Cum a fost la spectacolul „Tot ce-i minunat în lume”

by | Oct 21, 2017 | Cum a fost la

Fabrica de Pensule a găzduit în zilele de 19 și 20 octombrie spectacolul care face parte din turneul „Tot ce-i minunat în lume.” Scrisă de Duncan Macmillan și regizată de Nicolae Constantin Tănase cu ajutorul Vanner Collective, piesa de teatru abordează o problemă puțin discutată dar stigmatizată în rândurile românilor: depresia. Campania își propune să ajute publicul să conștientizeze riscurile acestei stări mentale, cum o poți recunoaște, dar și ce poți face dacă cei dragi trec prin momente dificile. Din punctul meu de vedere, publicul a rămas în minte cu o temă importantă asupra căreia să reflecteze. A fost nevoie doar de o actriță, Denisa Nicolae, și de o ladă plină cu lucruri mărunte, pentru a ne oferi o adevărată lecție de viață.

Când am intrat în Fabrica de Pensule, nu am știut cât de mult mă va impresiona tot ceea ce voi vedea și voi auzi. Știam doar vag că piesa are succes, mai ales în străinătate, pentru că urmează să fie ecranizată de HBO. Nu m-am așteptat să fiu prinsă într-un carusel al emoțiilor. Cât timp am stat pe holul de la intrare, am primit un flyer cu informații despre piesa de teatru, iar într-o parte trebuia să scriu „Care e lucrul tău minunat de azi?” Până să mă gândesc eu ce aș putea să notez, ușile sălii s-au deschis și am fost poftiți cu toții să ne ocupăm locurile. Cei care ați mai fost la fabrică, știți că spectacolele au un caracter modern și încearcă să aducă oamenii mai aproape de actori. Astfel, scaunele sunt așezate în semicerc și poți să stai unde dorești, iar cei care joacă se află în mijloc, la același nivel cu publicul.

Dintr-o dată, în sală intră o fată, care se prezintă cu numele de Ana, și începe să ne vorbească. Spectatorii încă șușotesc, dar după încă câteva vorbe rostite se lasă tăcerea, căci piesa de teatru a început. Ne sunt împărțite bilețele pe care sunt scrise cuvinte sau propoziții, aparent întâmplătoare. Mai apoi aflăm că acestea sunt unele dintre motivele pentru care viața este minunată. Eu am primit numărul 5, lucrurile cu dungi. Ana ne roagă să citim cu voce tare aceste motive și ne explică povestea din spatele lor. Subiectul spectacolului e simplu: la vârsta de 7 ani, mama Anei, care suferă de depresie, încearcă să se sinucidă, iar fetița se hotărăște să îi scrie o listă cu 1000 de argumente pentru care merită să trăiești.

În listă adaugă motive noi pe tot parcursul vieții ei, în momentele cele mai dificile, până ajunge la 10000. Fiecare dintre noi se poate regăsi în acest personaj, căci Ana este o fată cu aspirații, merge la facultate, se îndrăgostește, trece prin toate momentele importante ale vieții. Singura problemă reală cu care se confruntă este depresia severă a mamei ei și incapacitatea de a o ajuta pe aceasta să depășească stările negative. Am empatizat în fiecare moment cu ea, căci Denisa Nicolae a pus suflet și lacrimi în replici, a alergat dintr-o parte în alta a sălii, ne-a făcut pe toți să uităm de ce ne aflăm acolo și ne-a convins să facem parte din viața ei.

Vorbesc foarte serios când spun că publicul a făcut parte din povestea ei. Cel puțin, câțiva dintre noi. Pentru a detensiona atmosfera, actrița alegea diverși oameni de pe scaune și îi întreba dacă doreau să joace un anumit personaj. Era suficient să privești figurile suprinse ale spectatorilor pentru a începe să râzi. Nici rolurile nu erau banale, ci necesitau puțin efort. Nu aș putea spune care a fost cel mai amuzant moment, ori „conferențiarul” care a trebuit să facă rezumatul unei cărți pe care nu o citise, ori cererea în căsătorie a „iubitului”, ori discursul minunat al „tatălui”, format doar din două fraze. Cert e că oamenii s-au descurcat de minune și au strâns zâmbetele celor din jur.

Nu numai textul bine scris a fost captivant, ci și regia. Luminile au reprezentat un element important, căci se schimbau mereu în funcție de scenă și de trăirile sufletești ale Anei. Muzica de pe fundal nu s-a auzit doar din spatele scenei, ci a fost redată și de actriță, printr-un casetofon vechi și un pick-up pentru discurile vinyl. La autenticitatea spectacolului a contribuit și jocul vestimentației, astfel Ana își purta diferit salopeta de fiecare dată când trecea într-o nouă etapă a vieții. Piesa de teatru a constat mai mult într-o narațiune, cu excepția momentelor în care intervenea câte un membru al publicului, dar pasiunea și energia cu care a jucat Denisa, au fost suficiente pentru a umple întreaga sală.

Finalul, deși trist, a lăsat loc unei speranțe. Am crezut că atunci când aplauzele furtunoase vor lua sfârsit, voi putea merge acasă și să mă gândesc pe drum la mesajul spectacolului. Nu s-a întâmplat chiar așa. Publicul a fost invitat să rămână la un after talk pentru a dezbate povestea Anei și a înțelege mai bine ceea ce a vrut să ne transmită. Perfect! La această discuție a participat și o doamnă psiholog și psihoterapeut din Cluj, care ne-a explicat foarte detaliat ce înseamnă depresia. Ne-a indicat prin ce stări trece o persoană despresivă și cât de nepăsători se dovedesc a fi cei din jurul ei, căci nimeni nu vorbește, doar așteaptă să treacă problema. Ceea ce își propune această campanie să evidențieze este faptul că „problema” nu va dispărea fără un ajutor specializat.

Când am plecat, am fost rugați să notăm pe un bilețel un lucru pe care noi îl considerăm minunat. Am tras cu ochiul la ceea ce au scris și ceilalți și am realizat că există atât de multe motive pentru care merită să zâmbești în fiecare zi. Te rog să faci și tu un mic joc. Ia o foaie de hârtie și răspunde la întrebarea:

Care e lucrul tău minunat de azi?   

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This