Poze: Magda Puskas & Ioan Onisor @ Irish & Music Pub

Home $ Articole $ Poze: Magda Puskas & Ioan Onisor @ Irish & Music Pub

by | Nov 12, 2010 | Articole

Joia de Folk sub Felinare cu Magda Puskas si Ioan Onisor

Cu dorul de a regǎsi plaja ospitalierǎ a Vǎmii Vechi, unde cu picioarele în nisip şi ochii în stele ma bucuram ca un copil naiv de fiecare nouǎ piesǎ a artiştilor prezenţi la “Festivalul de Folk Florian Pitiş” ( cunoscut drept “Folk U’) şi de a fi mǎcar prin amintire parte a “Cenaclului”, m-am îndreptat seara trecutǎ cǎtre Irish & Music Pub, care urma sǎ fie gazda unei noi “Joi sub felinare”. Anunţatǎ fiind Magda Puskas, publicul s-a adunat în numǎr mare (în special în comparaţie cu ediţiile anului trecut, când parcǎ te simţeai stânjenit de spaţiul gol din jurul tǎu). Cu mic, cu mare aşteptau toţi artistul cu nerǎbdare.

Spre surpinderea unora însǎ seara s-a anunţat a fi mai diversificatǎ decât crezut: 7 artişti, dintre care doi în colaborare cu Magda, au urcat pe scenǎ, stârnind sentimente foarte variate în rândul ascultǎtorilor. In timp ce Nelu Roşca s-a dovedit a fi hoinarul folk-ului, studenta la Conservator, Claudia Coibanu s-a dovedit a fi romantica serii şi membra Cenaclului studenţesc “Altfel”, Adriana Neica, a fost mai degrabǎ pe gustul melancolicilor. Ioan Onişor a trezit curiozitatea tuturor cu o panǎ lungǎ înfiptǎ în pǎlǎrie. Emeric Imre, crainicul serii, a delectat publicul cu piesa sa deja conscratǎ “Nebunul de Alb”. Apoi a acompaniat-o pe Magda Cladiu Vintilǎ, care a reuşit cu uşurinţǎ sǎ-şi punǎ în evidenţǎ abilitǎţile la chitarǎ. Gǎlǎgia mare s-a stârnit mai ales în cazul sarcasticului Florin Toloagǎ, pe care l-a susţinut un numǎr mare de prieteni, aşezaţi strategic în primul rând.

Magda, tânǎrǎ, veselǎ şi înţeleaptǎ ca de obicei, a bucurat publicul cu piesele repezentative carierei sale de artist. Originarǎ din Reghin, Magda şi-a început activitatea sa ca artist încǎ din anii de liceu, fiind componenta trupei “Artemis”, din cenuşa cǎreia, mai târziu se naşte o nouǎ trupǎ formatǎ din artistǎ şi Sorina Bloj, “Ecoul”. Mai târziu, Magda a cântat alǎturi de Tatiana Stepa sub numele de “Partaj” în cadrul Cenaclului. Pe tot parcursul carierei sale, Magda a fost preocupatǎ de resuscitarea muzicii folk, astfel între 2006-2007 ea a fost implicatǎ în realizarea şi prezentarea emisiunii “In cǎutarea folk-ului pierdut” din Baia Mare. A urmat emisiunea “Gama Folk Major” la televiziunea regionalǎ “One TV Transilvania”. Actualmente Madga poate fi întâlnitǎ fie la anualul “Folk U”, fie la diverse festivaluri de folk din ţarǎ.

A fost o searǎ foarte intimǎ, atmosferǎ pe care (din punctul meu de vedere) doar folk-ul o poate realiza. Publicul îngâna melancolic fiecare vers al artistei, aceasta simţindu-se foarte bine pe scenǎ. Concluzia cred cǎ o las pe seama lui Emeric Imre: “Tot ce este legat de Cenaclul Flacǎra nu va dispǎrea decât când va dispǎrea de pe hartǎ România”.

Denisa Seician

Galerie foto:

Din păcate galeria foto nu mai poate fi afișată aici. Îti recomandăm să o cauți pe Flickr

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!