Studenții iubesc barurile, barurile iubesc studenții

Home $ Articole $ Editorial $ Studenții iubesc barurile, barurile iubesc studenții

by | Nov 29, 2010 | Editorial

Studenții iubesc barurile, barurile iubesc studenții

Piezișa e o stradă de care te poți îndrăgosti. Cum spun unii, este ca o faleza a Clujului. Zece luni pe an este foarte animată. Două luni, este calmă, se odihnește și pregătește pentru toamnă.

Piezișa este plină de studenți și de baruri. O combinație perfectă. Studenții iubesc barurile, barurile îi iubesc pe studenți. De mai bine de 4 ani, de când am început să cunosc Piezișă, am fost și studentul care stă la masă cu berea cumparată pe banii de chirie și cel care îi face pe studenți să mai stea la o bere.

Văzut din bar, studentul este un om fără griji și stress. El poate bea și cafea și bere dimineața, cu aceiași plăcere și același zâmbet pe față. Dacă primește banii lunar, atunci, la începutul lunii el este puțin pretențios, darnic, lasă chiar și tips. Pe final de lună însă, își plătește cafeaua cu bani de pușculiță. La fel, la începutul lunii, el intră în bar puternic, cu pieptul în față, bazându-se pe ajutorul din portofel. Atunci studiază atent meniul, fără să treacă peste produsele mai scumpe. Comandă, ori mai mult, ori mai scump. Pe final de lună însă, comandă, fără să studieze meniul, cafeaua la ofertă. Dacă ar fi cazul să fac un clasament al băuturilor preferate de studenți el ar arata cam așa:

1. Bere 2. Bere 3. Cafea 4. Shot-uri de diverse 5. Bere mai scumpă 6. Restul băuturilor

Dimineața, la cafea, studentul își „înjură” profesorii și analizează situația de la facultate: proiecte, laboratoare, parțiale, restanțe, cursuri. La cafea, în grupurile de stundenți apar și oamenii serioși care au cursuri și pe care le oferă și celorlalți colegi, mai puțin harnici. Seara, de obicei la bere, se abordează alte subiecte precum colega/colegul din Zalău, petrecerea cu intrare moca din clubul X, mașina colegului din Satu Mare. La aceste discuții nu participă studenții serioși de care pomeneam anterior.

Studentul nu are ritualuri și obiceiuri. El nu iese în oraș doar pentru că este vineri sau sâmbătă. Este luni? Am primit bani pe card? A primit bani pe card colegul? Am mâine seminar de la 7? Ok. Pot sta la o bere. Poate două. Și povestea așa începută se sfârșește, de obicei, în zori. Evident, prezenta la seminar se amana pentru saptamana urmatoare. Dar ziua de luni poate fi înlocuită cu orice altă zi a săptămânii. Exceptând duminica. Până și studentul conștientizează că duminica este o zi de relaxare … și de jucat Counter-Strike în cămin.

Viața în baruri e frumoasă de ambele părți. În fața barului te relaxezi sau te distrezi. În spatele barului de cele mai multe ori, lucrezi și te distrezi. Apare totuși și neajunsul omului din spatele barului. Atunci când lumea se distrează mai bine, el trebuie să lucreze pentru asta. El trebuie să asculte, să înțeleagă și să ofere soluții (cel puțin provizorii) pentru toate problemele expuse de omul din fața barului. Barmanul poate deveni cel mai bun prieten al clientului atâta timp cât îi înțelege probleme acestuia și îi oferă acestuia soluții într-un pahar. Când se scoate nota, apare neajunsul omului din fața barului.

PS: Dragi studenți, gata, nu se mai dansează pe mese!

Constantin Covaliu – manager FunkyBar

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!