Memoria Imaginilor @ Biblioteca Judeteana “Octavian Goga”

Home $ Cultural $ Expozitii $ Memoria Imaginilor @ Biblioteca Judeteana “Octavian Goga”

by | Jul 25, 2012 | Expozitii

În perioada 24 iulie – 30 septembrie 2012, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca vă invită să vizitaţi expoziţia temporară Memoria imaginilor – Aspecte cotidiene în clişee şi fotografii din secolele XIX-XX, organizată în colaborare cu Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” din Cluj, la sediul acesteia din Calea Dorobanţilor, nr. 104.

În perioada menţionată, un om se poza de puţine ori în viaţă, de aceea trebuia să se asigure că totul este bine pus la punct. Decorul, îmbrăcămintea, poziţia corpului, expresia feţei erau minuţios plănuite. Fotografia era un eveniment şi transmitea emoţia care dă farmec momentului şi îl face memorabil.

Expoziţia prezintă diverse tipuri de aparate fotografice, clişee pe sticlă şi reproduceri după acestea, precum şi numeroase fotografii originale de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului al XX-lea. Aceste exponate fac parte din patrimoniul muzeului de istorie clujean, provenind din donaţii mai vechi sau mai recente, de la cea a contesei Ottília Wass, până la donaţia Eugeniei Raţiu, descendentă a familiei memorandistului Ioan Raţiu.

Majoritatea imaginilor din secolul al XIX-lea au fost realizate în cabinete fotografice din fosta Monarhie Austro-Ungară, îndeosebi din oraşul Cluj, dar şi din Budapesta (Cabinetul Goszleth István) sau Viena (Cabinetul Adèle). Apar însă şi fotografii realizate în alte ţări europene, cum ar fi Franţa sau Italia.
Prima jumătate a secolului XX este ilustrată de o serie de fotografii din colecţiile muzeului provenite din donaţia familiei Eugen F. Moga, primar al Huedinului şi membru marcant al Partidului Naţional Liberal în perioada interbelică, a familiei acadademicianului Constantin Daicoviciu, a doamnei Carpia Petridean, fiica fostului director al Teatrului din Cernăuţi ş.a.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!