TIFF 2010: Caravana Cinematografica

Home $ Cinema $ TIFF 2010: Caravana Cinematografica

by | May 30, 2010 | Cinema

TIFF 2010: Caravana Cinematografica @ Cinema Republica – 29 mai 2010

Caravana Cinematografica este primul film vazut in cadrul TIFF 2010. Cu o sala plina s-a dat startul proiectiei de gala, un film in regia lui Titus Muntean. Acesta este al doilea film de lung metraj al regizorului si este realizat dupa romanul cu acelasi nume scris de Ioan Grosan.

Filmul spune povestea lui Tavi, un tanar activist de partid, care ajunge intr-un sat din Transilvania cu scopul de a rula un film propagandist rusesc. Actiunea se petrece in 1959, intr-un cadru ploios, in satul Mogos.
Satenii duc o viata linistita, sub indrumarea presedintelui Tanaie, si sunt prezentati tipic zonei din Ardeal 🙂 Toate personajele, sergentul, tiganul, Pista “seara buna” (copilul din flori) sau directorul scolii, au fost prezentate foarte bine, poate chiar exact cum ii aveam in minte. Actiunea lor nu surprindea ci era de la sine inteleasa.
Datorita vremii ploioase de afara si “entuziasmul” satenilor, personajele trec prin diverse peripetii iar filmul ajunge sa se degradeze, avand pete de culoare pe el, rosii sau galbene. O replica foarte buna, spusa cand se constata degradarea filmului: “Cine a mai vazut film colorat ?” 🙂

O alta replica ce mi-a ramas in minte, de altfel des repetata in film, insa si foarte amuzanta, spusa de directorul scolii, un domn cu pretentia de a fi “cel mai destept din curtea scolii”: “Atat din punct de vedere cat si politic” 🙂

Desigur, in film, a avut loc si o mica “dragoste la prima vedere” care s-a terminat cu un viol surprinzator.
Bibliotecara, responsabila de partea culturala in sat, ii sare in ochi lui Tavi si ii cam suceste mintile. Nu ca ar fi stiut el ce sa-i zica unei fete insa asta l-a facut sa se balbaie si mai tare in mai toate discutiile purtate intre cei doi. Domnisoara Corina, interpretata de Iulia Lumanare, iese total din peisaj si arata o diferenta mare intre ea si restul satenilor. Pe de o parte nu-si are locul acolo insa nici alaturi de Tavi in lumea rosie a comunismului.

sursa foto: TIFF

Recomand acest film. Mai puteti sa-l vedeti miercuri 2 iunie la Cinema Arta (h17.00) si sambata 5 iunie la Cinema Victoria (h17.00).

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!