Sfaturi pentru relatia client – barman

Home $ Articole $ Editorial $ Sfaturi pentru relatia client – barman

by | Feb 16, 2011 | Editorial

Păsări de noapte.

De câte ori te-ai aflat în club, pub sau bar și nu prea aveai idee ce vrei să bei?

“Eu: – Cu ce te servesc?” / ” Ei: – Îmi dai un meniu?” – Oh come on for the love of holy shots! – nu face una ca asta decât dacă vezi că în jurul tău lumea nu prea comandă sau barmanul nu are alte comenzi pentru colegele sale care lucrează pe sală. Nu vei face decât să întârzii băutura ta. Și va dura o vreme, atunci în momentele în care îți dai seama că esti cel mai treaz din local și nu vrei să se întâmple una ca asta, vrei să bei ceva ca să intri în ritmul petrecerii, să-i simți pulsul, să nu poți sta la un loc fără să nu dai din cap pe ritmul muzicii, să simți că faci parte din oamenii care te-nconjoară.

Am să încerc să vă spun puțin despre cum văd eu (cum se văd) lucrurile din spatele barului, ce așteptări am (avem cei de acolo, cei care sunt acolo pentru voi) și ce așteptări am (eu și colegii de breaslă).

Ce înseamnă una ca asta? E foarte simplu.  Noi, cei din bar, avem un ritm de lucru, destul de alert de cele mai multe ori în serile pline, în seri cu evenimente sau când se-adună lumea si o pune de un party. De cele mai multe ori barmanul știe exact ce vrei să bei sau îți va oferi o băutură care să te ducă “acolo”, o băutură de încălzire sau poate, de ce nu, un shot.
De obicei, barmanii nu vor să grăbească pe nimeni însă și el are nevoie de o atmosferă de lucru, să simtă că lucrează.

mojito

De exemplu, prepararea unui Mojito durează undeva până la 4-5 minute. Imaginează-ți ce poate ieși dacă în jurul tău mai sunt 8 persoane care vor să comande și tu insiști pentru Mojito în momentele aglomerate. Îți voi spune eu, vei primi un Mojito grăbit, care poate e prea dulce sau poate e prea acrișor.

Da, dar… Mojito e SUPERbun, eu vreau Mojito! (te cred, ti-am citit gândurile). Însă este și foarte ușor să fie o băutură dezechilibrată, prea dulce și prea tare, prea slab sau prea multă apă minerală și nici mentă să nu fie deajuns. Despre asta încerc să vorbesc. Mojito e un cocktail de vară, trebuie să îți dea senzația de proaspăt, să te revigoreze, să fie perfect.

Există și calea de mijloc, dacă ai răbdare ce-i drept. Te poți așeza la bar și poți spune ce vrei să bei și la fel poți spune că până aștepți acel Mojito Perfect vrei o Cuba Libre sau un alt cocktail pe bază de Vodka sau Lichior Digestiv (Da! Jagermeister) ori Gin. Asta ar cam fi combinația ce nu te dă peste cap, în cazul în care vrei să le amesteci.

Există o mulțime de cocktailuri long-drink, cele făcute prin metoda “build” adică se pune gheața în pahar, peste ea se toarnă baza alcoolică (vodka, rom, whiskey, gin sau lichior digestiv) și un mixer – suc, energizant sau apă minerală. Acestea sunt cele mai băute tipuri de cocktailuri într-un club/pub/bar pe timpul serii. În același timp acestea sunt și cele mai rapid de preparat, nu se pierde timp și puteți fi serviți, tu și grupul tău de prieteni, în cel mai scurt timp
Dacă nu ai nici o idee despre ce vrei să bei într-un club poți începe cu ceva ușor, iar barmanul este primul care trebuie să audă asta. Nu vei primi un Long Island Ice Tea – pentru că e foarte puternic, în schimb poți primi Vodka cu suc de mere sau cu energizant ca să poți dansa toată seara sau dacă preferi alt gen de alcool poți spune, e alegerea ta.
“Vreau ceva cu whiskey dar m-am săturat de cola!” Whiskey cu suc de mere sau energizant, Whiskey cu multă multă gheață și puțină apă minerală, și iată că există alternative.

Clientul trebuie sa fie practic. Mă ajută și pe mine să fiu la fel de practic și dau dovadă de profesionalism dacă îi pot oferi alternative, o gamă largă din ce să aleagă. La fel, dacă nu este hotărât îi pot recomanda o mulțime de băuturi bune.
Dacă dorește un Mojito și sunt foarte aglomerat, îi pot oferi altceva până când reușesc să mă eliberez de celelalte comenzi rapide. Sper că va înțelege, așa se întâmplă cu cei mai mulți.

După o anumită oră deja toți cei care comandă la bar sunt porniți pe party, cel mai probabil se întâmplă mult mai multe în fața barului, dar asta depinde și de locație. În fine, unde se întâmplă nu contează, că-i în fața barului, că se întâmplă pe/la mese ori e un mini-party în baie, contează că se întâmplă și e bine. Așa trebuie să fie.

Când ajungi să comanzi de la bar e recomandat să ai bani potriviți (e agitație și poți primi rest greșit, nu e vina nimănui, nu ești înșelat și chiar poți spune că ai primit rest greșit, că ceva nu este în regulă, barmanul va ști), poți lăsa și un bacșiș dacă vrei să fii ținut minte, la fel, barmanul știe asta, tu știi asta și după două – trei drinkuri al patrulea poate veni din partea lui (de ce nu?) sau poate veni alături de un shot, oricum vă veți înțelege din semne.

Și noi știm să apreciem clienții și îi apreciem în felul nostru. Poate că sunt mulți care fac asta numai pentru bani… Poate…

Însă celor mai mulți barmani, mă refer la cei profesioniști, le pasă doar de clienți și de atmosfera din jurul lor. Le pasă atât de tare încât pot face doar ei un party, în fața barului, cu show flair, cu shoturi, cu râsete și dans în bar.
Pentru multe persoane este destul de greu de acceptat că și cel din spatele barului este tot om, este la jobul său și nu încearcă să profite de pe spatele nimănui însă și lor le place să fie apreciați, se simt motivați și chiar dacă au probleme personale le lasă deoparte și își fac treaba cât mai bine cu putință.

La fel cum toți cei care citiți aceste rânduri aveți un job sau vreți un job la care să fiți cât mai eficienți, la fel suntem și noi barmanii. Vrem să fim eficienți, să oferim, calitate și un zâmbet când primești băutura, pentru că știm că dacă oamenii se simt bine și sunt tratați cu bun simț atunci ei se vor întoarce.

Vio Dragomir

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!