofertele speciale.

Învățați puțin din limbajul specific barurilor

Și aici mă refer la basics, nu vă cere nimeni să știți coduri pentru diverse tipuri de mixuri între băuturi, dar măcar să aveți habar ce e acela un Dirty Martini. Fyi, e un martini în care se adaugă suc de măsline, the more olive juice, the dirtier the martini. Sau care e diferența între un Negroni clasic și unul sbagliato.
Nu ar strica nici să consultați meniul înainte de a merge într-un anume loc, mai ales că majoritatea restaurantelor, localurilor etc. îl au postat pe pagina lor de Facebook sau pe site-ul oficial.

Make it a classic! #negroni #cocktailbar #bestbars

O postare distribuită de Charlie Pub (@charliepub) pe

Rămâneți la ceea ce știți

Odată ce începeți procesul de research veți descoperi o cantitate impresionabilă de informații. Există mai multe tipuri de bere din care puteți alege, în funcție de modul în care sunt fermentate, la ce temperatură sunt făcute și așa mai departe. La fel este și în cazul vinului, pentru că depinde de bobul de strugure, regiune și metoda de preparare. A whole new world out there. Vă dăm noi câteva informații esențiale, să nu ziceți că v-am lăsat chiar fără nimic.

– Cidrul este fermentat asemenea berii, dar obținut din fructe, precum vinul. Acest tip de bautură este potrivit pentru cei care nu se dau în vânt după gustul berii sau al vinului și preferă ceva mai dulce.
– IPA (India Pale Ale) este un tip de bere, doar că prezintă un gust pe care unii îl numesc mai ”hoppy” și dacă nu sunteți obișnuiți, s-ar putea să găsiți această savoare destul de intensă, poate chiar puțin amară.
– Merlotul este unul dintre cele mai populare vinuri roșii, și nu și-a câștigat acest titlu degeba. Este foarte ușor de băut și este adesea descris ca fiind suculent și cu note de ciocolată și cireșe.
– Cabarnet Sauvingnon este pentru aceia care consideră Merlotul a fi o băutură mult prea basic și care îl aleg întocmai pentru gustul mai intens, trecut de testul anilor.
– Whiskey soda sau gin & tonic este o comandă destul de întâlnită, pentru că se ghidează după binecunoscuta formula: alcool + băutură acidă. Puteți obține ceva băubil pornind de la aproape orice tip de alcool, fie el Bourbon, vodcă sau altele. Iar dacă preferați un anume brand, cel mai bine ar fi să-l anunțați pe barman încă de la început.
– Aspectul esențial pe care trebuie să-l aveți în minte atunci când mergeți la bar decis să beți un martini, este că trebuie să știți dacă vreți gin sau vodca. În mod normal și tradițional, se face cu gin.

Un alt aspect pe care ar trebui să-l luați în considerare e că mereu puteți cere recomandarea unui prieten care vă însoțește sau a barmanului. Nu vă blocați la întrebări care nu au menirea să vă pună în dificultate.

Cereți permisiunea să gustați

Cea mai simplă cale să scăpați de stresul de a comanda ceva care nu vă va face seara mai bună este să recunoașteți că nu cunoașteți gustul și să cereți permisiunea să gustați. Simplu. Nu știu ce vreau și aș dori să încerc această băutură. Se poate? Cu o rugăminte politicoasă deschizi orice sticlă. Orice ușă am vrut să scriu, hahaha.

#oldfashioned #bourbon #bitter #sugar #thelab #spring #ice #whiskey #cocktail

O postare distribuită de Christian Nagy (@christianptrck) pe

Cam acestea ar fi câteva sfaturi pe care am vrut să vi le oferim. Amintiți-vă, sunt lucruri mai rele în viață decât să te prezinți la bar neinformat, dar e bine să știi întotdeuna câte ceva despre subiect.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!