Servirea unui vin

Home $ Articole $ Servirea unui vin

by | Apr 18, 2013 | Articole

SHTOditorialul de joi

Subiectul de azi este unul neglijat in foarte multe localuri de la noi din tara: Servirea unui vin. Poate te gandesti ce este atat de greu sa servesti o sticla de vin: deschizi sticla si apoi torni in pahare, insa in realitate exista un intreg “ritual” de servire a unui vin, pasi care ar trebui respectati cu strictete mai ales in localurile care cred ca au un nume.


Bineinteles, dupa cum spuneam nu ne comandam intotdeauna vin la restaurante de fite. Dar sunt anumite elemente de bun simt care ar trebui intotdeauna respectate. In mod normal, sticla trebuie prezentata inainte de a fi deschisa. Motive pentru asta ar fi destule. Sa luam in considerare de exemplu faptul ca un vin bun nu e intotdeauna ieftin si nu e tocmai ok dupa ce s-a deschis o sticla valoroasa special pentru tine sa zici “nu asta am comandat”. Pe de alta parte, si tu, ca si oaspete, esti interesat sa vezi ca primesti ce platesti.

Vinul trebuie deschis in fata oaspetelui si i se ofera acestuia sa guste o mica cantitate. Motivul nu este sa te decizi daca iti place sau nu, ci ca sa observi daca are anumite defecte sau daca temperatura este corecta. Pana la urma e acelasi lucru ca si cand comanzi orice alta bautura, localul nu-si poate asuma responsabilitatea gusturilor tale, ar trebui sa stii ce comanzi.

Prima persoana care se serveste este cea care a comandat, iar apoi femeile, in ordinea inversa a varstei. Cel care serveste trebuie sa o faca pe partea dreapta. Sticla trebuie tinuta astfel incat sa se vada eticheta si sub ea trebuie sa fie un servetel pe care sa curga orice eventuali stropi.

Vinul trebuie turnat usor, spre centrul paharului. De obicei trebuie umplut un pic mai putin de jumatate, chiar sub partea cea mai larga a paharului (asta pentru ca cel care bea sa il poata invarti in pahar fara riscul de a stropi).

Daca vinul este alb, sticla trebuie pusa pe masa intr-o frapiera. Daca este rosu, pe o tavita.
In cazul in care te hotarasti sa comanzi a doua sticla din acelasi sortiment de vin, trebuie sa ti se dea sa gusti si din aceasta, nu sa se toarna pur si simplu peste vinul ramas. Apoi, in cazul in care decizi sa comanzi o a doua sticla din alt sortiment, ar trebui sa primesti un pahar nou.

Fiecare local ar trebui sa aiba o politica proprie asupra servirii vinului, respectand bineinteles pasii servirii corecte. Eu am omis cativa pasi, cum ar fi desfacutul sticlei, prezentarea dopului sau decantarea atunci cand e cazul. In principiu nu e ok sa cada pluta de pe dop in vin si nici nu e ok sa existe sedimente sau mai stiu eu ce in pahar. Nu am vrut sa intru in detalii cu astfel de elemente, consider ca macar pasii “principali” sa fie aplicati atunci cand servim un vin. Dar e important sa stim macar cateva lucruri, pentru a recunoaste daca suntem serviti corect sau nu.

Cand ai comandat vin ultima data si ai fost servit corespunzator?

Articol scris de Marian Porumb, bar manager @ SHTO College Bar

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!