Unde găsești cea mai bună înghețată artizanală în Cluj

Articolul a fost actualizat în iunie 2023.

Trebuie să recunosc că am niște probleme de inspirație atunci când cresc temperaturile la valori greu de suportat. Și chiar săptămâna trecută am trecut printr-o criză „inspirațională”, neștiind ce subiecte să mai abordez. Până mi-am dat seama că are și canicula asta avantajele ei. Unul dintre cele mai evidente este acela că putem mânca în voie, fără scuze, chiar și fără scrupule, câtă înghețată dorim.

Și pentru că ar fi mare păcat să nu ne satisfacem pofta arzătoare și să cumpărăm o înghețată cu gust fad, apos, sau mai pe românește spus, nașpa, ne-am gândit să vă îndrumăm către înghețata artizanală. Da, ca și berea, adică mai bună decât cea normală. Dar, ca să lămurim misterul, să vedem câteva aspecte care o fac atât de specială.

În primul rând, vorbim de conținutul de aer, care la înghețata artizanală este de 25-30%, iar la cea industrială poate ajunge și la peste 100%. Mai apoi, grăsimea, cuvântul care sperie toate doamnele și domnișoarele. Înghețata artizanală conține 0-8% grăsime, cealaltă 15-18%. Adică dublu. Iar mai apoi e problema ingredientelor. Am o presimțire că preferați oricând laptele, frișca vegetală și frunctele proaspete în detrimentul laptelui praf, aromelor și coloranților artificiali. La fel ca berea artizanală, înghețata cu aceeași denumire se prepară în cantități mici, în funcțiile de nevoile locației care o distibuie și se consumă într-o perioadă scurtă de timp după preparare. Nu putem afirma același lucru și despre înghețața normală, care se produce în cantități imense, este stocată în vitrine frigorifice și ajunge la noi a treia zi după Scripturi, după cum e vorba. Aș spune că alegerea e evidentă.

Hai să vedem unde găsim cea mai bună înghețată artizanală în Cluj.

Povesteam în trecut de miracolul acela de înghețată de la Bianco Milano, aflat în Piața Unirii, la numărul 16. Acest gelato cremos, preparat după o rețetă italiană, a fost creat pentru prima dată la Satu Mare, mai apoi dus și la Oradea, și ulterior a ajuns în orașul nostru. Desigur, noi îi așteptam deja de ceva vreme, căci am dat de minunăția lor de înghețată pe la diverse festivaluri și nu ne puteam scoate acel gust fără conservanți, E-uri și altele de genul din minte. Din doar câteva ingrediente – frișcă, lapte și fructe naturale, cu echipamente pe măsură și un maestru gelatier italian, se obține un gust de neuitat, testat și confirmat și de către noi. La cornet sau la pahar, cu o cupă sau două, vă așteaptă zilnic, în timpul săptămânii, în intervalul orar 11.00 AM – 09.00 PM și, în weekend, în intervalul 11.00 AM – 10.00 PM.

Fără doar și poate ai auzit de cei de la Moritz Eis. “Laboratorul” de înghețată (căci doar asta ne vine în minte când vedem decorul alb) este situat pe Bulevardul Eroilor, numărul 1. Responsabil de faptul că nu mai putem trece liniștiți prin zona respectivă, fără a ni se împiedica papilele gustative de o înghețată, este Moritz Fried, fondatorul lanțului de gelaterii. Prima a fost deschisă la Belgrad, în Serbia, iar mai apoi au urmat Muntenegru, Chile și… noi, care am primit ideea cu brațele deschise, bineînțeles. Oferta lor se schimbă regulat, iar asta mulțumită maestrului gelatier, care se joacă în laborator cu ingrediente și arome naturale obținute din fructe și plante aromatice cumpărate de la micii producători. De la 11.00 AM până la lăsarea serii, la ora 10.00 PM, îi găsești mereu pregătiți să îți satisfacă pofta de arome pe care nici nu bănuiai că te-ar putea cuceri vreodată.

Dacă nu te-ai săturat cu înghețata de la Moritz Eis sau de la Bianco Milano (sau poate doar vrei să vezi cât de multă înghețată tolerează stomacul tău) poți da o fugă și până la Cofetăria Friandise, locul care ia forma Raiului pe Pământ. Nu discutăm acum despre prăjituri, pentru că este cald afară iar o înghețată bună îți va alina sufletul într-o zi toridă de vară, dar nu este exclus să pleci cu ceva dulce la pachet. Cu 13 sortimente de înghețată, cei de la Friandise ne așteaptă pe Bulevardul Eroilor 10, zilnic în intervalul 10.00 AM-8.00 PM. În acest mod, te vei apuca de un nou tip de maraton și nu vorbim despre cel sportiv sau despre cel impus de seriale, ci vei fugi prin tot orașul să încerci cât mai multe tipuri de înghețată, mai ales în zilele călduroase care vor să te țină prizonier în casă.

Despre Bonas cu siguranță ați mai auzit. Este o unul dintre cei mai vechi producători locali de produse lactate. Pe lângă faptul că te poți delecta cu brânză, telemea, cașcaval, ba chiar și cu iaurt sau smântână, au și o înghețată delicioasă, demnă de a fi savurată într-o zi călduroasă de vară. Poți lua înghețată la cornet, direct de la dozator sau chiar poți alege pentru una la pahar, ideală pentru o plimbare în oraș. Iar cum înghețata este irezistibilă, e bine de menționat faptul că la Bonas găsești chiar și înghețată la caseroră, pe care o poți împărtăți cu întreaga familie. Fie că alegi să o încerci pe cea cu fistic, pe cea cu alune de pădure sau pe cea de căpșuni… te sfătuim să nu te limitezi la o singură aromă până nu le încerci pe toate!

De câte ori s-a întâmplat să ai poftă de ceva dulce, dar să fie prea cald afară ca să mergi la magazin? Sau poate că erai contra timp și nu ajungeai la timp în celălalt capăt al orașului pentru înghețata sau prăjitura preferată? Ei bine, pe cei de la Finesse Gelato e Prosecco îi poți găsi chiar și pe Tazz. Îți poți cumpăra înghețată artizanală și poți alege trei sortimente din selecția lor. Găsești de la arome clasice precum vanilia sau ciocolata, la combinații mai inedite precum lavandă cu afine sau fistic cu ulei de dovleac. Iar dacă ești o persoană activă, îți sugerăm să încerci înghețata proteică, care nu conține deloc gluten.

Sapore este un loc aparte, relativ nou deschis, dar căruia e musai să-i treci pragul. Poți să vii alături de cei mici, care mereu își doresc ceva dulce sau alături de prietena cea mai bună, cu care ai vrea să stai la povești într-un loc tihnit și cu o cafea alături. Te încurajăm să vii mai ales acum, când taskurile de la lucru nu sunt deloc mai puține, însă vremea călduroasă te ademenește la o înghețată în oraș. Ia-ți laptopul cu tine, ca să poți încerca din sortimentele lor chiar și-n timpul serviciului și vei vedea că nu vei pleca fără să încerci măcar 3 sortimente diferite de înghețată. Papilele gustative îți vor fi recunoscătoare.

Încheiem lista propunerilor noastre cu L’ Albero dei Sogni, o mică afacere locală, aflată la început de drum. Realizează înghețată moleculară cu azot lichid, doar din ingrediente naturale, fără coloranți, conservanți sau grăsimi hidrogenate. Sortimentele de înghețată sunt extrem de bogate, de la ciocolată, fistic, cafea, la lemon crud, carrot cake, mango și fructul pasiunii, etc. Au chiar și înghețată cu alcool, pentru cei care doresc să guste din înghețata aflată la un alt nivel. Bine de știut este că-i poți contacta și pentru evenimente private precum nunți sau aniversări, unde invitații, cu siguranță, se vor bucura de înghețată. Noi te invităm să le urmărești pagina de Facebook pentru a fi la curent cu evenimentele la care participă în perioada următoare.

Ce spui? Tu pe care dintre acestea le-ai încerca?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This