Comedy Cluj – Noutăţile ediţiei a treia

Home $ Festivaluri $ Comedy Cluj – Noutăţile ediţiei a treia

by | Sep 29, 2011 | Festivaluri

Comedy Cluj – Noutăţile ediţiei a treia

La ediţia a treia, pe lângă deja tradiţionala competiţie a lung-metrajelor, Comedy Cluj lansează provocarea competiţiei şi a goanei după trofeu şi pentru scurt-metraje de comedie, precum şi pentru producţii de profil ale şcolilor de film din întreaga lume.

10 filme se luptă pentru trofeul lung-metrajelor
Competiţia cea mai aşteptată rămâne cea destinată producţiilor de comedie de lung-metraj, care adună la start 10 filme provenind din 9 ţări: România, Grecia, Italia, Elveţia, Taiwan, China, Rusia, Germania şi Marea Britanie (cu 2 filme).
Pentru publicul român, cel mai mare interes îl prezintă Visul lui Adalbert (România, 2011, R: Gabriel Achim), o comedie neagră bazată pe o întâmplare reală, petrecută într-o fabrică de pe vremuri, în anul de graţie 1986, cel al exploziei de la Cernobâl şi al câştigării Cupei Campionilor Europeni de către Steaua. Este primul lung-metraj al lui Gabriel Achim, după debutul apreciat cu scurt-metrajul „Bric-Brac”, selectat la Berlinală în 2009. Regizorul este prezent cu filmul, în această săptămână, în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Reykjavik, care îl are pe Tudor Giurgiu printre membrii juriului. Din distribuţie fac parte actori cunoscuţi publicului clujean, precum Ozana Oancea (din „Felicia, înainte de toate”), Gabriel Spahiu („Lampa cu căciulă”, „Nunta mută”) sau Mimi Brănescu („Boogie”, „Marţi, după Crăciun”). Premii şi nominalizări: selecţia oficială a Festivalului de Film de la Reykjavik (2011), prezentat în premieră mondială la Cluj, la TIFF 2011.

Marea Britanie este singura ţară reprezentată cu două filme în competiţie. Patru lei (Four Lions, R: Christopher Morris) este o comedie plină de haz care priveşte Jihad-ul dintr-o perspectivă inedită: deşi, de cele mai multe ori, terorismul este o problemă de ideologie, el poate fi comic când teroriştii sunt nişte idioţi. Premii şi nominalizări: premiul BAFTA pentru debut britanic excepţional (2011), premiul pentru cea mai bună comedie britanică a anului 2010, Premiul Special al Juriului la Festivalul Filmului de Comedie de la Monte Carlo (2010), selecţia oficială a Festivalului de la Sundance (2010).
Al doilea film britanic, Infidelul (The Infidel, R: Josh Appignanesi) este o comedie actuală, despre identitate şi etnicitate. Mahmud este un stâlp al comunităţii musulmane, dar, în momentul în care îi moare mama, află că este de fapt adoptat şi că este evreu.
Revoluţia Felinarelor Roşii (Hong Deng Meng, China, 2010, R: Sam Voutas), o pată de culoare a festivalului, ne povesteşte despre un şomer din Beijing, care declanşează o adevărată revoluţie sexuală în cartierul său ultra-conservator, prin deschiderea unui magazin destinat adulţilor.

Tot din Extremul Orient, Duminică în stil filipinez (Pinoy Sunday, Taiwan, Filipine, 2009, R: Wi Dong Ho) prezintă doi imigranţi filipinezi care îşi transformă ziua de duminică într-un maraton al aventurii, perseverenţei şi al descoperirii de sine.
Eu, ei şi Lara (Io, Loro e Lara, Italia, 2009, R: Carlo Verdone) este povestea unui preot misionar în Africa. Ajuns în faţa unui crize spirituale, decide să se întoarcă în Italia, unde întâlneşte o femeie misterioasă, care îi va schimba viaţa pentru totdeauna. Premii şi nominalizări: Panglica de argint (2010) pentru cel mai bun scenariu original din partea Sindicatului Italian al Jurnaliştilor de Film, selecţia oficială la Festivalul Filmului Italian de la Bastia (în Corsica).
Din Elveţia vine O viaţă lungă (Länger Leben, 2010, R: Lorenz Keiser, Jean-Luc Wey), o comedie neagră cu profunzimi surprinzătoare, despre doi pensionari bolnavi, puşi în faţa unei situaţii inedite: cel care moare primul îi dă celuilalt organul necesar pentru a supravieţui.

Cu toate problemele lor actuale, grecii ne dovedesc că îşi păstrează simţul umorului. 4 costume negre (4 Mavra Kostoumia, 2010, R: Renos Haralambidis) este povestea a patru gropari care primesc oferta vieţii lor: să îndeplinească ultima dorinţă a unui muribund. Cei patru sunt aruncaţi în mijlocul unei odisei care se transformă într-o călătorie de autocunoaştere.
În Fetele Yakuza nu plâng niciodată (Doch Yakudzy, Rusia, Germania, 2010, R: Sergey Bodrov, Gulshat Omarova), Yuriko este fiica de 10 ani a unui membru influent al mafiei japoneze yakuza, de care se tem toţi. El, însă, nu se teme decât de fiica lui. Când familia îi este pusă în pericol, decide să o trimită pe fată în Italia, dar avionul aterizează forţat în sudul Rusiei.
Bondarul (Die Hummel, Germania, 2010, R: Sebastian Stern) este o tragi-comedie nemţească şi laconică, despre un vânzător de cosmeticale dintr-un orăşel bavarez.

Franţa, Serbia, Japonia. Secţiuni tematice. Omagii
La fel ca în anii precedenţi, cinematografia franceză, baza comediei moderne, este prezentă sub deviza Focus Franţa. Secţiunile dedicate Serbiei – Serbian Comedy Drama – şi Japoniei – Japan! – sunt o noutate absolută pentru publicul clujean.
În acelaşi context festiv se află şi filmul românesc, prezent anul acesta în programul festivalului prin secţiunea Caragiale! – dedicată marelui dramaturg român şi prin Medalionul Draga Olteanu, în onoarea uneia dintre cele mai mare actriţe de comedie din cinematografia românească.

Secţiunile Documentar, Panorama şi Spoturi Publicitare întregesc lista filmelor prezentate la această ediţie. Peste 120 de filme – ficţiune şi animaţie vor delecta clujenii în una dintre cele şase locaţii ale festivalului: Cinematograful „Florin Piersic”, Cinematograful Victoria, Cinematograful Arta, Casa Tranzit, Klausenburg Cafe-Konditorei şi Art Cafe.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!