TIFFFashion: Doina Levintza şi Klára Tamas

Home $ Festivaluri $ TIFFFashion: Doina Levintza şi Klára Tamas

by | May 31, 2011 | Festivaluri

Doina Levintza şi Klára Tamas – prezenţe de marcă în cadrul TIFFFashion

TIFFFashion, seria de manifestări menite să lege lumea filmului de cea a modei, revine în programul evenimentelor speciale TIFF. În acest an, gazda tuturor manifestărilor TIFFFashion devine Hotelul Continental, din Piaţa Unirii, unul dintre simbolurile Clujului, închis de câţiva ani şi reintrodus în circuitul cultural al oraşului de Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

În perioada 3-9 iunie, în cadrul expoziţiei Dressing the Story: Film & Theatre Costumes by Doina Levintza, vor putea fi admirate o parte dintre cele mai reuşite costume autohtone de film şi teatru. Una dintre cele mai cunoscute creatoare de modă din România aduce la TIFF o expoziţie cu totul aparte: publicul clujean va putea admira costumele premiate cu Gopo în 2009, ale filmului Restul e tăcere (r. Nae Caranfil), dar şi ale altor pelicule extrem de îndrăgite de spectatorii români: De ce trag clopotele, Mitică? (r. Lucian Pintilie), Profetul, aurul şi ardelenii (r. Dan Piţa), Dincolo de nisipuri (r. Radu Gabrea), Ultima noapte de dragoste sau Orient Express (r. Sergiu Nicolaescu). Costumele realizate de Levintza pentru spectacole de teatru precum Richard al III-lea (r. Mihai Măniuţiu), Portretul lui Dorian Grey (r. Dragoş Galgoţiu) sau Hic sunt leones (r. Dan Puric) vor putea fi admirate, de asemenea, în cadrul aceleiaşi expoziţii.

O altă expoziţie-eveniment programată în cadrul TIFF va readuce în atenţia publicului festivalului o perspectivă inedită asupra unora dintre filmele clasice ale cinematografiei româneşti. Unul dintre cei mai activi realizatori de afişe de film din România înainte de 1989, graficianul Klára Tamas, se întoarce la Cluj-Napoca pentru a aduce în faţa publicului român o colecţie impresionantă de postere realizate pentru pelicule autohtone distribuite în ţară şi străinătate pe parcursul Epocii de Aur. Mult-discutatul album al lui Christopher Landry, Marele ecran în Epoca de Aur. Afişe de film românesc între 1965 şi 1989, va fi, de asemenea, lansat oficial la Cluj-Napoca în cadrul vernisajului programat pe 8 iunie. Expoziţia Afişe de film românesc de Klára Tamás va fi deschisă între 3 şi 9 iunie.

De asemenea, în cadrul TIFFFashion, în aceeaşi perioadă, publicul va putea vedea cele mai bune modele de vizualuri propuse de studenţii Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca pentru materialele promoţionale ale ediţiei aniversare TIFF. Acestea vor fi expuse alături de materiale inedite din arhiva festivalului: spectatorii vor putea să vadă, pentru prima dată, diversele variante de vizualuri respinse la ediţiile precedente, şi să se întrebe „ce-ar fi fost dacă…” pe posterele TIFF nu ar fi ajuns niciodată replici autohtone ale clasicelor Brokeback Mountain, Poştaşul sună întotdeauna de 2 ori sau E.T.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!