Poze: Expozitie foto “Parasit” @ Irish & Music Pub

Home $ Cultural $ Expozitii $ Poze: Expozitie foto “Parasit” @ Irish & Music Pub

by | Dec 10, 2010 | Expozitii

“Este foarte îmbucurǎtor cǎ am reuşit sǎ ne strângem toţi aici, într-un local, care atât pe vremea mea, cât şi acum este locul tineretului intelectual, citit, artist. Ne-am strâns noi toţi… veteranii fotografiei şi cei care de abia au fǎcut primii paşi în lumea artei (adicǎ viitorii veterani), pentru a vernisa cea de-a doua expoziţie personalǎ a lui Flaviu Popa şi Virgil Poteaca. Intr-o perioadǎ în care creativitatea artisticǎ a fotografilor clujeni explodeazǎ, aceştia învǎţând sǎ îşi întindǎ aripile tot mai curajos, cei doi ne invitǎ în descoperirea unei lumi singuratice, care însǎ prin frumuseţea ei frapantǎ, contemporanizeazǎ mituri existenţiale” a subliniat asearǎ în Music Pub invitatul de onoare a evenimentului, Dorel Gǎinǎ. Flaviu şi Virgil, ca doi discipoli adevǎraţi stǎteau de dreapta şi stânga marelui artist şi îl ascultau parcǎ uşor ruşinaţi. Au urmat câteva cuvinte pline de emoţie a celor doi, care au încercat cu greu sǎ redea în faţa aparatelor de fotografiat ceea ce în mod normal pot exprima doar în spatele acestora.

Apoi momentul surpizǎ: pe rând, fiecare lucrare învǎluitǎ pânǎ odinioarǎ în ziare pentru a spori impactul vernisajului, a fost descoperitǎ, vizitatorii fiind invitaţi alǎturi de artişti sǎ interiorizeze fotografiile consistente atât din punct de vedere tehnic, artistic cât şi conceptual. ,, Pǎrǎsit- tema întregii expoziţii de fapt se axeazǎ pe douǎ laitmotivuri: în primul rând privitorul este confruntat cu ideea de ,,pǎrǎsire, abandonare” în arhitectura construcţiilor prezentate într-un mod, aş spune, mai violent, nonşalant, brutal, iar în al doilea rând ne-am gândit sǎ creǎm fotografii care induc starea de pǎrǎsit prin abstractizare.” a explicat Virgil. Flaviu a ţinut sǎ adauge: ,,Interesant la lucrǎrile prezentate este modul în care aceastǎ degradare are o stare de stagnare, de pǎstrare.Astfel în pǎrǎsire se regǎseşte stabilitatea, echilibrul.”

Cu un portofoliu ambiţios, la care ambii artişti au lucrat ani întregi, ei se prezintǎ ca un duo deosebit de omogen atât în ceea ce priveşte abilitǎţile fotografice, cât şi la nivel ideologic. Aceastǎ coeziune a dus chiar la lipsa unor semnǎturi pe multe lucrǎri de-ale lor, privitorul nemaifiind încurajat sǎ analizeze fotografiile unuia sau altuia separat, ci sǎ vadǎ expoziţia ca un întreg.

Impresionant este de asemenea modul în care cei doi combinǎ elemente ale fotografiei clasice cu tehnici de postprocesare, deosebit de iscusit întrebuinţate. Deseori criticate în cercurile fotografilor amatori, tehnicile de postprocesare aici preiau o nouǎ dimensiune, ajutând semnificativ la transmiterea mesajului dorit. Nu în ultimul rând contribuie la funcţia de ,,eye-catecher” prin care, dupǎ spusele lui Virgil, deja ,,ai convins privitorul pe jumǎtate cǎ îi place fotografia analizatǎ”. Expoziţia în mod concludent poate duce mulţi fotografi la o revizuire a propriei atitudini faţǎ de aceastǎ temǎ delicatǎ din domeniul fotografiei.

Vizibil mulţumiţi de al doilea pas reuşit în lumea artei, cei doi au fost ,,pǎrǎsiţi” de aparatele de fotografiat ale presei, pentru a petrece o searǎ bine-meritatǎ alǎturi de prieteni şi apropriaţi.
Pentru cei care au ratat vernisajul expoziţiei semnate de Virgil Poteaca şi Flaviu Popa, aceştia vor mai avea şansa de a o vizita în viitoarele trei sǎptǎmâni. Fiţi pregǎtiţi de lucrǎrile unor veterani de mâine!

Denisa Seician

Galerie foto:

Din păcate galeria foto nu mai poate fi afișată aici. Îti recomandăm să o cauți pe Flickr

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!