Sa discutam despre bere…

Home $ Articole $ Sa discutam despre bere…

by | Sep 27, 2012 | Articole

SHTOditorialul de joi…

Profitam de faptul ca September Fest are loc la Cluj-Napoca in acest weekend, iar principalul lichid care da culoare acestui eveniment este Berea.

Ca si un scurt istoric, berea este prima bautura alcoolica din istoria omenirii. Exista foarte multe povestioare care ilustreaza cum a fost descoperita, toate avand la baza aceasi idee, descoperirea accidentala. Inca de pe vremea sumerienilor (aprox 5000 I.H.) existau atestate pete 30 de tipuri de bere, iar meseria de berar era una extrem de importanta.

Ingredientele de baza fara de care o bere nu s-ar numi bere sunt binecunoscutele malt, drojdii, hamei si apa. Berea contine aprox 93% apa, hameiul se foloseste pentru a aromatiza berea si pentru gustul characteristic amar, malt-ul pentru continutut de zahar care ulterior in urma fermnetarii se transforma in alcool, iar drojdiile pentru fermentare. O bere poate sa contina si alte ingrediente pe langa cele de baza: condimente, fructe, ierburi, in teorie orice produs care se poate folosi si in alimentatie.

In general sunt recunocute peste 96 de tipuri diferite de bere si peste cateva mii de branduri. Berea se imparte in 2 mare clase: Lager (fermentare la temperature joase) si Ale (fermentare la temperature inalte), iar in Romania se consuma mai cu seama bere Lager si I de tip Pils, insa in ultimul timp cu pasi timizi cultura consumului de bere este intr-o continua dezvoltare, facandu-si simtita prezenta in baruri si supermarketuri si beri de tip Weiss, Lambic, Gueuze, Stout, Ale, Porter, Trapiste, de Abatie, deasemenea pentru barmani au inceput sa se conceapa si sa se sustina competitii despre acest subiect inca necunoscut pe deplin pe piata noastra: de recunoatere, de servire, cunostinte generale, istorie, brewing (fermentare), mixologie cu bere etc (www.barmaniada.ro).

Primele cocktailuri din lume, au fost cocktail-uri care aveau la baza bere, aromatizata cu diverse condimente si miere. In unele tari berea este considerata inca aliment, datorita procentului scazut de alcool si cantitatii ridicate de compusi nutritivi, tocmai din aceasta cauza calugarii din evul mediu in zilele de post consumau doar bere, fiind totodata si cel mai sigur lichid de baut.

In multe tari cultura producerii si a consumului de bere sunt tratate la rang de arta, exitand diverse asociatii (CAMRA=campaign for real Ale), festivaluri celebre pe plan mondial, chiar si competitii mondiale in care maistrii berari isi arata priceperea in a creea cea mai buna bere (WBC=world beer cup).

Tarile recunoscute pe plan mondial care au o traditie in acest sector sunt: Germania, Belgia, Anglia,Irlanda, Africa de Sud, SUA, Danemarca, Olanda si Cehia.

Berea se consuma la diferite temparaturi in functie de tip, in diferite tipuri de pahare, asociata cu diferite preparate culinare, nelasand deoparte faptul ca este si un element important de socializare (“Hai la o bere”) si mult mai multe in episodul viitor!

Marian Porumb & Sergiu Biris

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!