Comedia „Despre oameni și melci” deschide TIFF 2012

by | May 7, 2012 | Știri Cluj

Două comedii, doi regizori aflați la al doilea film și două povești legate în intrigă de un lucru pe care spectatorii îl vor descoperi, amuzându-se, la TIFF 2012: Despre oameni și melci și Starbuck vor deschide, respectiv închide Festivalul Internațional de Film Transilvania (1 – 10 iunie, Cluj-Napoca).

Premiera absolută a celui de-al doilea lungmetraj regizat de Tudor Giurgiu, Despre oameni și melci, va deschide cea de-a 11-a ediție a TIFF, pe 1 iunie, în Piața Unirii din Cluj. O istorie amuzantă, inspirată de întâmplări reale, Despre oameni și melci relatează povestea unui grup de muncitori care lucrează într-o fabrică aflată în faliment, în România de la începutul anilor ’90. Totul se schimbă când unul dintre băieţi găseşte o soluţie inedită menită să-i salveze colegii de la şomaj şi să scoată uzina din faliment.

Spectatorii se vor bucura de prestația unor actori români îndrăgiți precum Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă sau Alina Berzunţeanu, dar și de interpretarea renumitului actor francez Jean François Stevenin și a fiului său, Robinson Stevenin. Jean François Stevenin a avut roluri importante în filmele unor regizori precum François Truffaut, Jacques Rivette, Bertrand Blier, Jacques Demy sau Jean-Luc Godard și a jucat pentru prima dată într-un film românesc.

Scenariul îi aparține jurnalistului Ionuț Teianu, mutat în Franța din 1991, după ce a absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Vivi Drăgan Vasile semnează imaginea, iar Vlaicu Golcea este compozitorul filmului. Despre oameni și melci este o coproducţie româno-franceză, fiind produs de Libra Film (România) şi Agat Films (Franța).

Comedia cu cel mai mare succes în box office-ul din Canada, anul trecut, va stârni hohote de râs în seara de închidere a TIFF-ului, pe 10 iunie. Starbuck, în regia lui Ken Scott, a avut o asemenea priză la public, încât Hollywood-ul și Bollywood-ul deopotrivă s-au grăbit să cumpere drepturile pentru remake-uri în engleză și hindi.
Filmul a fost proiectat anul trecut la Festivalul de la Toronto și a obținut Premiul Publicului la Palm Springs și la Calgary. La Valladolid, actorul Patrick Huard fost premiat pentru interpretare, iar la Vancouver, Starbuck a fost desemnat Cel mai bun film canadian.

Nominalizată la trei Premii Genie (trofeele industriei de film canadiene), inclusiv pentru Cel mai bun film, pelicula a fost recompensată pentru scenariu și cântec original, dar și cu Trofeul Golden Reel pentru încasările din cinematografe pe 2011.

Protagonistul lui Starbuck este un bărbat de 42 de ani, David (Patrick Huard), care îşi trăieşte viaţa ca un adolescent iresponsabil. Trece prin probleme cu efort minim şi întreţine o relaţie complicată cu Valerie (Julie LeBreton), o tânără poliţistă. Tocmai când ea îi spune că a rămas însărcinată, trecutul lui David iese la suprafaţă: cu două decenii în urmă a început să-şi vândă sperma unei clinici de fertilizare, iar acum descoperă că este tatăl a 533 de copii, dintre care 142 au intentat proces pentru a descoperi identitatea tatălui lor, cunoscut în fişele clinicii sub pseudonimul Starbuck.

Scenariul scris de Ken Scott și Martin Petit a fost inspirat, la rândul său, de povestea reală a unui taur devenit aproape o legendă în Canada: în anii 80-90, prin inseminare artificială, taurul cu pricina a produs mii de progenituri.
Starbuck este cel de-al doilea film regizat de Ken Scott, după Sticky Fingers (2009). Ca scenarist, a mai semnat, printre altele, Seducing Doctor Lewis (2003) și The Rocket (2005).

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This