Noapte alba a Filmului Romanesc

Home $ Cinema $ Noapte alba a Filmului Romanesc

by | Aug 31, 2011 | Cinema

Noapte alba a Filmului Romanesc

Conceput ca urmare a necesităţii de promovare constantă a filmului românesc, evenimentul îşi propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi.

În Cluj-Napoca, cinefilii sunt aşteptaţi la Cinema Florin Piersic şi Cinema Victoria.

Din program nu lipsesc producţii recent lansate pe marile ecrane precum Aurora (r. Cristi Puiu) sau Ursul (r. Dan Chişu), cele mai aclamate debuturi regizorale ale anului 2010: Morgen, r Marian Crişan, Eu când vreau să fluier, fluier, r. Florin Şerban sau Felicia înainte de toate, r. Răzvan Rădulescu, Melissa de Raaf, sau titlurile care au cucerit audienţa, precum California dreamin’ (nesfârşit), r. Cristian Nemescu şi Concertul, r. Radu Mihăileanu.

Intrarea la filme va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Program:

Cinema Victoria
h18:00 Adela (1985), r. Mircea Veroiu, 90’
Sinopsis: Drama o constituie imposibilitatea unei iubiri; doctorul Emil Codrescu a reȋntȃlnit-o pe Adela cu 20 de ani mai tȃnără, pe care o cunoscuse pe cand era copilă. Intre cei doi se infiripă o idilă, dar după multe ezitări lucrurile se opresc ȋn acest stadiu. Mircea Veroiu se substituie lui Ibrăileanu cu mijloacele cinematografice şi cu recunoscutele sale calităţi plastice.

h20:00 Aurora (2011), r. Cristi Puiu, 183’
Sinopsis: Apartamentul de bloc ȋn a cărui bucătărie, un bărbat şi o femeie discută despre bunica Scufiţei Roşii, avȃnd grija să n-o trezească pe fetiţa care doarme ȋn camera alăturată. Remorcile abandonate pe terenul viran – aflat ȋntre casele de la marginea oraşului – din spatele cărora bărbatul pȋndeste ceea ce pare a fi o familie. Oraşul pe care ȋl traversează acelaşi bărbat, după ce a recuperat cele două percutoare artizanale necesare armei de vȃnătoare pe care o are acasă. Bărbatul are 42 de ani, se numeşte Viorel şi, stăpȃnit de gȃnduri incerte, traversează oraşul de la un capăt la altul, către un obiectiv numai de el ştiut.

h23:30 Felicia, înainte de toate (2010), r. Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, 120’
Sinopsis: Felicia, înainte de toate este o poveste amară şi, pe alocuri, amuzantă, despre cum 19 ani de lipsă de comunicare, concentraţi într-o singură zi, pot dezbina o familie.Ziua de plecare a Feliciei (după vizita făcută în fiecare an familiei ei din Bucureşti) este, ca întotdeauna, foarte agitată. Felicia începe prea târziu să-şi strângă lucrurile, mama face un mic dejun copios, iar tatăl se teme că nu va mai trăi să-şi vadă fiica din nou. În plus, Iulia sună să anunţe că nu mai ajunge la timp să îşi ducă sora la aeroport. În timp ce taxiul îşi face loc prin aglomeraţia din Bucureşti, Felicia şi mama ei se înţeleg că vor pierde avionul.Încercând să îşi reprogrameze zborul, Felicia trebuie să înfrunte cele două familii (fostul soţ şi copilul în Olanda, aşteptând-o să se întoarcă la timp) şi tatăl şi sora, care încearcă amândoi să fie de ajutor în felul lor. Toate acestea şi întreruperea comunicării cu mama ei arată drumul dureros pe care l-a parcurs Felicia în cei 19 ani de stat departe de familia ei.

Cinema Florin Piersic
h22:00 Bună! Ce faci? (2011), r. Alexandru Maftei, 105’
Sinopsis: După 20 de ani de căsnicie fericită Gabriel şi Gabriela nu mai simt nici o atracţie unul faţă de celălalt. Să fie asta tot ce viaţa le mai poate oferi? După ce îşi petrec cîteva nopţi comunicînd pe internet cu un necunoscut, amîndoi se îndrăgostesc – fără să ştie că de fapt s-au găsit tot unul pe celălalt. Atracţia pasională pentru necunoscut se amestecă cu sentimentul de vinovăţie că îşi înşală partenerul de o viaţă. Încă şi mai confuz este băiatul lor Vladimir, un adolescent cu o viaţă sexuală foarte activă, cînd descoperă că si părinţii săi sunt mînaţi de dorinţe. Într-o zi însă întîlnirea celor doi amanţi virtuali devine inevitabilă…

h00:00 Eu când vreau să fluier, fluier (2010), r. Florin Şerban, 94’
Sinopsis: Silviu mai are doar 5 zile pȃnă la eliberarea din penitenciarul de minori. Dar 5 zile devin o eternitate după ce primeşte vizita neaşteptată a mamei lui şi ȋn penitenciar vine ȋn practică Ana, o studentă frumoasă la Sociologie.

h02:00 Despre alte mame (2010), r. Mihai Ionescu, Tiberiu Iordan, 83’
Sinopsis: Cinci tineri cineaşti vin dimineaţa devreme într-o gară pentru a realiza un documentar despre viaţa pulsatilă din acest spaţiu al intersecţiei destinelor umane. Mediul în care trebuie să rămână o zi întreagă îi influenţează de la început în moduri neaşteptate. Pauzele şi pregătirile de filmare devin momente de confesiune în care fiecare membru al echipei scoate la suprafaţă momente speciale din relaţia cu mama, detalii de viaţă, profesie şi caracter. Fragmente din biografia emoţională fac din fiecare cineast un personaj principal la un anumit moment al zilei de filmare. Aproape de miezul nopţii, cei cinci aşteaptă pe un peron venirea unui tren pentru a filma un ultim cadru. Aşteptarea este întreruptă de doi poliţişti care solicită echipa să-i însoţească la Poliţia Gării. Poliţiştii vor neapărat să vizioneze tot materialul filmat până în acel moment. Vizionarea materialului filmat revelează un fapt de viaţă greu de imaginat, pe lângă care cineaştii noştri l-ar fi putut rata dacă politiştii nu le-ar fi oferit cheia de lectură.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!