Stanley Kubrick – omagiat la TIFF 2012

Home $ Știri Cluj $ Stanley Kubrick – omagiat la TIFF 2012

by | Dec 7, 2011 | Știri Cluj

Stanley Kubrick – omagiat la TIFF 2012

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1-10 iunie 2012, la Cluj-Napoca. În fiecare an, prin intermediul unor secțiuni speciale, TIFF aduce mai aproape de cinefili nume mari ale cinematografiei mondiale ale căror viziune și stil au revoluționat cea de-a șaptea artă.

În 2012, TIFF dedică un program amplu, plin de proiecții, masterclass-uri, expoziții și alte evenimente speciale, unuia dintre cei care au marcat istoria primului secol de existenţă a cinematografului: Stanley Kubrick (1928 – 1999). Toate filmele regizate de acesta vor fi proiectate la Cluj-Napoca, în cadrul secţiunii 100%, inaugurate în 2011 cu operele complete ale lui Lucian Pintilie şi Pierre Étaix. Varietatea de genuri abordate, de la science-fiction la horror sau film de război, obsesia pentru perfecţiune, şi metodele sale de lucru cu actorii şi echipele de filmare l-au transformat pe acesta într-un creator-cult al cinematografiei mondiale, ale cărui filme, inconfundabil marcate de prezența unor elemente de suprarealism sau expresionism, au influențat regizori precum Steven Spielberg, Martin Scorsese, James Cameron sau Quentin Tarantino.

Publicul TIFF va putea urmări Portocala mecanică într-o copie restaurată, în cadrul unei proiecții speciale, în prezența Christianei Kubrick, soția regizorului, a lui Michel Ciment, critic de film și președinte onorific al FIPRESCI – Federaţia Internaţională a Criticilor şi Jurnaliştilor de Film și Jan Harlan, cumnatul lui Kubrick, producătorul executiv al filmelor Barry Lyndon, The Shining, Full Metal Jacket şi Eyes Wide Shut și autor al documentarului Stanley Kubrick: A Life in Pictures, proiectat, de asemenea, în cadrul celei de-a 11-a ediții a celui mai important festivalul de film din România. Documentarul vorbește despre viața și cariera marelui cineast și conține atât interviuri cu actori și colaboratori apropiați ai regizorului, cât și imagini în exclusivitate de pe platourile de filmare din viața lui personală, sau secvențe din primele filme ale lui Kubrick.

Pe lângă Stanley Kubrick: A Life in Pictures, în cadrul programului special dedicat lui Stanley Kubrick, Jan Harlan va prezenta la TIFF 2012 și celălalt documentar pe care l-a regizat: O Lucky Malcolm! (2006), despre viața și cariera actorului Malcolm McDowell, apreciat pentru rolurile sale din filme precum Portocala mecanică (r. Stanley Kubrick), O Lucky Man ! (r. Lindsay Anderson), Caligula (r. Tinto Brass) sau Star Trek Generations (r. David Carson).

Programul dedicat lui Stanley Kubrick cuprinde şi o prezentare dedicată proiectului care nu a devenit niciodată film, Napoleon, lungmetrajul epopeic imaginat de acesta la finalul anilor 1960, ale cărui filmări urmau să aibă loc și în România, armata română, pregătită în acei ani într-o serie de filme istorice care cuprindeau momente emblematice din istoria militară naţională, fiind contractată în acest sens.

Filmele semnate de Stanley Kubrick vor fi proiectate la Cluj-Napoca din copii de o calitate tehnică foarte bună, aduse direct de la studiourile Warner Bros.

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc în perioada 1-10 iunie, la Cluj-Napoca. Cei care doresc să-și înscrie filmele pentru selecția TIFF 2012 o pot face până pe data de 15 februarie 2012 (pentru filmele înscrise în Competiția Oficială și în secțiunea Umbre – Scurtmetraj) respectiv 15 martie 2012 (pentru filmele înscrise în competițiile secțiunii Zilele Filmului Românesc – scurt și lungmetraje autohtone).

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!