Iesim la o salata?
De cele mai multe ori, cand spunem “dieta” sau “mancare sanatoasa” ne gadim automat la o salata. Cand iesim in oras la o cina cu prietenii si vrem sa mancam ceva usor, dam repede paginile meniului pana ajungem la salate. Ca sa nu mai spun ca de departe cea mai buna scuza cand mancam seara tarziu, desi stim ca nu ar trebui, este “dar nu am mancat decat o salata!” Ei bine, e timpul sa aflii, daca nu stiai pana acum, ca salata nu e intotdeauna sanatoasa, depinde foarte mult ce contine. Nu e suficient sa iti amagesti constiinta cu “salata”, trebuie sa fii sigura ca ai servit o salata cu adevarat buna.
Ce ar trebui sa contina o salata buna? In primul rand, toate legumele din salata trebuie sa fie proaspete, frunzele de salata trebuie sa fie ferme, fructele sa fie proaspat taiate (fara urme de oxidare). In principiu, o salata buna are culoarea predominanta verde si ar trebui sa contina: frunze de salata verde (de la salata clasica pana la iceberg, romaine sau orice alt tip de salata), spanac, rucola, apio, papadie, nasturel, frunze de busuioc, patrunjel, marar, coriandru, lamaita, menta, chives. Toate acestea ii dau savoare salatei tale si mai mult, iti ofera un aport important de fier, minerale si vitamine.
De la verde, sa trecem la rosu: sfecla rosie, ridichi proaspete, rosii, rodie, ardei gras, ardei kapia, toate au un indice glicemic scazut si sunt foarte bogate in vitamine de tot felul, in special vitamina C. Morcovii au de asemenea o valoare energetica deosebita si ii poti da pe razatoare in orice salata. Contin toti aminoacizii esentiali, complexul de vitamine B si C (printre multe altele), calciu, fier, iod si alte saruri minerale si sa nu uitam, sunt cea mai importanta sursa de betacaroten. In plus, morcovii stimuleaza digestia, asa ca salata ta va fi cu adevarat usoara!
Ce mai punem intr-o salata hranitoare si sanatoasa? Carne de peste fiarta la aburi sau facuta pe gratar, pentru ca reprezinta cea mai buna sursa de acizi grasi Omega 3, care ajuta la scaderea colesterolului “rau” si ne pastreaza inima sanatoasa. Carnea slaba, de pui sau curcan, facuta de asemenea la gratar este ideala pentru salata, insa in cantitati moderate, nu mai mult de 100g la o portie. Smochinele dau un aer exotic salatei tale si o singura smochina iti ofera 15% din doza zilnica recomandata de calciu si fier. Nucile si semintele de tot felul (floarea soarelui, dovleac, in, canepa, fara insa a fi prajite in ulei) iti dau energie care se elibereaza treptat si deci mentin senzatia de satietate. In plus, contin minerale si antioxidanti.
Ce nu ar trebui sa contina salata pe care o ai in farfurie? Sos! Sosurile care sunt servite la restaurant si mai ales sosurile din plic, contin foarte multe grasimi saturate, conservanti, sare. Majoritatea sunt pe baza de maioneza si chiar si cele care sunt pe baza de iaurt nu sunt sanatoase atata timp cat vin dintr-un plic. Alege in schimb o vinegretta simpla, pe baza de ulei de masline, otet balsamic, suc de lamaie si plante aromatice. Daca salata ta contine deja carne, renunta la topingul de branza, care este doar un aport inutil de calorii si grasimi, mai ales daca vorbim despre cascaval sau branzeturi procesate. Alege pentru salata ta o branza de vaci proaspata, branza feta, branza de capra sau telemea proaspata, si asta numai daca nu ai carne in salata.
Acestea sunt doar unele dintre lucrurile pe care ar trebui sa le stii despre salata inainte de a iesi la masa in oras. Incearca sa iti asculti constiinta inainte de a-ti infige furculita in salata din farfurie si renunta la ingredientele despre care stii sigur ca aduc un numar absolut inutil de calorii salatei tale, cum ar fi crutoanele.