Sake

Home $ Articole $ Sake

by | Mar 21, 2013 | Articole

SHTOditorialul de joi

Din păcate, la noi în România, această băutură, SAKE, nu este una foarte comercializată, datorită faptului că nu este o cerere aşa mare precum în alte ţări în care există consumatori dornici de a încerca “culturi” diferite. Însă cu siguranţă nu lipseşte din restaurantele serioase cu specific oriental. Am avut câteva ocazii să degust această băutură si chiar pot afirma ca este pe gustul meu.

Exista foarte multe tipuri de sake, insa toate isi au originea aproximativ de acum 2000 de ani. In trecut japonezii se strangeau la o masa, mestecau orez pe care il scuipau si-l colectau in vase mari. Dupa ce vasul se umplea, era lasat la macerat si fermentat o perioada de timp, apoi toti se strangeau sa se bucure la un paharel din bautura rezultata.

Am menţionat şi mai sus că există diverse tipuri de sake, dar ce este sake-ul? Pe scurt, este un vin obţinut din orez, bineînţeles bobul de orez şi polizarea fiind principalul motiv pentru care un sake e mai premium sau diferit decât un altul. Polizarea nu este altceva decât un proces de macinare. Cu cât orezul este mai macinat, cu atât are mai puţine grăsimi, iar amidonul devine mai pur. Asta se caută la un sake de calitate excepţională, existând chiar şi culturi de orez având ca destinaţie doar obţinerea aceastei băuturi. Sake-ul făcut din orez intens polizat are un gust mai pătrunzător, dar are un caracter mai delicat, mai rafinat si un parfum mai floral.

Principalele tipuri de sake sunt: Honjozo Genshu, preferatul japonezilor, o băutură extrem de saţioasă şi cu o aromă specifică de orez, care se bea de preferat călduţ şi Daiginjo, un sortiment mai slab, dar cu parfum floral, excelent rece, care are priză la europeni mai cu seamă.

Paşii de obţinere, pe scurt: După macinare, orezul este spălat, pus la înmuiat şi preparat la aburi. Odată trecut prin toate aceste etape, orezul este tratat în două feluri. Prima dată se adaugă o bacterie numită koji-kin (similar cu cele folosite la producerea brânzei cu mucegai) care eliberează enzime ce tranformă amidonul în zaharuri, favorizând apariţia fermentării, iar în pasul numărul doi se adaugă drojdia şi apa, pentru a începe fermentarea. Produsul finit poate conţine maxim 16% alcool, dar de cele mai multe ori se foloseşte şi procedeul applejacking (inventat acum câteva mii de ani la chinezi), pentru a obţine o cantitate şi mai mare de alcool, sau se mai adaugă alcool pur tot din acest motiv. Sake-ul care este îmbuteliat imediat după ce s-a oprit procesul de fermentare se numeşte genshu, cel cu adaos de alcool honjozo, sake-ul care este făcut din orez şi fructe – junmai, iar sake-ul obişnuit se mai găseşte şi sub denumirea de futushu.

Cum se bea?
Temperatura de servire a sake-ului nu depinde neapărat de fel sau calitate, ci vine ca şi o preferinţă a celui care îl degustă. Cu timpul, îţi vei dezvolta o întreagă rutină atunci când bei sake. Ca şi o regulă nescrisă, dacă eşti începător, îţi recomand ca sortimentele mai dense, care au un gust complex, să le serveşti la temperatura camerei sau uşor călduţe, însă există instrucţiuni pe fiecare etichetă. Sake-ul se serveşte tradiţional în ceşti puţin adânci făcute din argilă, dar la fel de bine se poate servi şi în pahare micuţe de vin alb.

Sake si mâncarea.
Este o provocare să asociezi un pahar de sake cu un preparat culinar, mai ales când acel preparat nu e din categoria sushi sau oriental food. Multe restaurante din Vest merg foarte mult pe astfel de asocieri: sake cu stridii, cu deserturi de fructe, cu dish-uri care conţin multe ierburi aromate etc. În general sake-ul merge bine împreună cu gustul dulce, cu arome de fructe, arome “earthy”, “herbal” sau “nutty”, dar asta nu înseamnă că nu merge bine şi cu altceva. Printre cele mai reuşite asocieri, bineînţeles este sake şi supă de orez, sake şi carne de pui marinată cu sos dulce de soia, sake şi somon la grătar cu hrean japonez.

Articol scris de Marian Porumb, bar manager @ SHTO College Bar

Voi aţi încercat Sake? Cum vi se pare?
Stiti in ce localuri din Cluj se poate bea Sake?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!