Bauturi calde pentru sezonul rece

Home $ Articole $ Bauturi calde pentru sezonul rece

by | Nov 15, 2012 | Articole

SHTOditorialul de joi…

Este putin exagerat sa vorbim despre un cocktail al momentului, insa cu certitudine putem vorbi despre o tendinta a momentului in ceea ce priveste consumul de cocktail-uri.

Acum, in momentul in care frigul isi face bine simtita prezenta, incepem sa tanjim dupa bauturi calde cu sau fara alcool.

Binecunoscutul Vin Cald sau Vin Aromatizat / Vin Brule a inceput in ultimii ani sa piarda teren in fata unor tipuri de bauturi calde mai vechi dar care vin puternic din urma cu o infatisare proaspata si deosebit de apetisanta: Grog-urile si Toddies-urile.

Grog-urile sunt bauturi alcolice reconfortante constand dintr-un amestec de rom / brandy / whisk(e)y si apa fierbinte indulcita cu sau fara lamaie la care azi adaugam usoare arome de ienibahar, coriandru, cardamom, scortisoara, cuisoare, nucsoara sau cativa stropi de bitter-uri aromatice.

In schimb Toddies-urile sunt Grog-uri la care se adauga fructe proaspete sau uscate (mere, pere, caise, prune, gutui sau fructe de padure) si diferite ceaiuri infuzate. Ca indulcitor se foloseste indeosebi mierea sau dulceturi variate insa foarte bine putem sa intalnim si cu diferite siropuri: de artar, agava, palmier, etc.

Punch-ul provine din India din cuvantul “panch” care inseamna pumn iar in cazul nostru se refera strict la cele 5 ingrediente de baza care formeaza aceasta bautura: alcool, fructe, zahar, apa sau ceai si condimente. Punch-ul este de obicei servit din boluri mari si largi ajutandu-ne de un polonic de sticla iar paharul perfect este cupa de champagne. Tot in ultimii ani a luat amploare la nivel mondial o tendinta de a consuma acest amestec si cald, mai cu seama in perioadele reci ale anului, astfel a luat nastere Hot-Punchies. In acest caz paharul de servire este unul cu toarta din ceramica, lut, sticla sau metal. Macerarea fructelor si a condimentelor in baza alcoolica este aproape instantanee sub influenta si cu ajutorul temperaturii ridicate si nu mai presupune ca acestea sa astepte un timp mai indelungat pentru a se macera ”la rece”. Alcoolul folosit de obicei pentru punch-uri in general este brandy, gin, rom sau whisky.

Atentie! Toate bauturile calde nu pot sa depaseasca 78.2°C deoarece aceasta este temperatura la care alcoolul se evapora (mai pe scurt asa… 🙂 )

Va recomand sa incercati toate aceste minunatii, sa le savurati cu placere si responsabilitate 🙂

Sergiu Biris – bar manager Shto College Bar

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!