10 locuri din Cluj unde s-ar putea să nu fi ajuns încă

Home $ Articole $ 10 locuri din Cluj unde s-ar putea să nu fi ajuns încă

by | Sep 15, 2017 | Articole, Descoperă Clujul

Vedem la tot pasul articole în care ne sunt prezentate diverse locuri ”musai de vizitat în Cluj”. Chiar și noi am scris unul, chiar dacă am făcut-o altfel. Diferența mai e și că noi știm că oamenii au în permanență nevoie de nou, de inedit. Din acest motiv, și de dragul contului vostru de Instagram, care tânjește după niște locații diferite în Cluj, vă prezentăm astăzi câteva locuri mai ascunse de ochii lumii, în care poate nu ați ajuns până acum. Sau treceați pe lângă ele și nici nu știați că există.

Biserica Reformată – Calvină cu Cocoş
Chiar dacă atrage privirile multora, prea puțini îi știu denumirea sau dețin vreun fel de informație despre această construcție de pe strada Moților #84. Cel mai probabil este că mulți dintre noi ne-am obișnuit să-i admirăm frumusețea fără a ne pune vreun fel de întrebări. Biserica cu Cocoş a fost construită acum 104 ani, în stil Secession, iar denumirea îi este dată de cocoșul din turnul de sud, simbol al luminii care veghează împotriva diavolului. Chiar dacă poate părea nesemnificativă între clădirile cu destinație publică care o înconjoară, aceasta are un aer cu totul aparte, ducând cu gândul la vremuri depărtate parcă de trecutul însuși.

Ruinele curții de pe Kogălniceanu
O altă oprire o puteți face la Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu, sau de pe Ulița Lupilor, așa cum îi spunea odinioară. Ridicată între 1486-1516, biserica a rămas un monument unic atât datorită vechimii, cât și dimensiunilor sale, fiind cea mai mare construcție gotică de tip sală (cu o singura navă) din Transilvania și din sud-estul Europei. În afară de biserica în sine, ”Grădina cu Ruine”, aflată în proprietatea acesteia, este un alt motiv pentru care v-ați putea face drum în direcția aceea. Chiar dacă accestul este în mod oficial interzis, nimeni nu rezistă unei rugăminți sincere. Mai ales dacă sunteți bine intenționați.

My favourite place in town. #cluj #clujnapoca #church #stgeorge #statue #oldcity #walls #square #hiddencorners

A post shared by Oana-Valentina Suciu (@ovs2021) on

Curtea Facultății de Litere
Nu țoti ne-am dorit să studiem literatură sau limbi moderne, și așa se explică faptul că habar nu avem ce colț de rai se ascunde chiar în curtea Facultății de Litere. Băncuțe, un foișor, o mulțime de copaci care să vă ferească de soarele prea violent sau furtuni și liniște. O liniște pe care nu o găsim la tot pasul și după care tânjim constant. Să nu mai spun că locul e foarte instagramabil, nu de puține dăți am văzut colțuri de natură surprinse acolo.

Casa Wolphard-Kakas
Și chiar după ce ajunsesem să fiu ferm convinsă că nu mai am ce să descopăr în Piața Unirii, am aflat că la numărul 13 se ascunde o clădire uluitoare, în care se întrepătrund stilul gotic, cel al Renașterii nord-italiene și baroc. Și asta nu-i tot. Am aflat că acolo este adăpostit un cadran solar unic în Transilvania, pentru că este singurul rămas din secolul XVI, o adevărată comoară pentru pasionați, dar și pentru cei care sunt pur și simplu curioși din fire. Din păcate, dispozitivul nu mai este funcțional, căci îi lipsește tija metalică care indica ora. Trebuie să vă mai spunem că locația nu este deschisă pentru publicul larg, însă vorbim practic de intrarea într-o curte interioară unde mai sunt și alți locatari. Puteți să pândiți ușa sau… ce știu eu?

Biserica Calvaria
E naiv să credeți că de când e lumea și pământul a fost și Clujul. Oricât de mult l-ați iubi și lăuda, cu bune și rele, cândva demult era doar o așezare de coloniști, iar ce astăzi este doar un binecunoscut cartier al orașului, înainte era o fortificație. Vorbim de Cluj-Mănăștur, din care cel mai important edificiu rămas este Biserica Calvaria, cel mai vechi monument istoric și de arhitectură păstrat din acele locuri (1341). În atâția ani, vă puteți imagina prin câte a trecut, însă istoria ei începe încă din secolul XI, pe vremea când era o puternică abație benedictină, o mănăstire cu zid de apărare care a fost prădată și arsă în momentul năvălirii tătarilor la Cluj. Abia mai apoi a devenit biserica de astăzi. Construită în Evul Mediu în stil romanic, refăcută în stil gotic, monumentul este cel mai vechi lăcaș de cult din Cluj și forfotă de istorie și semnificații.

#cluj #calvaria #church

A post shared by Cristina Beligăr (@cristi_bel) on

Turnul Bisericii Sfântul Mihail
De câte ori s-a întâmplat să ajungeți în Piața Unirii și să treceți pe acolo fără ca măcar să observați unde sunteți? Nu sunteți singurii, nu vă simțiți vinovați. Oricât de impresionantă ar fi arhitectura care înconjoară spațiul central, am ajuns să nu-l mai observăm văzându-l atâția ani la rând, prea puțin schimbat. Și puțini sunt aceia care știu că pot ușor schimba perspectiva de a privi lucrurile doar urcând în Turnul Bisericii ”Sfântul Mihail”, la o înălțime de 80 de metri. Pe lângă urmele lăsate de cei care i-au urcat cele 175 de trepte cu mult înaintea voastră (1883, 1871), este de prisos să vorbim despre priveliștea oferită odată ajunși în vârf. Vă puteți convinge singuri, dar din păcate nu și oricând. Turnul este deschis publicului destul de rar, de obicei vara în timpul Zilelor Maghiare. Cel mai probabil, despre accesul permanent pentru publicul vom putea discuta în 2019, după lucrările de consolidare programate să înceapă în primăvara anului 2018.

If you ask me, this tower should be open for visitors all year round • best view over the city ✨

A post shared by Mihail Onaca (@mihailonaca) on

Capatul pistei de aterizare de la Aeroport
Pe strada Elicei, pe lângă gardul aeroportului, este un drum neasfaltat care te va duce direct la capătul pistei de aterizare. Poate mulți v-ați dat ochii peste cap acum sau v-ați încruntat întrebându-vă ce ați putea face acolo, dar doar imaginați-vă un avion trecându-vă pe deasupra capului, la doar câțiva metri. Da, în mod sigur veți simți că urmează să fiți luați pe sus de o tornadă, în timp ce pământul va vibra sub voi, dar… nu pentru senzații de genul trăim? (Nu pentru tornade și cutremure, ci pentru adrenalină, ca să ne facem înțeleși. Ooook?)

#ig_romania #igersromania #cluj #airport #wizzair

A post shared by Oltyan Ana (@anaoltyan) on

Cimitirul Hajongard
Și cum toamna e sezonul strigoilor, fantomelor și alte cele, poate că e timpul să vă faceți curaj și să intrați în Cimitirul Hojongard (sau Cimitirul Central, după cum îl știți voi). Este unul din obiectivele turistice cele mai pitorești ale orașului, fiind clasat ca monument istoric și nu vă îndemn să mergeți acolo pentru a admira morminte (chiar dacă aici este singurul mormânt în stil neoroman din Cluj), ci pentru că sunt câteva colțuri de o frumusețe impresionantă. Plus că, ce loc mai bun există pentru a contempla puțin sensul vieții?

#cavou #talesfromthecrypt #cimitirulcentralcluj #theview #landscapeofthedead

A post shared by Cristi Marculescu (@cristimarculescu) on

Gradina Casei Matei
Despre grădina aceasta v-am mai povestit și în articolul de aici, când am vizitat vara aceasta Casa Matei. E locul perfect unde te poți ascunde de oraș chiar în centrul lui, indiferent de anotimp și mi se pare e o senzație incredibilă să fii în mijlocul unui așa paradox: treci de o ușă și toată agitația rămâne în spate. Iar toamna trebuie să fie o încântare să stai acolo, cu toate culorile și vântul rece care îți bate în față.

Viile Dambul Rotund
Dâmbul Rotund e un cartier aflat la periferia orașului, și chiar dacă nu găsiți acolo toate mijloacele de distracție și amuzant din centru Clujului, s-ar putea să dați peste ceva mult mai important: ocazia de a lua o pauză de la haosul cotidian, de a privi orașul de sus și de a înțelege cât de nesemnificativ e totul și că sunt doar câteva lucruri care contează cu adevărat. Iar dintre acestea, câteva clipe petrecute alături de cineva drag în timp ce soarele apune, consider că sunt vitale.

Sau poate sunteți în căutare de locuri mai… artistice?

Voi ce alte locuri din Cluj credeți că stau încă ascunse de ochii curioșilor?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!