Poze: Noaptea Devoratorilor de Publicitate 2010

Home $ Articole $ Poze: Noaptea Devoratorilor de Publicitate 2010

by | Dec 12, 2010 | Articole

Un bǎrbat face duş. La ieşirea din cabinǎ douǎ vrǎbioare îl aşteaptǎ, ţinându-i prosopul. Vizibil contrariat, el incearcǎ sǎ scape de ele intrând din baie in dormitor. Acolo, toate animǎluţele pǎdurii se pregǎtesc pentru a-şi îndeplini misiunea “cenuşareascǎ” de a-l îmbrǎca pe sǎracul om precum doar adevǎratele prinţese aratǎ: sutien de mǎtase, şosetuţe de dantelǎ, rochiţa roz pompoasǎ. Publicul izbucneşte în hohote. Apoi textul: “That’s what you get, if you use woman-soap!”… reclamǎ pentru sǎpun bǎrbǎtesc. Apoi altǎ reclamǎ, alta, alta, alta, alta, alteleeeee, alta, alta, alta, pauzǎ de nicotinǎ, apoi alta, alta, alta, alta, alta, alta, alteleeeee, alta, pauzǎ de nicotinǎ, pentru a treia oarǎ altǎ reclamǎ, alta, alta, alta alta… mereu alta, alta, alta,alta… ultima pauzǎ de nicotinǎ la patru dimineaţa cu scobitori în ochi… în sfârşit prima reclamǎ, a doua, a treia, a X-a, penultima, ultima…şi gata! Acasǎ cu sutele de adevǎraţi devoratori care s-au strâns din nou în faţa Casei de Culturǎ a Studenţilor şi anul acesta cu scopul de a-şi îndeplini misiunea dureroasǎ, epuizantǎ dar… atât de incitantǎ de a viziona cele câteva sute de reclame adunate din toatǎ lumea apartente de cinemateca privatǎ a lui Jean Marie Bouriscot. Cu biletele epuizate încǎ de joi, se anunţa o nouǎ avalanşǎ nǎucitoare de oameni în faţa clǎdirii, care au acceptat sǎ stea ore în şir pe frigul copleşitor de afarǎ pentru a cumpǎra biletul celui care nu mai reuşeşte sǎ ajungǎ la eveniment.

Apoi s-a dat startul… fanii înflǎcǎraţi au fost invitaţi sǎ pǎşeascǎ pe covorul roşu, ales special pentru a reda tema acestui an: DevoratOscarul. Nici prezentatorul nu a putut sǎ se lase mai prejos. Jacheta roşie dǎdea o notǎ distinctǎ în asortare cu şosetuţele de aceaşi culoare ieşite vizibil de sub pantaloni.

Cu pretenţii net ridicate atât la adresa publicului clujean cât şi la propria sa adresǎ, Noaptea Devoratorilor de Publicitate de anul acesta nu a apelat la prestaţia cunoscuţilor “artişti” de pe Kiss Tv sau MTV şi a preferat invitarea trupei Sensor pentru deschiderea evenimentului. Cu bǎtǎi în butoaie respectiv din mâini, neoane, sfori, beţe fosforescente şi mici instrumente ajutǎtoare, artiştii au fǎcut o introducere pe mǎsurǎ a primului calup de publicitate, obişnuind privitorii cu starea de frapare, de altfel prezentǎ pe tot întregul evenimentului.

Reclamele, toate aparţinând de colecţia renumitului Jean Marie Bouriscot, au acoperit judecând dupǎ reacţiile publicului, mai toate gusturile. Cu personaje din întreaga lume, animaţii nostime care încercau cu disperare sǎ ajungǎ la lunǎ, copii deosebit de talentaţi în a-şi “dansa” sprâncenele, Happy Meal-ul într-adevǎr mereu voios, balerinul chinez cu aspiraţii puternice de balerinǎ adevǎratǎ, oi luminate, care speriate de câini fac cele mai diferite modele, leoparzi cu trei picioare, care neputând sǎ alerge cu propriile picioare aleg Volkswagen-ul… s-au oferit cele mai propice condiţii pentru trǎirea deosebit de intensǎ a tuturor variaţiilor de sentimente pe parcursul a celor peste 7 ore de vizionare. Ce mai? O adevǎratǎ manifestaţie de ARTǍ din partea producǎtorilor de publicitate din întreaga lumea, atent selecţionate de un om cu gusturi deosebit de rafinate: vechiul nostru prieten Bouriscot.

Totul începând cu pasiunea nebunǎ a colecţionarului la frageda vârstǎ de 3 ani, când îşi pierdea zilele în cinematografele oraşului natal, ,,devorând” în adevǎratul sens al cuvântului fiecare reclamǎ difuzatǎ, cinemateca lui Jean Marie Bouriscot este momentan cea mai mare librǎrie cinematograficǎ, specializatǎ pe reclame televizate din întreaga lume, cu peste 950.000 de reclame, numǎrul crescând anual cu între 10.000 şi 25.000 de exemplare. Primul pas cǎtre colecţia copleşitoare a fost fǎcut cu douǎ reclame pentru ciocolatǎ primite în dar de la operatorul cinematografului local.

Intâi gânditǎ doar pentru a servi ca sursǎ studenţilor la profilul Publicitate, colecţia impresionantǎ a fost primitǎ cu mult entuziasm şi în afara lumii de specializate, Bouriscot reuşind pas cu pas sǎ îşi extindǎ activitǎţile, asigurându-şi şi finanţele necesare pentru a crea o arhivǎ potrivitǎ micii sale comori şi banii necesari pentru restaurarea vechilor reclame, prin organizarea primei nopţi dedicate devoratorilor de publicitate în 1981 intitulate ,,Friandises”. Evenimentul a devenit în Franţa încetul cu încetul o adevǎratǎ instuţie care a adunat doar în anul 1987 un numǎr impresionant de 70.000 de adepţi. Repede frenezia Nopţii Devoratorilor de Publicitate s-a extins în peste 40 de ţǎri din întreaga lume, de la Vladivostok la New York, trecând prin Praga, Singapore, Insulele Mauritius, Panama, Sydney şi Hong Kong.

Meniul de pânǎ la 500 de reclame din peste 60 de ţǎri şi parţial vechi de zeci de ani, prezentate într-un interval generos de 6 ore, atrage anual zeci de mii de oameni, invitându-i la o noapte memorabilǎ.

Şi în România evenimentul organizat de cǎtre Dan Chişu pentru prima datǎ în 1995, a devenit unul dintre cele mai aşteptate şi apreciate evenimente în cele mai multe oraşe din ţarǎ. O noapte perfectǎ, ca definiţia unei îmbinǎri a bunei dispoziţii, a creativitǎţii şi pasiunii pentru publicitate, trǎitǎ şi de clujeni cu mare entuziasm. Cu mai multe premii din partea sponsorilor şi un mare Oscar pentru cel mai devorator regizor, oferit de cǎtre AXN lui Alin Vaida pentru reclama creatǎ, organizatorii evenimentului au asigurat publicului şi surprizele necesare pentru o noapte perfectǎ.

Obosiţi, extenuaţi, îngheţaţi, chinuiţi de scaunele mult prea tari pentru 7 ore de şezut, dar FERICIŢI, toţi au luat-o, dupǎ ultima reclamǎ difuzatǎ, repejor spre casǎ, unde un pat comod şi cald aştepta “devoratorii” la prelucrarea în vis a celor vǎzute, simţite, trǎite.

Denisa Seician

Galerie foto:

Din păcate galeria foto nu mai poate fi afișată aici. Îti recomandăm să o cauți pe Flickr

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!