Poze: Oameni VS Oameni @ Gambrinus Pub

Home $ Cultural $ Expozitii $ Poze: Oameni VS Oameni @ Gambrinus Pub

by | Nov 26, 2010 | Expozitii

“Ocupaţie
Populaţie
Consignaţie
Saturaţie
Emigraţie
Circulaţie
Constituţie
Naţie
Compensaţie
Alocaţie
Subnutriţie
Implicaţie
Explicaţie
Complicaţie
Educaţie
Malformaţie”

Pe versurile profund dureroase ale lui Valeriu Sterian a fost forţat publicul de aseară din Gambrinus Pub să se confrunte cu lucrările fotografului Marius Rus. Sub Motto-ul “Ei se vând ieftin”, amatorii fotografiei, adunaţi în număr considerabil, au avut parte de un mixaj artistic foarte interesant: 12 fotografii reprezentative ale socialului românesc, au primit o interpretare ieşită din comun din partea actriţei Diana Bathory, colaboratoare cu Centrul pentru Identitate şi Promovare Culturală.

Bufonul, Regele, GrandUmanul, Golanul, Orbul, Surdul, Bariera, Câştigatul, Vândutul, Debarcatul şi Luntraşul: personaje de altfel foarte cunoscute de către noi toţi, doar sub alte nume generice (Marko Bela, Emil Boc etc.) au fost aşezaţi aseară la peretele ruşinii. Un moment de altfel unic, în care omul de rând, artistul defavorizat, intelectualul dezapreciat a avut şansa să se uite de “jos în sus” la ei toţi, în timp ce savura prestaţia puternică a actriţei.
“Ne-am golanizat, şmecherizat, manelizat, malformat, maltratat…. transformat” urlă vocea de pe scenă, apoi…tăcere. Apoi..noi toţi, care am devenit conştienţi de propriile noastre acţiuni. Chiar aşa să fie? Să ne fi transformat în ceea ce detestăm, de dragul/nevoia unei omogenizări? Cine suntem? Nu suntem într-o anumită măsură (fără să putem admite) Golanul, Vândutul, Luntraşul, Bariera, Orbul sau Surdul, pe care îi aşezăm pe la peretele ruşinii? Cine stă acolo închis intre patru rame? Noi?
Iar Marius Rus privea. El invita publicul să aibă unele expresii pentru acele expresii de pe perete. O puternică lecţie de morală din partea unui om cu experienţă artistică foarte bogată. Absolvent al Scolii Populare de Arte, secţia Fotografie, Marius şi-a susţinut fotografiile o lungă perioadă cu poze, lucrând atât în domeniul fotogafiei comerciale, cât şi în presă, colaborând printre altele cu Jurnalul Naţional, Monitorul de Cluj şi Gardianul de Transilvania. Câştigându-şi existenţa de fotograf ca pozar, Marius Rus a reuşit să îmbine cu multă uşurinţă ambele laturi ale fotografiei. In acelaşi timp însă nu a uitat să dea o mână de ajutor pasionaţilor de fotografie, lipsiţi de experienţă. Cercul de fotografie, pe care îl conduce cu pasiune, duce la apariţia unor proaspete forţe de creaţie în Cluj.

Expoziţia de seara trecută conţine fotografii pe care Marius le-a făcut în timpul colaborării sale cu diferitele ziare. Fotografiile sunt imagini nepublicate, pe care artistul a hotărât să nu le lase la putrezit într-un colţ virtual. Cele expuse îl reprezintă, după propiile spuse, foarte bine, deoarece recunoaşte că punctele sale forte constau în a vâna expresii. Astfel a descoperit şi aşa-numita expresie-în-expresie, care poate fi foarte greu descoperită, dat fiind faptul că omul are un tipar stabilit de a vedea lumea, iar aceste expresii durează “fracţiuni de fracţiuni de secundă”. Omul le trece uşor cu vederea, aparatul însă nu iartă nimic.

Publicul a fost profund impresionat de această manifestare artistică puternic cuvântătoare. Incheiând cu vorbele grele ale marelui artist Dorel Găină, care a susţinut un speech în timpul vernisajului, se poate concluziona: “transformarea LOR este posibilă doar prin tranformarea noastră. Dacă noi vom deveni alţii, acţiunile LOR vor deveni nesemnificative. Cred în naşterea unei insule, care duce la naşterea unui continent.”

Denisa Seician

Galerie foto:

Din păcate galeria foto nu mai poate fi afișată aici. Îti recomandăm să o cauți pe Flickr

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!