TIFF 2010: Ziua 6 (Ziua Maghiara)

Home $ Cinema $ TIFF 2010: Ziua 6 (Ziua Maghiara)

by | Jun 3, 2010 | Cinema

TIFF 2010: Ziua 6 (Ziua Maghiara)

Desi, initial, am spus ca ma axez doar pe filme romanesti, ieri, in cadrul Zilei Maghiare, am decis sa vad un “film surpriza”. Eram decis sa merg la “Valurile Dunarii” de Liviu Ciulei iar apoi la Space Sailors, un film de Marjan Kiss in care joaca si Dumitru Prunariu iar pana sa se faca orele primului film mi-am schimbat total programul.

Ajuns la Republica, pe scaun, ma trezisem intrebat ce film urmeaza sa ruleze iar eu nu stiam raspunsul. Cu toate astea, eram increzator ca un film surpriza va fi totusi ceva deosebit. Asa a si fost 🙂
A rulat “Biblioteque Pascal” in regia lui Szabolcs Hajdu, o poveste plina de intamplari dramatice, pe de o parte, iar pe de alta parte, un film “jumi juma”, ca rolul principal, adica jumatate unguresc si jumatate romanesc.
Prea multe despre film nu ar fi de spus. L-am apreciat, chiar il declar un “must see” insa, trag un avertisment: “foarte fucked up” 🙂 Un film ciudat cu multe chestii carora nu le prea intelegi legatura insa si foarte fain.
Filmul, filmat in perioada 2008 – 2009, reuneste in distributie unele dintre cele mai sonore nume: Razvan Vasilescu, Oana Pellea, Andi Vasluianu, Florin Piersic Jr., Mihai Constantin si Dorel Visan.

Dupa o scurta pauza de 10 minute am reintrat in sala pentru a lua parte la un alt eveniment de mult asteptat. A rulat “Don’t come knocking” chiar in prezenta regizorului filmului, Win Wenders.

Am inteles ca filmul a participat la Cannes, a luat si diverse premii, insa eu l-am vazut ca un film tipic american, siropos, si asemenea duzinelor de la Hollywood. Se poveste viata unui actor celebru de filme western care, dupa ce o viata intreaga a petrecut si a facut numai prostii, afla ca are un copil si porneste in cautarea lui. Pana la urma descopera ca are doi copii (da, aici devine putin telenovelistic) si se termina cu happy end, toata lumea fiind impacata, oarecum. Indulgent, l-am notat ca avand 3 / 5 stele.

Desi la Muzeul de Arta avea loc un “Gulas Party” am decis sa vizitez Zorki Off The Record, mai ales ca erau anuntati pe scena Gary Lucas si Grimus – prima zi de alternaTIFF.

Gary nu prea a fost in forma si, datorita oboselii si alcoolului, a mai stalcit-o pe ici pe colo. Probabil avuse o mica cearta cu ale sale chitari 🙂 Grimus, ca de obicei, au oferit un concert deosebit. Atat acasa cat si live, ei suna la fel. Chiar daca scena a fost prea mica pentru ei, locul a fost prea intim iar unii din public nu-si gaseau locul, oricand un show GRIMUS iti ridica parul de pe mana si te face sa tremuri la fel ca Bogdan, vocalistul trupei, care parca se transforma, in sensul bun :), atunci cand urca pe scena.

Galerie foto:

Din păcate galeria foto nu mai poate fi afișată aici. Îti recomandăm să o cauți pe Flickr

sursa foto pentru fotografiile din filme: TIFF.ro

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!