TIFF 2010: Gala de inchidere

Home $ Cinema $ TIFF 2010: Gala de inchidere

by | Jun 6, 2010 | Cinema, Festivaluri

TIFF 2010: Gala de inchidere

Aseara a avut loc gala de inchidere si decernare a premiilor in cadrul TIFF 2010.
Trofeul Transilvania, in valoare de 10.000 euro, pleaca in Tailanda, fiind acordat filmului Mundane History / Poveste anodină – regia Anocha Suwichakornpong.

Anunţul a fost făcut de Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen şi Preşedintele Academiei Europene de Film, Wim Wenders.

Cele mai importante trofee au fost castigate astfel:
Cea mai bună regie, în valoare de 5000 euro, a fost acordat lui Călin Peter Netzer pentru filmul “Medalia de Onoare”
Cel mai bun scenariu a fost acordat filmului “Felicia, înainte de toate“.
Cea mai bună imagine – Magnus Nordenhof Jønck, pentru imaginea filmului “R” (regia Michael Noer, Tobias Lindholm).
Cea mai bună interpretare a fost o alegere cu totul şi cu totul specială a Juriului TIFF 2010, el fiind acordat ex aequo actorilor români Victor Rebengiuc, protagonistul filmului “Medalia de Onoare” şi Ozana Oancea, actriţa principală din producţia “Felicia, înainte de toate”. Pentru rolul din “Felicia, înainte de toate”, actriţa Ozana Oancea a mai fost recompensată şi cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut.
Liviu Ciulei a fost recompensat cu Premiul pentru Excelenţă. În absenţa regizorului la Gală, trofeul a fost înmânat fiului acestuia, Thomas Ciulei.
Una dintre cele mai îndrăgite actriţe ale teatrului şi filmului românesc, Dorina Lazăr, a fost omagiată la TIFF 2010 prin acordarea Premiului pentru întreaga carieră.
Nu în ultimul rând, invitatul special din acest an, Wim Wenders, a urcat pe scena Teatrului Naţional atât pentru a acorda Trofeul Transilvania, cât şi pentru a primi Premiul Pentru Întreaga Carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană.

Ediţia din acest an a festivalului a bătut record după record, oferind publicului 240 de producţii provenite din 47 de ţări iar un număr impresionant de 800 de invitaţi au fost prezenţi la Cluj Napoca în perioada 28 mai – 6 iunie.

Galerie foto:

Din păcate galeria foto nu mai poate fi afișată aici. Îti recomandăm să o cauți pe Flickr

Lista Premiilor TIFF 2010
– Trofeul Transilvania în valoare de 10.000 de euro – Poveste anodină / Mundane History (R. Anocha Suwichakornpong, Tailanda, 2009)
– Premiul pentru cea mai bună regie în valoare de 5000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român – Călin Peter Netzer (Medalia de onoare, România-Germania, 2009)
– Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Institutul Cultural Român – Last Conversation/ Ultima conversaţie ( R. Noud Heerkens, Olanda, 2009)
– Premiul pentru Cea mai bună Interpretare, oferit de Vitrina Advertising – ex-aequo Ozana Oancea (Felicia, înainte de toate) şi Victor Rebengiuc (Medalia de onoare)
– Premiul pentru Cel mai bun scenariu, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Evenimentul Zilei – Răzvan Rădulescu, Melissa de Raaf pentru scenariul Felicia, înainte de toate
– Premiul pentru Cea mai bună Imagine, oferit de Kodak Cinelabs România – Magnus Nordenhof Jønck, pentru imaginea filmului R (R. Michael Noer, Tobias Lindholm, Danemarca, 2009)
– Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Asociaţiei Presei Străine de Film – Navidad/ In ziua de Crăciun (R. Sebastian Lelio, Chile-Franta, 2009)
– Premiul Publicului, oferit de Mastercard – Gordos / Graşii (R. Daniel Sanchez Arevalo
Spania, 2009)
– Premiul de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz – Liviu Ciulei
– Premiul pentru Întreaga Carieră, oferit de Banca Transilvania – Dorina Lazăr
– Premiul pentru Întreaga Carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană – Wim Wenders
– Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea lung metraj, în valoare de 2.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român – Eu când vreau să fluier, fluier (R. Florin Şerban)
– Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurt metraj, în valoare de 1500 de euro, oferit de Mediafax – Colivia (R. Adrian Sitaru)
– Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut, oferit de URSUS – Ozana Oancea (pentru rolul din Felicia, înainte de toate)
– Premiul pentru Cel mai bun scurt metraj din secţiunea Umbre – Les bessones del Carrer de Ponent/ Gemenele de pe strada Apusului ( R. Marc Riba, Anna Solanas, Spania, 2010)
– Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul LGD!, oferit de UPC – TREI CARTOANE, realizat de: Alexandru Cristian Savescu, Diana Ciobanu, Eduard Pârvu
– Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de lung metraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF – Tion Lucian, pentru scenariul Ronaldo si Iuliana
– Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de scurt metraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF – Veronica Niculescu, pentru scenariul Curierul
– Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de documentar din cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF – Pavel Cuzuioc, pentru scenariul Doina groparilor
– Premiul cititorilor Adevărul de Seară, ediţia de Cluj-Napoca, pentru cel mai bun film românesc, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Cotidianul Adevărul de Seară – Marţi, după Crăciun ( R. Radu Muntean)

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!