Esti ceea ce bei

Home $ Articole $ Editorial $ Esti ceea ce bei

by | Dec 9, 2010 | Editorial

Cred că majoritatea celor care citesc articolul acesta s-au întalnit deja cu expresia “eşti ceea ce mănânci”. Vreau să vă spun că nu trebuie să vă rezumaţi doar la mâncare, pentru că un om poate trăi fără mâncare destul de mult, până la 12 zile, dacă în tot acest timp se hidratează cu lichide, implicit apă. Aş vrea să adaug lângă această expresie, următoarea: “eşti ceea ce bei” ŞI SE VEDE!

Poţi recunoaşte cu uşurinţă un om despre care poţi spune că este sofisticat, care caută un anumit gust într-o mâncare, într-un pahar de vin sau de coniac. Îţi poţi da seama despre preferinţele unei persoane în materie de alcool în funcţie de ce e îmbrăcat – unii ar spune că sunt ipocrit însă îi contrazic pentru că daca o persoană îşi permite un anumit stil de viaţă, stil vestimentar, atunci îşi va permite să investească şi în paharul de pe masa lui – fie că este un pahar de vin, fie că este un pahar de cocktail sau un pahar de bere. Şi acum mă veţi întreba ce poate fi atât de sofisticat la o bere? R: Când mă gândesc la belgieni care au mai multe sortimente de bere decât există zile în an, eu încep să-mi pun câteva semne de întrebare. Germanii la fel, francezii la fel, occidentalii în general au o cultură despre alcool şi despre viaţa de bar mai vastă decât noi. Nu ne consider înnapoiaţi, proşti sau inapţi, dimpotrivă, există si în ţara noastră, în oraşul nostru, poate chiar în localul nostru preferat un barman care are acces la mai multe informaţii despre băuturi în general, fie că este cafea, fie că este bere sau băutură tare (spirtoasă), barman care iubeşte meseria pe care o profesează şi prin ceea ce oferă el, prin ceea ce ajunge în paharul clientului ajunge să ofere o educaţie, o alternativă la ceea ce ştiam până atunci despre alcool, pentru că alcoolul face parte din viaţa noastră, pentru că alcoolul nu înseamnă doar să “te omori” când ieşi în oraş şi în niciun caz nu înseamnă “mult, tare şi ieftin”. Însă, din păcate, situaţia economică este de aşa natură încât să ne facă să ne dorim doar aceste lucruri.

Ieşim în oraş, de cele mai multe ori şi cei mai mulţi dintre noi, şi înainte de toate ne verificam “sponsorul” – “mi-ajunge de vreo două beri, un pachet de ţigări şi taxi acasa”. E în regulă şi nu învinovăţesc pe nimeni pentru că şi mie mi se întâmplă, însă nu acesta este scopul articolului.

Vreau să maximizăm profitul împreună, şi nu mă refer material ci din punct de vedere calitativ.

Unii preferă să se “încălzească” acasă înainte să iasă în oraş – foarte ieftin şi practic – dar ce se întâmplă dacă acasă te încălzeşti cu un pic de ţuică iar în oraş o dai pe bere? Vă las pe voi să vă amintiţi. 🙂

Mi s-a propus să scriu acest articol despre ce să bei în oraş, sau ce să bei când ieşi în oraş? Pentru mine este simplu pentru că întotdeauna, tuturor persoanelor le-am spus şi le voi spune acelaşi lucru: căutaţi calitatea. De exemplu, dacă sunteţi fete, băutoare de bere atunci căutaţi o bere mai bună din punct de vedere calitativ. Ştiu, nu sunt bani, o bere nefiltrată face cât două beri uzuale. Dacă în schimb preferaţi un vin, mai ales acum că este iarnă, nu ezitaţi să cereţi vin fiert sau un vin de calitate. Este de-ajuns că în localuri este aerul încărcat de fum, mai ales în perioada rece în care ventilaţiile din locaţii uneori nu fac faţă, în cazul ăsta nu trebuie să ne amplificăm o stare care nu ne place. Un vin rău, cu prea mult fum nu fac echipă bună. Un vin bun, de calitate nu amplifică o stare de durere de cap, la fel se întâmplă şi cu berea sau cu cocktailurile.

Dacă aţi ajuns în oraş şi nu ştiţi ce aţi vrea să consumaţi atunci este foarte simplu: întrebaţi chelneriţa ce vă recomandă sau cel mai bine întrebaţi barmanul. Iar primele lor întrebări vor fi: ce aţi băut înainte: bere, vin, vodka, whiskey, rom sau poate coniac? Şi din acel moment se poate construi ceva calitativ. În schimb dacă vă aflaţi în situaţia în care nu vi se poate recomanda ceva, atunci puteţi spune fără nicio ruşine ce fel de bază alcoolică aţi dori să consumaţi: ai băut vin, ar merge un cocktail mai slab (de exemplu pe bază de vodkă sau gin) şi dacă vă pică bine puteţi continua.
Ai băut rom? Şi vrei să bei şi altceva? Încearcă să rămâi în aceeaşi sferă: vodkă, whiskey (combinate în cocktailuri), bere dacă simţi că ar putea să îţi pice bine şi depinde cât ai băut înainte.

De obicei, din experienţa mea amestecurile nu sunt deloc bune, iar shot-urile sunt întotdeauna un party-starter bun. Însă trebuie să fiţi atenţi cu ele pentru că vă pot da peste cap imediat. Clienţi consumatori, neconsumatori de alcool şi chiar barmani sunt răpuşi de prea multe shot-uri ciudate şi combinate. De obicei serile de glorie se termină cu shoturi sau prea multe pahare.

În altă ordine de idei, atunci când ieşim în oraş şi incepem să consumăm alcool ajungem la o anumită stare de relaxare, de euforie uneori. Prea mult strică starea şi buna dispoziţie şi nu mai suntem buni de nimic, prea puţin ne face să gândim prea clar şi vrem să plecăm acasă :)). Sfatul meu este să găsiţi un echilibru, ajungeţi la un momentdat după unu, două, trei pahare să fiţi într-un anumit fel, din momentul acela trebuie să ştiţi ce şi cum să consumaţi (puteţi oricând să spuneţi “nu” sau “da” sau dacă eşti nehotărât/ă cere recomandări de la ospătar sau barman), să păstraţi echilibrul între a vă simţi foarte bine în seara respectivă, în localul respectiv şi a nu exagera cu alcoolul pentru că s-ar putea cel mai probabil să aveţi dureri de cap a doua zi, de cele mai multe ori la lucru.

Articol scris de Vio Dragomir – mai mult decat un barista si barman in Le General.

(Cu acest articol debutam o serie de articole mai mult sau mai putine educative. Vom incerca sa aflam ce e bine sa bem inainte de a iesi in oras, la un eveniment, si cum ne putem drege a doua zi dupa o noapte lunga. Printre altele 🙂 )

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!