Whisky index: Scotch, Whisky si Whiskey

Home $ Articole $ Whisky index: Scotch, Whisky si Whiskey

by | Apr 4, 2013 | Articole

SHTOditorialul de joi

Lumea whisky-ului este una extrem de complexa, incepand de la cereale, drojdii, apa folosita, metoda de distilare, anii petrecuti in butoi, zona in care se produce si mai ales traditia. Exista cateva tari cu o traditie lunga si o pasiune adevarata in a produce whisky: Scotia, Irlanda, America, Canada si Japonia, insa whisky-ul poate fi produs oriunde in lume. In articolul de azi voi incerca sa explic cateva lucruri pe care le intalnim pe etichetele sticlelor cu care noi barmanii lucram in fiecare zi.

Malt Scotch: Whisky produs in Scotia invechit nu mai putin de 3 ani in butoaie de stejar care au continut in prealabil alta bautura. In mare, cu mici exceptii, acest whisky niciodata nu este invechit mai putin de 5 ani, iar majoritatea distileriilor il invechesc intre 8 si 14 ani. Este distilat dintr-un mash de 100% malt de orz care este partial uscat in cuptoare cu turba pentru a obtine o aroma caracteristica.

Blended Scotch: Acest tip de whisky este obtinut din amestecarea whisky-ului obtinut din malt cu whisky-ul obtinut din cereale, invechit minim 3 ani in butoaie de stejar care au continut in prealabil alte bauturi. Produs in Scotia si distilat la un abv care nu depaseste 83.2 procente de alcool, apoi adus folosind apa pura, distilata la procentul de alcool dorit.

Irish Whiskey: Acest tip de whiskey este produs doar in Irlanda si este distilat de 3 ori, obtinut dintr-un amestec de whiskey-uri din malt de orz si orz si whiskey obtinute din cereale cum ar fi grau, ovaz, secara si porumb in cea mai mare parte. Invechit minim 3 ani in butoaie de stejar in care a mai fost invechite bauturi.

Canadian Whisky: Whisky obtinut in Canada, invechit in butoaie de stejar folosite, minim 3 ani. Distilat dintr-un mash de cereale amestecate cum ar fi secara, porumb, grau si malt de orz.

Blended American Whiskey: Whiskey obtinut in America dintr-un amestec de straight whiskey, distilat neutru din cereale, distilat din cereale sau cu alte tipuri de whikey.

American Light Whiskey: Acest tip de whiskey este distilat intre 80% abv si 95% abv si este pastrat in butoaie de stejar. Butoaiele pot fi noi sau folosite, iar acest tip de distilat se foloseste mai cu seama in blend-uri.

Bourbon: Whiskey produs in America invechit minim 2 ani in butoaie noi de stejar caramelizate (arse), obtinut dintr-un procent de porumb intre 51% si 79%, completat de grau sau secara si o cantitate mica de malt de orz. Niciodata nu este distilat la mai putin de 80% abv, iar apoi este adus la procentul de alcool dorit.

Tennessee Whiskey: Whiskey invechit minim 2 ani in butoaie noi de stejar caramelizate (arse), dar de cele mai multe ori producatorii de acest fel de whiskey il invechesc intre 4 si 6 ani. Contine un procent foarte mare de porumb si este facut similar ca si bourbon-ul insa Tennessee whiskey-ul se filtreaza printr-un filtru de carbine.

Rye Whisky: Whisky invechit minim 2 ani in butoaie de stejar caramelizate (arse), obtinut dintr-un amestec de cereale din care secara sau malt-ul de secara este de minim 51%.

Corn Whiskey: Whiskey obtinut dintr-un amestec de cereale din care porumb de minim 80%. Poate fi invechit sau nu in butoaie de stejar noi sau folosite. Majoritatea producatorilor al acestui tip de “whiskey” nu il invechesc, ci doar il depoziteaza in butoaie o perioada pentru a se stabiliza.

Articol scris de Marian Porumb, bar manager @ SHTO College Bar

Voi ce tip de whiskey / scotch / whisky preferati? Obisnuiti sa beti sec sau in combinatie cu altceva?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!