Lucrator 2.0 @ Fabrica de Pensule

Home $ Articole $ Lucrator 2.0 @ Fabrica de Pensule

by | Feb 13, 2013 | Articole

Cinci tineri şomeri se aruncă de pe fabrică

Acesta este finalul performance-ului LUCRĂTOR 2.0 care va avea o reprezentaţie extraordinară vineri, 15 februarie, de la ora 19:00, la Fabrica de Pensule.
Intrarea este liberă.

Premiera LUCRĂTOR 2.0 a avut loc în 30 septembrie 2012, la Fabrica de Pensule, iar spectacolul s-a jucat săptămânal, de-a lungul lunii octombrie, cu “casa închisă”.

Va fi despre sindicalism, va fi cu mită, cu bucăţi de capitalism, iar performerii vor pedala, generând lucru mecanic. Ei vor pune în mişcare o machetă care clonează dinamica fabricii şi pe cea a capitalismului şi, printr-un sistem hidraulic, vor genera muzică şi proiecţii video. Tinerii şomeri clujeni participanţi la spectacol îşi expun problemele cele mai profunde şi descompun mecanismele unui fenomen de organizare socio-economică în România: post-privatizarea.

Spectacolul este etapa finală a proiectului de artă participativă iniţiat de Ofensiva Generozităţii, LUCRĂTOR 2.0 [reactivare creativă a tinerilor adulţi şomeri], care a început în luna iulie. Au fost selectaţi cei mai curajosi tineri, cei capabili să-şi asume un statut socio-economic care are conotaţii negative. În cadrul performance-ului, identităţile participanţilor vor rămâne nealterate, iar realitatea de pe scenă este generată de realitatea lor¸ simptomatică pentru o întreagă generaţie născută în jurul lui ’89. Grupul celor şase este eterogen: unii au terminat o facultate, alţii au studiat la şcoli profesionale, unii au experienţă de muncă în multinaţionale, alţii nu au muncit până acum.

În urma selecţiei, tinerii au fost implicaţi, pe parcursul lunii august, în ateliere de scriere creativă, actorie, new media, PR şi comunicare. În cadrul atelierelor şi ca o urmare a lor, cei cinci au realizat că pot şi vor să se exprime liber şi creativ, să capete o voce publică, să vorbească despre realitatea lor şi să realizeze produse artistice care îi reprezintă profund. Tinerii au participat la repetiţii toată luna septembrie, la Fabrica de Pensule împreună cu o echipă de profesionişti formată din Ioana Păun, Florin Caracala, Andrei Cozlac.
LUCRĂTOR 2.0 provoacă mentalitatea publică vizavi de statutul şomerilor tineri, de rolul lor social şi politic, de problemele profunde ale noii generaţii. Scopul principal este ca tinerii şomeri – adesea o masă de manevră în economie, să devină capabili să-şi imagineze alternative, să se solidarizeze şi să-si autogenereze realităţile.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!