Nunta in Basarabia

Home $ Festivaluri $ Nunta in Basarabia

by | Oct 13, 2010 | Festivaluri

Nunta in Basarabia – primul film vazut in cadrul Comedy Cluj 2010.

Am si uitat cum e sa vezi un film la cinema, un film bun, un film romanesc. N-au trecut decat 5 luni de la TIFF insa in seara asta am resimtit o usurare. Exact la fel m-am simtit si in iunie cand zilnic vedeam cate un film bun romanesc. Am simtit o detasare completa, am fost acolo, in miezul actiunii, si m-am bucurat de inca un film bun.

Nunta in Basarabia nu este o simpla comedie. Este un film complex, cu multe detalii, diverse substraturi si o idee de baza despre o frustrare “simpla” transpusa intr-o granita.

Sala “Arta” a fost plina si, in ciuda faptului ca nu au mai fost locuri, multi au acceptat sa vizioneze filmul pe jos sau in picioare. Din acest motiv, organizatorii au decis ca vineri, tot de la ora 21 si tot la Cinema “Arta”, sa fie reluat filmul. Filmul a fost programat pentru o singura proiectie, el fiind prezent si la prima editie de anul trecut a festivalului Comedy Cluj, insa vineri mai aveti o sansa sa-l vedeti. Merita !

Pe langa faptul ca este o comedie, filmul are la baza o idee ce tine de granita dintre Republica Moldova si Romania, implicit Europa. Ideea de la care a pornit filmul este totusi una dramatica iar diferentele si asemanarile dintre romani si moldoveni nu sunt chiar atat de amuzante. Complexitatea si detaliile prezentate te fac sa-ti pui anumite intrebari si sa te gandesti la diferite aspecte.

Este un film cu buget mic si probabil ca asta am simtit-o in primele secvente dar poate ca acolo pur si simplu nu a fost unit bine la montaj. Totusi, ulterior, s-a dovedit peste asteptari. Primul aspect ce m-a distrat la film a fost prezenta actorului Sergiu Voloc, un actor des intalnit in scurt metrajele lui Igor Cobileanski,un regizor “ce promite” care a fost adus in discutie in aceasta seara de catre Nap Toader aka. Napoleon Helmis, regizorul filmului Nunta in Basarabia. Ca o paranteza, merita sa va uitati la “Covorul“, “Plictis si Inspiratie” .. dar si altele, sigur le veti gasi pe youtube la suggestions 😉

Ah, mi-a placut coloana sonora insa doar o piesa am recunoscut si pacat de restul, chiar sunau bine 😀

Trei ore “pierdute” la cinema te linistesc, te usureaza si te binedispun !

Intrebare: “Ce simt actorii cand se saruta pe scena?”

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!