Concerte, Pub

Concert In Memoriam Ion si Doina Aldea Teodorovici @ Irish Music Pub

Concert In Memoriam Ion si Doina Aldea Teodorovici @ Irish Music Pub – joi, 29 octombrie 2009, h21.00

Concert In Memoriam Ion si Doina Aldea Teodorovici, cu Grupul Autograf, Misu Calian, Ducu Hotima, Emeric Imre, Alexandra Sidor si Florin Toloarga.

Ion Aldea Teodorovici s-a nascut in 1954, de Buna-Vestire, in oraselul Leova, iar Doina Aldea Teodorovici s-a nascut in anul 1958 in orasul Chisinau. Cei doi se casatoresc in 1981, tot in acel an duetul Doina si Ion este lansat la o seara de creatie a poetului Grigore Vieru. Fiind respins la Radio si Televiziune, Ion ia chitara in brate si porneste impreuna cu Doina sa cutreiere satele Moldovei. A scris muzica simfonica, de camera, cantece pentru copii, pentru filme, pentru spectacole dramatice. Cand era mai trist, scria muzica sacra. Impreuna cu sotia sa, a militat pentru unirea Basarabiei cu Romania. Imediat dupa revolutie au inceput activ propaganda pentru unire si pentru introducerea limbii romane in Basarabia. Sotii Doina si Ion Aldea Teodorovici sunt aceia care dupa revolutia din decembrie 1989 au cantat primii despre limba romana, Eminescu (pe care l-au reintrodus astfel in cultura basarabeana). In 1991, au cantat la Marea Adunare Nationala, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea sa spuna: “Vin aici direct din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, sa va aduc salutul libertatii noastre”. In noaptea de 29/30 octombrie 1992 au fost asasinati. Masina in care se deplasau spre Chisinau a intrat intr-un copac in apropierea localitatii Cosereni, la 49 de kilometri de capitala Romaniei. In masina se aflau patru persoane, soferul si insotitorul au scapat fara nici o zgarietura in timp ce Doina si Ion aflati pe bancheta din spate au fost striviti intre greutatea masinii si copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost perceputa la data respectiva ca o tragedie nationala.

ClujLife - Te scoate din casă

No comments

You can be the first one to leave a comment.

Post a Comment

Ultimele articole

Evenimente viitoare

Wed 21

Expoziție: Eugen Gâscă. Retrospectivă @ Galeria Quadro

27 October, 12:00 am - 24 November, 12:00 am
Wed 21

Zilele Culturale ale Republicii Kazahstan

5 November, 12:00 pm - 22 November, 6:00 pm
Wed 21

Expoziție Gabriel Marian – La trahison des images

8 November, 10:00 am - 22 November, 5:00 pm
Wed 21

MMGA/Oana Barbonie

14 November, 7:00 pm - 28 November, 7:00 pm
Wed 21

Festivalul Mozart 2018

16 November - 22 November

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale. Detalii aici.

WordPress database error: [Unknown column 'tt.order' in 'order clause']
SELECT t.*, tt.* FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id WHERE tt.taxonomy IN ('gdpr_service_categories') AND tt.parent = '0' ORDER BY tt.order ASC