Ghidul #ClujLife pentru #SmidaJazz2017

by | Aug 22, 2017 | Articole, Recomandări

A venit și vremea ultimului festival clujean al acestei veri. Nu suntem pregătiți sufletește pentru a lăsa vara în urmă, dar măcar avem parte de jazz de calitate cu care ne putem consola. Și un ghid de acțiune. Să nu te trezești în vârf de munte că ți-ai uitat ceva acasă….

Când?
25-27 august 2017. Vineri, sâmbătă și duminică. Săptămâna asta, da.

Unde?
În inima munților, în parcul natural Apuseni, chiar la Smida. Regula spune că grijile și orice fel de sentimente negative se lasă acasă, și doar voia bună și dorința de relaxare urcă cu voi la altitudinea de 1100 de metri.

Can't wait to hit the road to Smida! #road #forest #pinetrees #nature #outdoor #smida #apuseni #cluj #view #beautifulplace

A post shared by Smida Jazz Festival (@smidajazz) on

Cum ajung acolo?
Pentru că avem de parcurs 90 de km până în miezul Parcului Natural Apuseni, trebuie să găsim varianta cea mai convenabilă pentru fiecare. Prima opțiune, și cea mai bună, zic eu, ar fi autobuzele puse la dispoziție de către organizatori care vor circula dinspre Cluj-Napoca spre Smida și retur. Cel mai important aspect care trebuie reținut: este necesară rezervarea locurilor, iar acest lucru îl puteți face doar prin completarea formularului de aici, cu minimum 24 de ore înainte de fiecare cursă. Asta înseamnă că dacă vreți să fiți spontani și să plecați la festival pe nepusă masă, gândindu-vă că veți merge cu autobuzul, aveți nevoie de un plan B. Prețul fiecărei curse este de 25 de lei, iar bilete vor putea fi cumpărate direct de la șofer, în cele două stații: Sala Sporturilor Horia Demian și Smida – 100 de metri față de intrarea în perimetrul festivalului.

Vineri: ? Cluj-Napoca – Smida: 12:00 și 18:00;
Sâmbătă: ? Smida – Cluj-Napoca: 02:00 și 04:00; ? Cluj-Napoca – Smida: 10:00 și 14:00;
Duminică: ? Smida – Cluj-Napoca: 02:00 și 04:00; ? Cluj-Napoca – Smida 12.00;
Luni: ? Smida – Cluj-Napoca: 02:00, 04:00 și 14:00.

Și acest plan B cel mai probabil va fi mașina personală, doar că aproximativ o oră și jumătate veți avea statutul de ”șofer” și vă veți întreba constant dacă prietenii se așteaptă ca și la întoarcere să aveți același rol de bază. Mai bine lămuriți problema de la început, ca să știți exact cu ce vă potoliți setea. Partea bună e că va exista o parcare păzită, unde taxa pentru acces va fi de 15 lei/autoturism/intrare, respectiv 25 de lei/rulotă. Planul C ar fi să scoateți bicicleta la o plimbare. Și asta sună destul de bine, mai ales că veți fi liber să plecați oricând în drumeții exploratorii prin zonă.

Am nevoie de bilet?
Da, iar dacă nu ți-ai cumpărat deja, nu e chiar sfârșitul lumii, ca la alte evenimente de genul. Prețul pentru un 3 Day Festival Pass este de 119 lei, dacă vrei și cort mai adaugă 35 lei pentru cele 3 nopți (vineri, sâmbătă, duminică). Dacă vrei să mergi o singură zi, un 1 Day Festival Pass e 45 lei. Vreți și cort, adăugați 15 lei. Orice alegeți, biletele le puteți achiziționa direct de aici.

Cu ce nu am voie în festival?
Chiar dacă acum vă așteptați să scot lunga și interminabila listă cu interdicții specifică festivalurilor, nu o voi face. Am găsit o singură mențiune pe site-ul lor, respectiv aceea că nu aveți voie cu alimente și băuturi alcoolice din afară, și stați fără griji, că veți găsi baruri și food court-uri acolo. Da, și țigări. Ce pot să zic? În sfârșit cineva care nu-mi vrea rujul la intrare.

Cu ce pot veni de acasă?
Doar băuturile alcoolice nu pot fi aduse de acasă, dar apa e permisă. La fel și scaunele, doar să fie pliante. Chiar dacă se anunță vreme bună, nu uitați că sunteți la munte, așa că există câteva lucruri care nu trebuie să vă lipsească din bagaj. O haină groasă, pentru că noaptea vor fi în jur de 9-10 grade, dar și pălărie și cremă cu factor de protecție solară pentru timpul zilei. De asemenea, bine ar fi să puneți în rucsac și o pelerină și încălțăminte care să nu vă lase în … umezeală. Just in case. Și un izopren v-ar prinde bine, atât pentru a sta jos, cât și pentru atelierele de meditație și yoga. Dacă stați la cort, nu uitați sacul de dormit. Și mai luați-vă o pătură. O să-mi mulțumiți după.

Unde stau?
Campingul este o idee bună, fără dar și poate, mai ales dacă sunteți obișnuiți să stați la cort la festivaluri sau în drumeții. Prețul este convenabil și veți beneficia de toalete, dușuri, tot ce aveți nevoie. Dacă nu ați făcut asta până acum și nici nu vreți să aveți parte de o premieră vara aceasta, aflați că au mai rămas câteva locuri libere la pensiunile din zonă. Quick, make a phone call!

Ce pot face 3 zile la Smida?
Hm, parcă e o glumă întrebarea asta. Ești în mijlocul naturii și crezi că o să rămâi în pană de activități? Bine, să presupunem că nu ai niciun chef să pleci la drum, să vezi frumusețile ce se ascund împrejur, să mai respiri și tu cu toată ființa ta, să dai o tură prin apropiere. Nici așa n-ai nicio șansă să te plictisești, pentru că în timpul zilei, de la 10 la 20, poți face yoga, poți participa la diverse workshop-uri, poți citi, poți, poți, poți. Trebuie doar să vrei, right?

Cum funcționează sistemul de plată?
În interiorul suprafeței de desfășurare a festivalului, orice vă poftește inima să cumpărați – mâncare, băuturi, goodies de la shop-ul unde veți găsi diverse cărți și cd-uri, albume foto, albume muzicale ale artiștilor și materiale brand-uite Smida Jazz Festival – o veți face doar cu token-uri, care valoarează 8 lei și nu sunt returnabile. Acestea vor putea fi achiziționate de la Info Point, numerar sau cu cardul. Rețineți totuși că în preajmă nu există niciun ATM.

Exemple de prețuri:
o bere – 8 lei
o apă – 4 lei
gulas – 20 lei
placintă moțească cu dulceață de ciuperci – 8 lei

Kids friendly? Pet friendly?
Fiind un festival-vacanță, e extrem de prietenos cu copiii, iar în cadrul acestei ediții chiar va exista o zonă dedicată lor, unde vor avea ateliere de origami, de desenat și alte activități pe placul lor. Cei sub 14 ani au intrare liberă. În ceea ce privește animalele de companie, iar compar Smida Jazz cu alte festivaluri, dar e practic imposibil. Cum se face că numai la acesta aveți voie cu prietenii patrupezi? Și nu sunt doar tolerați, ci și primiți ca oaspeți de seamă. Așa să tot dai din coadă. Și ei au intrare liberă.

Ce să nu ratez?
Pe lângă festivalul în sine? Hm, GoGo Penguin ar fi de neratat, pentru că nu auzi în fiecare zi muzică electronică recreată prin intermediul instrumentelor acustice. Iar mai apoi, Bugge Wesseltoft, care vine cu o nouă concepție de jazz, definit de muzica electronică de club și jazz-ul live. Și aș putea să continui așa până aș realiza că v-am prezentat tot line-up pe scurt. Ce să fac dacă m-am îndrăgostit de ei când am scris articolul acesta?

Cum pot fi informat în timpul festivalului?
Urmărește-le pagina de Facebook pentru mai multe informații și pe cea de Instagram pentru apusuri magnifice de la fața locului.

Time to jazz, people! Tu mergi la Smida?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This