5 motive neobișnuite pentru a studia în străinătate

by | Oct 2, 2012 | Știri Cluj

Statisticile UNESCO arată că numărul românilor care studiază în străinătate a crescut de la an la an, de la 12.000 (în 2000) la peste 25.000 (în 2011). Majoritatea pleacă la o universitate din afara țării pentru experiența academică, pentru un proces de învățare de o calitate superioară, desfășurat într-un mediu multicultural. Însă, pe lângă acestea, studenții internaționali se pot bucura și de facilități ieșite din comun, fie că este vorba despre coborârea către sala de clasă pe un tobogan, cursuri despre Harry Potter ori Lady Gaga sau un proces de admitere care durează 15 minute.

Cobori la oră…pe tobogan
Cine zice că la școală nu poți să te distrezi? Pentru studenții de la Technical University of Munich, scările sunt de domeniul trecutului. În clădirea de Matematică/Informatică din campusul Garching se ajunge la ore pe tobogan. Toți vizitatorii din clădire pot să folosească 2 tobogane înalte de 4 etaje, care îi aduc pe cursanți cu zâmbetul pe buze la oră.

Cursuri despre Harry Potter sau Lady Gaga
Ce-ai zice să studiezi despre Harry Potter sau Lady Gaga? Poți să faci asta în cadrul unor cursuri care se întind pe un semestru întreg, la sfârșitul căruia îți vor fi testate informațiile dobândite. Durham University din Marea Britanie oferă un curs denumit “Harry Potter and the age of illusion”, având ca scop măsurarea relevanței romanelor Harry Potter pentru sistemul educațional din secolul 21. La University of South Carolina se predă cursul “Lady Gaga and the Sociology of Fame”, în care se urmărește studierea elementelor sociale care au contribuit la faima artistei.

Aceste cursuri reprezintă o parte mică din oferta bogată, care cuprinde și cursuri rar întâlnite la facultățile din România, precum cursuri de aeronautică și aerodinamică, criminologie, design 3D (cu ateliere aplicate), terapii complementare, coregrafie, nanotehnologie. Mai mult, există și dotări impresionante pentru a susține aceste cursuri, cum ar fi un simulator de zbor (utilizat de studenții de la Coventry University, din Marea Britanie), studiouri de teatru și de înregistrare audio (accesibile cursanților la University of Portsmouth, din Marea Britanie).

Un proces de admitere mai aparte
Care poate dura doar 15 minute. Universități din Marea Britanie, Olanda și Danemarca vin la RIUF pentru a susține sesiuni de Spot Admissions. În cadrul lor se pot înscrie candidații care ar putea să ȋşi ȋnceapă studiile din anul școlar 2013-2014. Aceștia trebuie să aducă un set de documente (formularul de aplicație, un eseu personal, foaia matricolă și dovada unui test de limbă-în cazul în care candidatul a susținut un astfel de test) și să susțină un interviu de 15 minute cu reprezentanți ai universităților internaționale, în urma căruia pot fi admiși pe loc. Peste 500 de elevi s-au bucurat în trecut de această oportunitate, iar lista completă a universităților și detalii privind pregătirea dosarului pot fi găsite aici.

Poți afla și mai multe informații despre studiul internațional la RIUF, unde poți discuta direct cu reprezentanții universităților internaționale, pe 20-21 octombrie la București și pe 23 octombrie la Cluj. Detalii despre universitățile participante și programul activităților adiționale ce se petrec la târg pot fi găsite pe site-ul www.riuf.ro. Mai mult, cei interesați de alte activități și facilități deosebite din cadrul universităților din străinătate pot afla aceste informații și multe altele legate de studiul internațional pe pagina de Facebook.

Tags: riuf

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This