Ziua diversităţii la TIFF 2011

by | Jun 5, 2011 | Festivaluri

Ziua diversităţii aduce la TIFF 2011 o serie de proiecţii şi evenimente pe cât de diferite ca tematici pe atât de interesante.

Galeria Muzeului de Artă va găzdui, începând cu ora 14:00, proiecţia filmului Valea Corlătului/ The Corlat Valley (r. Stephane Lucon). Prezentat în cadrul Festivalului de Film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania, filmul descrie situaţia suprarealistă a unei comunităţi de romi care locuiesc la graniţa dintre judeţul Braşov şi Covasna. O vale îngustă înţesată de case formează un sat care nu există pe nicio hartă, un sat fără nume căruia i se refuză dreptul la identitate. Pentru că majoritatea locuitorilor sunt romi, i se spune “În ţigănie”.

Tot la Galeria Muzeului de Artă, vor fi proiectate două filme în care sunt dezvăluite experienţele şi amintirile evreilor şi romilor în urma deportării din România în Transnistria în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial: Să spui Kaddiş şi să pleci/ Say Kadish and leave de Zoltan Terner, programat pentru ora 15:00 şi Romane Iasfa, un film de Luminţa Cioabă, ce urmează a fi proiectat la ora 15:40.
Romane Iasfa/ Romany Tears este unul dintre cele două documentare realizate de Luminiţa Cioabă despre tragedia deportării romilor în Transnistria. Proiecţia va fi urmată de o discuţie în prezenţa regizoarei.
De la ora 17:20, în aceeaşi locaţie, cinefilii vor putea urmări Izvorul – O zi într-o comunitate de romi din România/ The source- One day in a Roma Settlement in Romania, al olandezului Jaap de Ruig. Accesul este gratuit, iar proiecţia va fi urmată de o discuţie în prezenţa realizatorilor filmului.
Ora 18:30 le-a rezervat spectatorilor proiecţia unui alt film inedit: Devorarea Balcanilor/ Balkan’s Digest / (r. Ionuţ Piţurescu). Filmul spune povestea diversităţii Balcanilor, a unui om care refuză să se dea bătut şi a unei culturi care nu renunţă la dreptul său de a exista. Proiecţia va fi urmată de discuţii în prezenţa realizatorilor.
Accesul la proiecţiile de la Galeria Muzeului de Arta, din cadrul Zilei Diversităţii, este gratuit.

La Cinema Florin Piersic va putea fi urmărit începând cu ora 20:00, documentarul Şcoala Noastră/Our school , debutul în lung metraj al regizoarelor Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cozma. Filmul spune povestea a trei copii romi – Alin, Beniamin şi Dana – care încearcă să treacă peste barierele impuse de diferenţa de etnie. Filmările s-au desfăşurat pe parcursul a patru ani, urmărind evoluţia fiecăruia dintre cei trei protagonişti şi modurile în care aceştia încearcă să se integreze într-o societate care nu pare a fi dispusă să-i accepte. Acţiunea filmului începe în anul 2006, când copiii sunt mutaţi de la o şcoală de la periferia localităţii Târgu Lăpuş la una situată în centrul oraşului. Aceştia vor trebui să facă faţă prejudecăţilor profesorilor şi ale celorlalţi colegi. Filmul va fi proiectat în prezenţa celor două regizoare.
Pe lângă proiecţiile eveniment, două concerte intense vor anima Ziua Diversităţii. De la ora 21:30, pe scena de la TIFF Meeting Point (curtea Muzeului Naţional de Artă) grupurile Biokolective Swing şi Balkan Morgana vor realiza un fusion intercultural, conturând un spectacol de mişcare şi sunet memorabil.
Ziua Diversităţii se va încheia cu un concert senzaţional – Baba Zula şi Nightlosers, la ora 23.00, la Euphoria Music Hall.
Show-urile Baba Zula, susţinute pe sute de scene din întreaga lume oferă o experienţă audiovizuală completă, prestaţiile lor susţinute în costumaţii extravagante fiind însoţite de dansuri din buric, teatru, poezie şi VJ-ing live. Sound-ul lor Dub Oriental este rezultatul unui amestec de instrumente tradiţionale cu muzică electro sau reggae. În ciuda unei aparenţe cu totul exotice, muzica celor de la Baba Zula îşi are rădăcinile atât în tradiţia orientală, cât şi în semnificaţia şi sonoritatea rock’n’roll-ului din anii ’60. Pentru stilul lor extrem de bine definit, au fost incluşi în documentarul Dincolo de Pod (2005), semnat de Fatih Akin, o radiografie a celor mai importante curente ale muzicii turceşti contemporane.

Evenimente viitoare

cluj2021

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This