Hipster à la Cluj

Home $ Articole $ Hipster à la Cluj

by | Apr 9, 2010 | Articole

Hipster à la Cluj

Exista! Am avut ocazia de a observa chiar pe strazile Clujului aceasta specie minunat-de-interesanta dupa care se intorc capete si incep susotelile.

Trebuie sa recunosc ca era un specimen perfect. Se incadra in toate cerintele nescrise ale diferentierii fata de restul. Am mai vazut si pana acum alte personaje diferentiatoare, dar care oarecum nu erau atat de aproape de a fi recunsocute si catalogate ca fiind totalmente hip. Erau cu siguranta iesiti din comunul multimii unde se aflau, erau metrosexuali, erau aiurea, erau interesanti, erau prea de tot, dar poate nu hipster. Un hipster e tot ce am zis inainte la un loc si inca ceva.

Hipsterul care mi-a taiat calea le avea pe toate:
Ochelari dorky-stilish – nuantze bleu-acvamarin, pantaloni visinii, mai inalti, mai largi, mai stramti, conversuri, freza dezordonat-de-aranjata. Ah… am uitat toate elementele care m-au facut sa ma intorc dupa el de mai multe ori. Dar am vazut ca n-am fost singura care am intors capul.

Si de atunci am mai vazut cate unu/una, asa ca sa-mi faca ziua mai insorita.
Si imi place ca ii vad pasind afara din online – unde ma mai delectez din cand in cand si de dragul procrastinarii cu noutatile globale ale scenei fashioniste urbane – din Londra, New York si Tokyo. Pt ca de acolo se dicteaza trendurile. Da? Ati notat?

Cool isn’t hip anymore!

Tot ce ne place, ce e nou sau interesant (orice conotație pozitiva sau negativă ar avea acest interesant) zicem ca e tare sau cool. De ceva vreme îi auzi pe early adopters ai fashionului și muzicii zicând hip și fiind la rândul lor mai hipster așa, fața de restu.
“Hipster” has just started entering newspapers and media, and I think it’s largely just become a way for people to describe a young adult. Si la noi, la Cluj, termenul e cunoscut doar de cunoscatori.

Totuși cu ce-s ei diferiți față de restul?
Ăștia sunt generația Converse, da cu converșii mai noi așa, că dacă îs un pic rupți riscă să fie catalogați punkeri. Și nu sunt nici rockeri, chiar dacă felul lor de a fi, neimpresionați de nimic din jurul lor, ei sunt too cool to try harder.
Au părul făcut cu placa și bretonul mai asimetric, dar nu sunt emo. Nu sunt atât de instabili emoționali încât să fie prieteni buni cu lamele. Sunt prieteni buni cu pălăriile in schimb, dar, nu e nici asta o modă în sine pentru ei.
Nu se conformeaza normelor, încearcă să nu se încadreze în nici un frame prestabilit. S-ar zice că ei ascultă muzică indie. (Dati de pe Google indie music, indie style – curentul e prea larg ca sa-l disec. Si da, vine de la Independent)

Sunt satui si ei de tot ce li s-a oferit pana acum. Avem atat de mult acces la informatie si tehnologie incat suntem indreptatiti sa credem ca ni se cuvine totul. Si devine din ce in ce mai greu sa fim cu 5 minute inaintea altora, sa fim mai hip decat altii.

Cum sunt caracterizati dincolo?
– a person with trendy countercultural interests.
– people trying to stretch out adolescence as far as it’ll go
– It has to do with a person’s attitude, and lifestyle choice, but it’s also about fashion. They wear skinny jeans and ironic facial hair, and handlebar mustaches and V-neck shirts and dumb hats. They wear big glasses — that’s a key thing usually — asymmetrical haircuts, wool caps in the summer, Yasser Arafat scarves [kaffiyehs], American spirit cigarettes, and drink Pabst Blue Ribbon or cheap beer. It’s all about people trying so hard to look like they’re not trying hard. Toate, si mai multe pe salon.com

In urmatoarele articole o sa ma axez pe ce aduc nou in scena acesti Hipsteri – cum s-a ajuns la ei, ce alte curente ii influenteaza, cine sunt ai nostrii, mai ales ca sunt cateva articole ‘bucurestenesti’ – ca deh, ei sunt parca cu 5 secunde inaintea Clujului.
Probabil ca se vor mai strecura si alte articole nascute din oripilarea fata de cei certati cu moda. Speram totusi ca vor fi mai putine, dar daca aveti materiale incriminatoare le asteptam si asteptam comentarii!

Critical SocialButterfly

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!