Poze: Negura Bunget @ Gambrinus Pub

Home $ Articole $ Poze: Negura Bunget @ Gambrinus Pub

by | Dec 17, 2012 | Articole

Concert: Negura Bunget / Kultika / Din Brad

Iarna a sosit mai repede decât in anul precedent, a cam înăsprit serile celor din Cluj Napoca, un posibil apogeu fiind seara de 16 decembrie. Astfel, trei trupe autohtone, anunțate și așteptate de ceva vreme de către publicul iubitor de metale mai grele, au antrenat audiența într-un spirit tradițional, cu o tentă ușor eclectică. Dar toate la rândul lor…Micul turneu al celor din Negură Bunget a făcut o oarecare vâlvă printre ascultătorii acestu gen, trupa însemnându-și pe hartă Sibiul, Brașovul si Cluj Napoca, turneu avanpremieră la noul album intitulat “TĂU”, prima parte din Trilogia Transilvana. Acestora li s-au alăturat alte două trupe din Timișoara, ce întregesc paleta muzicală cunoscută.

Programul serii a fost bătut în cuie cu câteva zile înainte de eveniment, așa că participanții nu au ezitat să iși facă simțită prezența după ora 20:00. Prima trupă ce a urcat pe scenă a fost Din Brad, un duo intens alcătuit din Negru și Inia Dinia. Abordarea lor a fost schițată în numeroase cronici, recenzii și articole din România și străinătate. Dupa ora 21, în fața unui public ce încă se eschiva, cei doi au oferit celor prezenți un delicat spectacol tradițional, în ton cu nostalgia anotimpului, reușind să treacă de granițele obișnuinței. Astfel, au pregătit terenul pentru a doua trupă, Kultika, tot din Timișoara.

Din Timișoara au început să răsară trupe ce se învârt în sfera post-metal (lucru ce mă încântă), Kultika fiind una dintre aceste prezențe solide. Din 2008, cei 5 au început o serie de experimente muzicale, ce s-au sfârșit într-un amalgam atmosferic, greoi și metalic. În momentul în care acordurile și luminile au ajuns la o intensitate mai mare, într-un vârtej de sludge, progressive și riffuri agresive black metal, încăperea a început să prindă culoare, iar audiența a devenit mai energică și debordantă. Atipic pentru o seară de duminică, dar nu și alături de un asemenea fundal muzical. Dupa cum am văzut, celor prezenți le era sete de o doză sănătoasă de agresivitate și zgomot – au primit-o într-o capsulă de o oră măiestuos executată.

După ora 23, au urcat pe scena și headlinerii, o prezență aclamată și în același timp controversată a scenei metal din România. După ”marea schismă” (fiecare ascultător o știe, cu siguranță), componența, dar și sunetul trupei s-a schimbat, ajungând ca în ziua de azi să ducă mai departe bagajul spiritual încărcat în urmă cu aproape două decenii, dar sub altă formă. Nu i-am mai văzut live de 2 ani, ultima dată fiind în Irish Pub, timp în care și-au schimbat vocalistul și alți membri, așa că am fost atrasă mai mult de curiozitate decât de entuziasm. Bineînțeles, majorității din sală nu le lipsea ultimul element. Recitalul a început cu o piesă de pe noul album, piesă ce suna destul de bine, avea nerv și a ajuns să fie aproape intrigantă (o singură audiție nu e de ajuns, așteptăm albumul), fiind urmată de ”Hora Soarelui”, ce nu avea cum să nu ridice sala în picioare. Evident, dacă această trupă reușește să aibă același efect la cele mai mari festivaluri din Europa și nu numai, de ce nu ar face-o și la noi? Repertoriul a cuprins alte două piese noi, cât și piese de pe materialele mai vechi, mulțumind așteptările fiecăruia prezent. Noul vocalist întregește formula mai proaspătă Negură Bunget, dar probabil paloarea iernii a făcut ca pasiunea din cadrul concertului să fie ușor estompată. Instrumental, au sunat ireproșabil, instrumentele tradiționale fiind mereu un adaos inedit. Concertul a fost desăvârșit si de proiecțiile ce rulau în fundal, realizate tematic și potrivindu-se perfect cu atmosfera degajată.

Concertul a reușit să ne mai încălzească sufletele, a încheiat o săptămână încărcată pentru Gambrinus Pub și un mic turneu intens pentru cele trei trupe. Organizatorii au dat dovadă încă o dată de profesionalism, locația a fost încă o dată primitoare, artiștii încă o dată arătându-ne că România are potențial creativ, ce încă stă să fie descoperit, digerat, apreciat și, mai presus de toate, susținut.

Corina Ștef

Galerie foto:

Din păcate galeria foto nu mai poate fi afișată aici. Îti recomandăm să o cauți pe Flickr

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!