Ziua Diversitatii la TIFF 2012

by | May 25, 2012 | Festivaluri

Una dintre sărbătorile cu tradiţie la TIFF, Ziua Diversităţii, va avea loc anul acesta pe 3 iunie, în spaţiul TIFF Art din curtea Muzeului de Artă din Cluj. Un film multi-premiat, un atelier de meşteşuguri tradiţionale ale romilor, un spectacol pus în scenă de copiii de la Pata Rât, muzică de taraf şi un concert Romano ButiQ fac parte din programul de manifestări culturale și artistice menite să promoveze înțelegerea interetnică și toleranța reciprocă.

Ziua va începe cu un film care a impresionat publicul şi critica, anul trecut. De la ora 11.00, la Cinema Florin Piersic, spectatorii pot viziona, în premieră, Ţigan/ Gipsy, în regia lui Martin Šulík.

Între 14.00 şi 18.00, Ziua Diversităţii, organizată în parteneriat cu Asociaţia Romano ButiQ, cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice, îi invită pe clujeni în lumea meșteșugurilor tradiționale ale romilor, în curtea Muzeului de Artă. Atelierul Itinerant Romano ButiQ le oferă vizitatorilor nu doar prilejul de a vedea obiecte făurite de meşteri romi – ibrice de cupru şi cazane de țuică ale căldărarilor, linguri și platouri sculptate din lemn de rudari, hamuri și potcoave pentru cai sau coşuri de nuiele – ci şi de a urmări un împletitor de nuiele şi un rudar la lucru şi de a încerca să meşterească alături de ei.
Tot în spaţiul TIFF Art, vizitatorii vor putea încerca costume tradiţionale romani, cu care să se fotografieze, urmând să descarce pozele de pe pagina de Facebook a proiectului.

Între 16.00 şi 17.00, pe clujeni îi aşteaptă un spectacol pus în scenă de 15 copii de la Pata Rât pe baza poveştilor de viaţă proprii, pe care le vor transfigura artistic în cadrul unor ateliere de scriere creativă la care participă şi actori. Atelierele de scriere sunt un proiect al Asociației dramAcum, sprijinit de Institutul Cultural Român, Asociația Romano ButiQ, Fundația Desire şi Fabrica de Pensule.

Toţi cei care vor fi în zona TIFF Art şi Piaţa Unirii, pe 3 iunie, se vor bucura de acordurile muzicii tradiționale romani, Taraful de la Cojocna urmând să anime atmosfera din curtea muzeului și zona centrală a orașului. Cu muzică se va şi încheia Ziua Diversităţii. De la 20.30, trupa Romano ButiQ, care reinterpretează muzică tradiţională romani în cheie modernă, cu influenţe reggae, ska, punk-rock şi chiar jazz, va susţine un concert la Muzeul de Artă. Trupa este compusă din Daniel Stan (voce), Mirel Liţă (trombon), Daniel Mărgean (tobe), Constantin Anghel (chitară) şi Sile Paizon (chitară-bas), Laurenţiu Răcaru (acordeon) şi Puiu Ciuraru (trompetă).

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This