Evolutie si controverse: HIP

Home $ Articole $ Evolutie si controverse: HIP

by | Apr 26, 2010 | Articole

Ce poate fi mai controversat daca insusi cuvantul are atatea fatete si poate fi interpretat in mod propriu si personal de catre fiecare adopter care nu face decat greseala de a vrea sa fie diferit. Pe la noi inca tinde sa aiba conotatii pozitive acest cuvant.
Niste definitii ciudate:
Termenele din argoul American: Hip (anii 1920), Hipster (jazz, anii 1940) sau Hippy (pop-rock, anii 1960), provin de la cuvantul Hepi, din limba Wolof, din Africa de Vest. Hepi inseamna “sa iti deschizi ochii” si poate fi legat de atitudinea relaxata, flegmatica, apatica si este corelata in cultura muzicala americana cu consumul de cannabis

Greu, foarte greu, intr-o lume grobalizata si glocalizata in acelasi timp. Viteza si tehnologia ne fac ca si azi sa fim so 2000… and late.

Tot ce a fost pana acum, a construit de fapt hipsterul si nu zice nimeni ca se opreste, se dezvolta, se apropie de extreme…
Aici gasiti cea mai buna descriere a evolutiei, cu toate sub soiurile aferente.

Pentru mai mult fun, s-au si caricaturizat aceste subspecii si, pentru ca acestea evolueaza si ies din propriile sabloane, site-ul se updateaza frecvent 😉
Ar fi dragut daca am incerca si noi sa facem asa ceva. Sa ne caricaturizam propriile stereotipii. Daca aveti idei pentru a ne caricaturiza propriile stereotipii, puteti lasa un comentariu mai jos 😉
Si, pentru a nu mai fi acuzata ca nu ma documentez, o sa fie un articol plin de trimiteri la alte articole.

De ce am vrut noi sa scriem despre asta? Pentru ca e interesant si e diferit.
Pentru ca a venit primavara, se-ncalzeste si incepem sa vedem ca ies la iveala hipsterii. Au avut timp o iarna intreaga sa-si pregateasca tinutele, sa-si schimbe atitudinea, sa se sature de ce au in jur si sa se trezeasca, asa de pe o zi pe alta, mai hip ca ieri.
Aceste articole exista pentru a va ilumina, pentru a va informa, sa nu mai intoarceti capul atat de intrigati dupa astfel de specimene, ci sa puteti sa le vedeti ca pe ceva normal pentru zilele noastre, sa puteti sa comentati alegerile lor in cunostiinta de cauza.

Am cautat pe net (m-am documentat cu multe taburi deschise) si m-am mai si plimbat pentru a vedea cum stau celelalte orase romanesti cu acest termen si aceste personaje. Hipsterii au fost tocati si prin in media romaneasca. Un articol trist in Financiarul – care chiar ca e tradus si instiga si jigneste hipsterii iar unul din Tabu.

Prin Bucuresti astia o ard, de ceva vreme, mai indie style ca noi astia “ghe Cluj”. Au si trupe, care mai vin pe la noi daca are cine sa-i cheme. “in lumea indie, obscuritatea e o virtute, iar celebrul joc ‘pun pariu ca n-ai auzit de trupa asta’ e mai popular ca oriunde.” Dar din nou probabil ca voi fi intrebata de ce ma bag in muzica. Muzica si moda merg mana in mana de cand s-au inventat. Si chiar asa, a fost gaina sau oul? Un articol, mai vechi, de pe Metropotam.

Pe astea sigur le stiti si, daca nu, aflati ca s-au facut topuri deja, si se inghesuie ceva vedete autohtone de ale noastre pe acolo. Un citat intre doua linkuri (1 / 2) : “a ajuns in aşa hal de fixat pe munca lui de imitat alţi oameni incat se imita si pe sine.”

Intrebarile urmatoare au fost: Si in Cluj? Cum se incadreaza ei in Cluj Life-ul de zi cu zi ?
Am inceput sa intreb incolo si incoace daca stie lumea ce-i aia hip si cum tre sa fie un hipster. “Un ce?” Ei bine, chiar si cele mai fashioniste persoane au ratat curentul pentru ca nu au avut de a face cu el. Da’ acu’ cu primavara, sa vezi cum vor aparea de o sa se intrebe babele in autobuz ce-i cu atatia pantaloni stramti si pe baieti. O fi lovit criza si materialele de nadragi.

Totusi ca sa va faceti o idee despre cum sunt speciile acestea, si cum se distreaza ei, puteti da o fuga prin Booha Bar. Cam singura locatie din Cluj care “o arde” pe filmu’ asta british, chit ca ei au mai multa treaba cu America.
Va mirati de ce nu ati auzit de trupele ce trec pe acolo? Ca gasiti doar cateva piese pe myspaceul lor? Au parte de un succes trecator – caci se satura repede de cantat sau faima si noi …de ei.
Ia uite cum sa impresionezi totusi un hipster cu muzica pe care o asculti:

Va urma … cu alte opinii de prin presa si de prin oras. Daca mai gasiti materiale, casuta de mai jos asteapta completata 🙂
Multumim Andi pentru filmuletul asta care explica bine ce am scris si citit prin articolele recente.

Critical SocialButterfly

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!