Argo – probably the best movie of the year

Home $ Cinema $ Argo – probably the best movie of the year

by | Nov 21, 2012 | Cinema

N-aţi văzut până acum Argo? Atunci e cazul să daţi o fugă până la cinema, să treceţi de cei care stau la coadă ca la moaşte pentru a vedea Breaking Dawn II şi să vă luaţi un bilet într-o sală mică pentru a vedea Argo. Regizat de Ben Affleck (un tip de la Hollyowood decent ca actor, dar se pare că destul de strălucitor ca regizor – mai vezi şi The Town regizat tot de el), Argo este de-a dreptul strălucitor. Are un scenariu bazat pe o poveste reală (criza prizonierilor americani din Teheran de la sfârşitul anului 1979), o distribuţie care joacă excelent de la început până la final fără ca cineva să acapareze tot filmul şi un regizor care s-a jucat cu acumulările de tensiune aşa cum nu prea s-a jucat nimeni în ultima vreme. Ca să întelegeţi ce vreau să zic, Argo e atât de tensionat încânt spre final nu mai poţi să stai în scaun. Te foieşti, îţi freci mâinile şi vrei să te ridici pentru că pur şi simplu trăieşti filmul.

Pentru acest lucru şi pentru faptul că Ben a făcut un film despre spionaj fără să se foloseacă de trucurile clasice – maşini aruncate în aer, împuşcături, lupte spectaculoase, Argo trebuie văzut.

Povestea începe undeva spre finalul lui 1979 când iranienii supăraţi pe americani dau buzna în ambasada lor. Zeci de angajaţi sunt luaţi prizonieri în timp ce şase reuşesc să se strecoare şi să se ascundă în casa amabsadorului canadian. Viaţa lor este în pericol, iranienii dorind să-i dea drept exemplu. Pentru a-i scoate de acolo, CIA vine cu tot felul de idei trăznite (biciclete, Gatorade…) asta până când Tony Mendez, interpretat de Ben Affleck, are de gând să-i scoată de acolo cu ajutorul unui film. Da, un film fals, dezvoltat cu toate detaliile specifice, dar care nu o să existe niciodată. Ideea cam proastă la o primă vedere, e de fapt genială, pentru că într-o ţară în care ura faţă de americani nu are limite, Hollywood-ul e singurul imun. Detaliile planului sunt pline de umor, regizorul Ben reuşind să ironizeze subtil cam pe toată lumea. Nu am să intru şi în detalii pentru că Argo merită vizionat fără a citi şi alte spoilere decât cele oficiale.

Pentru modul în care a fost regizat, pentru interpretare, pentru costume, pentru atmosferă şi pentru poveste, Argo merită atenţia tututor. Şi ca să fiu şi mai convingător, vă mai spun că Argo este deja pe buzele multora când vine vorba de a discuta (deşi cam devreme) favoriţii pentru Oscar 2013.

Marian Iuga, FilmSinopsis

Argo: Site / Facebook / Trailer:

Argo ruleaza la Odeon si la Cinema City, programul il gasiti aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!