Poze: Ada Milea @ Ceainaria “La Port”

Home $ Articole $ Poze: Ada Milea @ Ceainaria “La Port”

by | Oct 29, 2010 | Articole

Ada Milea @ Ceainaria “La Port” – 28 octombrie 2010

Searǎ de poveşti pentru copii mari, cu ochii plimbaţi pe tǎrâmurile vieţii, buzele însǎ antrenate pentru un zâmbet ironico-degajat. Ada Milea a fost cǎlǎuza noastrǎ de seara trecutǎ cǎtre starea de acceptanţǎ, de detaşare. Localul “La Port”, arhiplin, de fapt mai plin decât mi s-a dat sǎ vǎd pânǎ în momentul de faţǎ vreo altǎ locaţie, a fost gazda concertului susţinut de artistǎ. Cu atenţii drǎgǎlaşe precum impǎrţirea unor prǎjiturele din partea casei, s-a încercat camuflarea micilor inconveniente, care însǎ s-au dovedit a fi inexistente: publicul şi-a gǎsit loc pe unde a putut (în colţuri, pe jos, pe mese), şi nu s-a lǎsat deloc deranjat.

Odatǎ cu apariţia Adei pe scenǎ nimic nu mai mişca. Apoi, când poveştile colorate au început sǎ curgǎ, publicul a început sǎ se manifeste în modul sǎu caracteristic. Toţi erau conştienţi de fiecare moment trǎit în prezenţa artistei, care şi-a lǎsat de-a lungul timpului o amprentǎ vizibilǎ asupra fiecǎrui ascultǎtor.

Absolventǎ a Universitǎţii de Artǎ Teatralǎ din Târgu Mureş, Ada şi-a început cariera iniţial ca actriţǎ la Teatrul Naţional din acelaşi oraş, pentru ca mai târziu sǎ devinǎ artist independent. Numele primului ei album “Aberaţii sonore” din anul 1997 defineşte, precum recunoaşte ea insǎşi, cel mai bine muzica ei. Artista considerǎ cǎ prestaţia ei de pe scenǎ trebuie mai degrabǎ asemǎnatǎ cu o piesǎ de teatru, prezentatǎ sub forma unor aberaţii sonore, decât ca muzicǎ în adevǎratul ei sens. Au urmat alte 9 albume, ultimul, Inventar, apǎrând în anul 2008.

Preluând diferitele roluri ale personajelor create, Ada ne-a luat cu ea în urmǎrirea lui Apolodor pe cǎmila vorbitoare, am asistat cu toţii la plânsul sǎu disperat dupǎ fraţii lui din Labrador. Tot ea ne-a introdus in drama greierului înfometat. Alǎturi de ea am stat pe leagǎnul de oţel de necontrolat, care urma sǎ ne ducǎ legǎnatul “mai departe”, apoi ne-am dat seama ca totul e de “ciocolatǎ”, în final cǎ “o altfel de viaţǎ dac-am avea, altfel ne-am bate joc de ea”. Câteodatǎ Ada se oprea şi întreba: “Do you want more from the story of Apolodor?” Si mulţimea decisǎ striga de departe: “Daaaaa”, apoi continua povestea, pe care ici-colo o mai îngâna câte o voce subţire.

Mai degajatǎ decât am vǎzut-o de obicei la festivaluri precum “Folk U”, Ada a susţinut un recital de peste 2 ore, reacţionând la fiecare impuls din partea publicului… din partea anonimilor ei prieteni de-o viaţǎ. Ea şi recunoaşte: “Imi place mult la Cluj în primul rând pentru cǎ îmi place publicul. Data trecutǎ la Stuf, când n-a fost sǎ fie, oamenii care au venit sǎ mǎ vadǎ m-au urmǎrit pânǎ în localul în care am mers cu prietenii mei. Când am dat sǎ plec cineva m-a întrebat: dar cu fanii dumneavoastrǎ cum rǎmâne? Apoi mi-am dat seama cine era în localul acela. Mi-am scos chitara şi am cântat timp de 2 ore, fǎrǎ microfoane, stând la masǎ.” Astfel atât seara aceasta cât şi cea din Stuf a avut finalitatea caracteristicǎ Adei, respectiv reacţiile caracteristice publicului clujean.

Denisa Seician

Galerie foto:

Din păcate galeria foto nu mai poate fi afișată aici. Îti recomandăm să o cauți pe Flickr

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!