Clujul se întrece cu ţara în arhitectură!

Home $ Articole $ Recomandări $ Clujul se întrece cu ţara în arhitectură!

by | May 7, 2010 | Recomandări

Clujul se întrece cu ţara în arhitectură!

În 19 aprilie la Cluj-Napoca s-a dat startul pentru ARHETIPURI, concursul naţional de arhitectură pentru spaţiul public urban. Concurenţii, arhitecţi profesionişti sau studenţi, individual sau în echipă, alături de alţi creatori în domeniu, au început deja să se înscrie pe site-ul dedicat concursului: www.arhetipuri.ro.

Arhetipuri are 2 etape şi 2 gale de premiere, expoziţii în 9 oraşe din ţară, juriu internaţional şi premii în valoare de peste 30.000 euro.
Se întrec oraşele, se întrec arhitecţii!
Concurenţii se întrec în proiectarea unui pavilion pentru spaţiul public care să demonstreze forţa arhitecturii de a se integra într-un context al locului şi de a dialoga cu elementele spaţiale concurente, devenind un reper pentru oraş, cu o mare atractivitate socială. La final, oraşul câştigător va fi mândru să cuprindă în spaţiul său un proiect cu totul deosebit din punct de vedere arhitectural în România, pavilionul urmând să fie construit şi expus în locaţia pentru care a fost propus.

Dintre cele 42 de oraşe invitate să participe, 9 oraşe – Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Galaţi, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Vaslui, au răspuns documentat şi la timp. Printre ele, Cluj-Napoca a ales să fie subiect şi martor al acestei ample şi interesante competiţii. Clujul se întrece cu alte 8 oraşe pentru a câştiga titlul de oraşul cu cea mai inovativă arhitectură, iar arhitecţii locali vor fi luptătorii şi ambasadorii care îl vor reprezenta în acest concurs. Oraşul participă cu un frumos amplasament: Parcul I. L. Caragiale din centrul istoric. Locaţia a fost atent selectată pentru a îndeplini atât criteriile funcţionale şi estetice, cât şi pe cele de vizibilitate publică.

Prin calitatea proiectelor şi spectaculozitatea construcţiilor propuse, concursul promovează o arhitectură experimentală, avansată, cu valoare de reper, menită să aducă beneficii comunităţii. Pavilionul propus va fi un loc de întâlnire şi experimentare a unui cadru construit arhetipal în relaţie cu locul şi oraşul. Proiectul câştigător va fi construit şi expus în spaţiul public urban timp de 12 luni şi va activa ca o lecţie de bucurie a arhitecturii oferită comunităţii, ca o provocare şi o demonstraţie de virtuozitate în acelaşi timp.

Un juriu internaţional format din arhitecţi consacraţi va alege cel mai relevant proiect conform criteriilor stabilite şi prin aceasta va decide care va fi primul oraş din România care va avea un pavilion construit. Juriul este compus din: arh. Kimmo Limatainen – ATF, Finlanda; arh. Jacques Allard, CEO to ArchiEurope, Tim Abrahams, redactor şef la Blue Print Magazine UK; arh. Ioan Feier, Arad; conf. dr. arh. Marius Marcu Lapadat, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” Bucureşti, Arh. Constantin Gorcea din Suceava, Arh. Johannes Bertleff, arhitect asociat Exhibit Arhitectura, Brasov.

Twitter / Facebook

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!