Circuit-pilot în Cluj pentru a opta ediție a Nopții Muzeelor

Home $ Știri Cluj $ Circuit-pilot în Cluj pentru a opta ediție a Nopții Muzeelor

by | May 15, 2012 | Știri Cluj

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes care se află deja la a opta ediție și este sărbătorit de aproximativ 3.000 de muzee din Europa. Dintre acestea, cca 100 sunt din România, 14 fiind doar din județul Cluj. În acest an, Noaptea Muzeelor se va desfășura sâmbătă, 19 mai și va avea, ca și în 2011, o amploare deosebită. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, coordonând desfășurarea Nopții Muzeelor în România și asigurând o promovare amplă activităților organizate de muzeele românești. Astfel, RNMR invită publicul să afle detalii despre activitățile organizate cu această ocazie vizitând site-ul noapteamuzeelor.ro. De asemenea, din 2011 RNMR coordonează și organizarea circuitului muzeal din București, care a fost inițiat în 2008 de către Muzeul Național de Artă al României. În 2012, RNMR propune vizitatorilor, în premieră, și un circuit-pilot în Cluj.

Programul Nopții Muzeelor 2012 este unul diversificat la Cluj, evenimentul fiind sărbătorit atât de muzee, cât și de alte organizații cu profil cultural. Ca și la ediția anterioară, în Cluj-Napoca participă instituții care s-au alăturat de mai multă vreme – Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (cu o expoziție temporară în Turnul Croitorilor și cu Colecția de Istorie a Farmaciei), Muzeele Universităţii Babeş-Bolyai (Muzeul de Mineralogie, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Muzeul Zoologic și Vivariul), dar și Centrul Cultural Petre Ţuţea și, în premieră, Virtus Antiqua. Acestora li se adaugă Muzeul de Istorie Turda, Muzeul “Octavian Goga” Ciucea, Muzeul Municipal Dej și, din nou în premieră, Galeria Frezia Dej.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca propune, sub titulatura O noapte în balconul Palatului Bánffy, vizitarea muzeului și a balconului vestic al palatului (program: 20.00 – 01.00). De-a lungul istoriei, din acest balcon recent restaurat s-au adresat clujenilor diferite personalităţi politice. Muzeul Etnografic al Transilvaniei invită publicul să viziteze, în intervalul orar 16.00-01.00, expoziția permanentă și expozițiile temporare LEGO – Decenii de istorie și ZIUA AMINTIRII – HOLOCAUSTUL ROMILOR. Programul este diversificat printr-o proiecţie filme documentare cu tematică etno-antropologică, realizate de către absolvenţii Facultăţii de Teatru şi Film din Cluj-Napoca. Ca și la ediția anterioară, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei prezintă o nouă expoziție la Bastionul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană, intitulată Principatul şi principii transilvăneni în colecţia de acuarele a MNIT. Programul de vizitare este 20.00 – 01.00, ca și la Colecţia de Istorie a Farmaciei. Muzeul de Mineralogie al Universității Babeş-Bolyai inaugurează expoziția temporară Curcubeul mineral, care poate fi vizitată între orele 18.00 – 23.00. 140 de ani de tradiție în învăţământul universitar geologic-mineralogic din Cluj este tema expoziţiei de documente pregătite de Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie (program: 18.00 – 23.00). Vivariul prezintă, între orele 10.00 – 23.00, Viperele din România (expoziție de fotografie cu ample explicații, inclusiv despre muşcătura de viperă şi primul ajutor). Muzeul Zoologic prezintă animalele de la cea mai simplă structură la cea mai complexă și, special cu ocazia Nopții Muzeelor, expoziția temporară Păsări din Bucovina (program: 12.00-01.00).

Centrul Cultural Petre Ţuţea propune evenimentul Ordinul Basarabilor – străjer de noapte în Bastionul Croitorilor (21.00 – 04.00), iar Asociaţia Virtus Antiqua o Seară de jocuri antice (20.00-24.00).
La Muzeul de Istorie Turda se poate vizita expoziţia permanentă (17.00-01.00), dar sunt organizate și alte evenimente cu ocazia Nopții Muzeelor: Lecţia de Eugen Ionesco – trupa de teatru Vector in Fabula de la Şcoala Teodor Murăşanu (ora 17.00) și concert de muzică clasică Four Seasons (ora 20.30). Proiecţia de filme documentare Vânătorul de securişti şi Execuţia debutează la ora 22.00.

Muzeul “Octavian Goga” Ciucea poate fi vizitat între orele 19.00-24.00, programul fiind completat cu alte activități care au darul de a evoca personalitatea poetului Octavian Goga.

La Muzeul Municipal Dej, sub titulatura Noaptea Muzeelor: 4 x 1 Expoziţie Suprarealistă, evenimentele se succed într-un ritm alert: la ora 19.30 este deschiderea oficială, apoi urmează, 30 minute mai târziu, vernisajul expoziției de grafică (artiști: Maria Brudașca, Adina Bogățean, Paul Bucovesan și Flaviu Moldovan), la ora 21.00 este programat vernisajul expoziţiei de pictură Capodopere ale artei belgiene (reproduceri) și, între 22.00-24.00, are loc proiecţia de filme realizate de studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca şi MAD Production Cluj-Napoca. Cu ocazia Nopții Muzeelor, Galeria Frezia Dej prezintă expoziţia de sculptură şi desen a artistului Ion Iancuţ, care își surprinde publicul cu o serie de compoziții în pastel, susținute și de câteva dintre cunoscutele sale creații sculpturale (program: 19.00-22.00).

O noutate a ediției din acest an a evenimentului este faptul că BMW Group extinde colaborarea cu Noaptea Muzeelor. O flotă de automobile MINI la Bucureşti şi BMW la Cluj va fi disponibilă în principalele locaţii pentru serviciu de taxi gratuit între muzee. BMW Group are o istorie bogată de implicare în proiecte culturale, automobilele celor două mărci reprezentând mereu o alegere interesantă la astfel de evenimente pentru eficienţa remarcabilă şi emisiile deosebit de scăzute.
Deoarece hărțile cu organizațiile participante au fost apreciate la ediția anterioară, RNMR invită clujenii să folosească, în premieră, hărțile tipărite cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, care vor fi disponibile la sediul muzeelor participante în seara evenimentului. Pentru a-și stabili însă din vreme propriul circuit în funcție de preferințe și de expozițiile și activitățile propuse de muzee, publicul este invitat să viziteze www.noapteamuzeelor.ro

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!