Experiment audio-vizual inedit la TIFF 2010

by | May 5, 2010 | Recomandări

Experiment audio-vizual inedit la TIFF 2010

Un eveniment de neratat la TIFF 2010: 13 Most Beautiful Songs… a Soundtrack for Andy Warhol’s Screen Tests

În seara zilei de 31 mai, de la ora 20.30, sala Auditorium din cadrul UBB va găzdui un experiment audio-vizual cu totul inedit: 13 Most Beautiful Songs… a Soundtrack for Andy Warhol’s Screen Tests, un proiect iniţiat şi susţinut de cunoscutul pianist şi compozitor de jazz Lucian Ban (SUA/România), în colaborare cu Mat Maneri (SUA), Silent Strike (România) şi Dan Băsu (România).

Proiectul propune un soundtrack inedit pentru legendarele screen tests ale artistului Andy Warhol. Filmate între 1967-1970, testele lui Warhol prezintă portretele a diferiţi artişti, dansatori, muzicieni, actori, sau simpli „vizitatori” ai „Fabricii” – locul în care Warhol s-a lăsat înconjurat de-a lungul anilor de oameni pe cât de diferiţi, pe atât de interesanţi. Filmările au fost realizate de Warhol pe 16 mm, în alb-negru, fiind proiectate apoi în slow-motion şi rezultând astfel nişte video-uri de 4 minute care surprind diversitatea chipului uman, oferind o largă paletă de protagonişti de la Dennis Hopper, Bob Dylan, David Bowie sau Lou Reed până la diverşi anonimi care au făcut parte din existenţa lui Warhol la „The Factory”.

Lucian Ban a fost inspirat de aceste filmări care poartă semnătura lui Andy Warhol și a generat proiectul 13 Most Beautiful Songs… a Soundtrack for Andy Warhol’s Screen Tests, imaginînd alături de alţi doi muzicieni coloana sonoră perfectă pentru 10 din filmările celebrului artist american.

Mixând muzica electronică, acorduri de jazz şi poezii rostite semnate de Allen Ginsberg sau William S. Burrough, show-ul muzical îmbracă perfect proiecţia atent „controlată” de artistul vizual Dan Băsu, rezultatul final fiind unul pe cât de fascinant, pe atât de intens pentru public.

Tags:

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This