Poze: Gala de Inchidere a TIFF 2011

by | Jun 12, 2011 | Festivaluri

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi-a desemnat câştigătorii în cadrul Galei de Închidere desfăşurate sâmbătă seară, 11 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. O ceremonie plină de surprize şi momente emoţionante, atât pentru câştigători cât şi pentru cei peste 1000 de invitaţi şi spectatori prezenţi.

Preşedintele festivalului, Tudor Giurgiu, i-a invitat pe scenă pe selecţionerul Festivalului de la Berlin pentru Europa Centrală şi de Est – Nikolaj Nikitin, directorul Festivalului de Film de la Varşovia – Stefan Laudyn şi fondatorul şi directorul Festivalului de Film de la Sofia, Stefan Kitanov, pentru a reconstitui în faţa publicului seara în care ideea unui festival internaţional de film începea să prindă contur, într-un restaurant din Varna. Cehul Stefan Uhrik, cel de-al cincilea om prezent la de acum celebra întâlnire, a intrat în legătură telefonică cu sala din Cluj.

Cel mai fericit invitat al serii a fost, fără îndoială, argentinianul Miguel Cohan. Anul acesta, Trofeul Transilvania pleacă în Argentina. Juriul format din Laurence Herszberg, Cedomir Kolar, Uberto Pasolini, Radu Muntean, şi Vesela Kazakova, a decis ca premiul în valoare de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român, să fie acordat filmului Fără cale de-ntors/ Sin retorno (r. Miguel Cohan).

Corina Şuteu – directorul Institutului Cultural Român de la New York şi invitata specială a celei de-a zecea ediţii a festivalului, actriţa Jacqueline Bisset, i-au oferit argentinianului cel mai râvnit trofeu al serii, după ce, cu puţin timp înainte, alături de co-scenarista Ana Cohan, primise din partea juratului Radu Muntean Premiul pentru Cel mai Bun Scenariu pentru dimensiunea profund umană a personajelor şi felul în care scriitura cinematografică reuşeşte cu abilitate să păstreze pe tot parcursul său tensiunea unui thriller fără a cădea în niciuna din capcanele dramaturgice ale unui film de gen.

Galerie foto:

Din păcate galeria foto nu mai poate fi afișată aici. Îti recomandăm să o cauți pe Flickr

Palmares oficial:

Premiul pentru Cea mai bună Regie, în valoare de 5.000 de euro, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei – ex-aequo, Rúnar Rúnarsson, pentru regia filmului Vulcanul / Volcano (Danemarca, 2011) şi Constantin Popescu, pentru regia filmului Principii de viaţă / Principles of Life (România, 2010)

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Vodafone filmului O viaţă însemnată / La vida util (dir. Federico Veiroj, Spania, 2010)

Premiul pentru Cea mai Bună Interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising actriţei Elodie Bouchez, pentru rolul din filmul Imperialiştii n-au murit! / The Imperialists Are Still Alive! (SUA, 2010)

Premiul pentru Cel mai Bun Scenariu, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Evenimentul Zilei – Ana Cohan şi Miguel Cohan pentru scenariul filmului Fără cale de-ntors / Sin Retorno (Argentina – Spania, 2010)

Premiul pentru Cea mai Bună Imagine, în valoare de 5.000 de euro – cotă de peliculă Kodak Vision 3, oferit de Kodak Cinelabs România – Linda Wassberg, pentru imaginea filmului Maimuţe / She Monkeys (Suedia, 2011)

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Asociaţiei Presei Străine de Film filmului Tilva Roš (regia Nikola Ležaić, Serbia, 2010)

Premiul Publicului, oferit de Mastercard filmului Oxigen / Oxygen (r. Hans Van Nuffel, Belgia, 2010)

Premiul de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz regizorului Lucian Pintilie

Premiul Special pentru Contribuţia Adusă la Cinematografia Mondială, oferit actriţei Jacqueline Bisset

Premiul pentru Întreaga Carieră, oferit de Banca Transilvania actorului George Motoi

Premiul pentru Întreaga Carieră oferit unei Personalităţi din Cinematografia Europeană – actorului Michael York

Premiul pentru Întreaga Carieră oferit unei Personalităţi din Cinematografia Europeană – actorului şi regizorului Michele Placido

Premiul Special al Celei de-a 10-a Ediţii TIFF, oferit producătorului Marin Karmitz

Premiul Special al Celei de-a 10-a Ediţii TIFF, oferit directorului de imagine Oleg Mutu

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea lung metraj, în valoare de 2.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român filmului Morgen (r. Marian Crişan, România – Franţa – Ungaria, 2010)

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, oferit de L’Oreal filmului Bora Bora (r. Bogdan Mirică, România, 2011)

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, oferit de URSUS – Bogdan George Apetri, pentru regia filmului Periferic (România – Austria, 2010)

Premiul pentru Cel mai Bun Scurt Metraj din secţiunea Umbre – ex-aequo, Ninjas (r. Dennison Ramalho, Brazilia, 2010) şi Danny Boy (r. Marek Skrobecki, Elveţia – Polonia, 2010)

Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film produs în cadrul atelierului de film pentru adolescenţi – Gând+uri, realizat de Iulia Colban, Felicia Simion, Radu Sticlea

Premiul Competiţiei Locale, oferit de Nokia – ex-aequo, filmele Jatekszer / Jucăria (r. Punkosti Laura) şi Casa Blanca 1 PM (r. Octavian Fedorovici)

Menţiune Specială în cadrul Competiţiei Locale, oferită de Fabrica de Pensule – filmul Odă (r. Anna Peter)

Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de lung metraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF, în valoare de 3.000 de dolari – Paul Cioran, pentru scenariul De-aici vă descurcaţi singuri

Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de scurt metraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF, în valoare de 1.500 de dolari – Marian Enache, pentru scenariul Burnt Out

Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de documentar din cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF, în valoare de 2.000 de dolari – Matei Alexandru Mocanu, pentru scenariul O crimă banană

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This