Povești memorabile și senzații tari în Supernova și Fără limită, la TIFF 2013

Home $ Știri Cluj $ Povești memorabile și senzații tari în Supernova și Fără limită, la TIFF 2013

by | Apr 18, 2013 | Știri Cluj

Două dintre cele mai populare secțiuni ale Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca), Supernova și Fără limită/ No Limit, revin anul acesta cu o selecție de filme multi-premiate, majoritatea în premieră în România.

Supernova reunește, în mod tradițional, filmele care au impresionat juriile, critica și publicul în marile festivaluri ale lumii, de la Cannes, Berlin și Veneția la Pusan, Toronto și Sundance. Anul acesta, pe lângă titlurile anunțate deja – Après mai (r. Olivier Assayas), Laurence Anyways (r. Xavier Dolan), Like Someone in Love (r. Abbas Kiarostami) și Foxfire (r. Laurent Cantet) – în Supernova vor fi proiectate, în premieră, alte câteva filme pe care cinefilii nu le pot rata.

Un prieten vechi al TIFF-ului, Sebastián Lelio, revine la Cluj cu Gloria, filmul pentru care actrița Paulina Garcia a primit Ursul de Argint pentru interpretare feminină la Festivalul de la Berlin. Lelio a câștigat Trofeul Transilvania în 2007, cu La Sagrada familia, și premiul FIPRESCI în 2010, cu Navidad. Gloria, distins și cu Premiul Juriului Ecumenic la Berlin, este portretul unei femei de 58 de ani, puternică și încă atrăgătoare, divorțată, care încearcă să sfideze singurătatea și vârsta.

Tot pentru interpretare feminină, dar la Festivalul de la Veneția, a fost premiată și actrița Hadas Yaron, din Fill the Void (r. Rama Burshtein), propunerea Israelului la Oscar. Plasat în comunitatea ultra-ortodoxă din Tel Aviv, Fill the Void este drama unei tinere forțate să se căsătorească cu soțul surorii ei, atunci când aceasta moare pe neașteptate.

Pietà, în regia lui Kim Ki-duk, distins cu Leul de Aur la Veneția și propus de Coreea de Sud la Oscar, este o dramă viscerală, complexă, despre relația bizară dintre un recuperator renumit pentru cruzimea și brutalitatea sa și femeia care îl vizitează într-o zi, susținând că este mama sa. La fel de violent este și New World/ Sinsegye (r. Park Hoon-jung), un film noir inteligent și alert, hit în box office-ul din Coreea de Sud, după care Hollywood-ul va face un remake. Din Asia vine și Thy Womb, al renumitului cineast filipinez Brillante Mendoza, drama emoționantă a unui cuplu care apelează la o mamă surogat, selecționată în peste 20 de festivaluri, inclusiv la Veneția – unde a obținut trei premii din partea unor jurii independente.

Elogiat pentru interpretarea actriței Franziska Petri și stilul regizoral, Betrayal/ Izmena (r. Kirill Serebrennikov), proiectat în competiție la Veneția, este o poveste tenebroasă despre infidelitate: după ce află că partenerii lor de viață îi înșală împreună, un bărbat și o femeie trebuie să ia, fiecare, o decizie, cu consecințe devastatoare. Extrem de intensă este și drama preotului catolic care se îndrăgostește de un tânăr din parohia sa în polonezul In the Name Of W imię… , de Małgorzata Szumowska, selecționat în competiția Berlinalei din acest an. Despre dilemele relației între două foste condamnate ajunse din urmă de un trecut întunecat vorbește Vic et Flo ont vu un ours (r. Denis Côté), distins cu Premiul Alfred Bauer la Berlin.

De neratat sunt și Much Ado About Nothing (r. Joss Whedon), una dintre cele mai surprinzătoare adaptări moderne după o piesă de William Shakespeare, o delicatesă vizuală intimistă, low-budget, plină de umor, primită cu brațele deschise de critica anglo-saxonă și regizată, imprevizibil, de cineastul responsabil pentru blockbusterul hollywoodian The Avengers; The Deep/ Djúpið (r. Baltasar Kormákur), reținut pe lista scurtă la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și multi-premiat la el acasă – inspirat de povestea reală și incredibilă a unui bărbat care a supraviețuit câteva ore bune pe mare în urma unui accident naval; Circles/ Krugovi (r. Srdan Golubovic), o altă istorie adevărată despre cinci oameni care se confruntă, 12 ani mai târziu, cu consecințele unui act din timpul războiului din fosta Iugoslavie. Un film recompensat cu Premiul Juriului la Festivalul de la Sundance și Premiul Juriului Ecumenic la Berlin (secțiunea Forum).

De senzații tari, întâlniri bizare și imagini greu de uitat vor avea parte cinefilii, ca în fiecare an, în secțiunea Fără Limită/ No Limit. Pe lângă mult-așteptatul maraton Paradise, în regia lui Ulrich Seidl – o trilogie care a bifat competițiile a trei mari festivaluri –  spectatorii TIFF se vor delecta cu filme ca Simon Killer (r. Antonio Campos), în care un tânăr american (Brady Corbet, din Funny Games și Melancholia) ajuns în Paris începe o relație de bizară dependență, violentă, cu o prostituată, și The Act of Killing, excelentul documentar al lui Joshua Oppenheimer, un film năucitor și suprarealist, în care foști „ucigaşi de comunişti” din Indonezia își reconstituie în fața camerei propriile crime, în stilul filmelor care i-au inspirat.

Despre ce clocotește în spatele aparentei liniști din casele țărilor bogate și civilizate vorbește regizoarea norvegiană Eva Sørhaug într-un thriller memorabil, 90 minutes, centrat pe trei povești diferite despre violența domestică extremă. În Fatal/ Kashi-ggot (r. Lee Don-ku), proiectat în secțiunea Panorama la Berlin, un viol comis în școală nu rămâne fără consecințe atunci când unul dintre violatori, forțat de colegi să participe la act, își întâlnește după câțiva ani victima. O combinație de film noir cu eseu cinematografic și policier, The Last Time I Saw Macao/ A Última Vez Que Vi Macau (r. João Pedro Rodrigues, João Rui Guerra da Mata) e un veritabil trip cinematografic, care bricolează hipnotic arhitectura unui oraș cvasi-imaginar și misterios. Mențiune specială la Locarno.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!