Un festival gândit ca o experienţă totală: 18+

Home $ Știri Cluj $ Un festival gândit ca o experienţă totală: 18+

by | Apr 29, 2013 | Știri Cluj

Suntem aici. Între 17 şi 18 mai, pe dealul Cetăţuii din Cluj-Napoca, va avea loc 18+. Un eveniment insolit şi proaspăt, gândit nu ca un festival de muzică ori de arte vizuale, nu ca o manifestaţie dedicată doar educaţiei şi atelierelor, nu ca o sarabandă de performance-uri, ci ca o experienţă totală.

Prima invitată: Nadéah de la Nouvelle Vague

18+ va fi o sărbătoare a tinerilor, fie cu vârsta, fie cu inima. Timp de 2 zile în mijloc de mai, trupe din toată Europa vor construi un carusel muzical sofisticat şi multicolor, care va trece de la jazz la dub, de la ska la funk, de la electro la indie pop. Dintre trupele confirmate pentru 18+, prima pe care avem plăcerea să o anunţăm este Nadéah (Nouvelle Vague). Născută în Australia, Nadéah Miranda e vocalistă şi membră fondatoare a trupei alternative The LoveGods, trupă cult în Marea Britanie, renumită pentru repertoriul eclectic şi prezenţa scenică efervescentă a lui Nadéah. Seriile nesfârşite de concerte alături de Nick Cave, Franz Ferdinand sau Kelis nu au epuizat-o: neastâmpărata blondă a trecut Canalul în urmă cu câţiva ani. Poate că Melbourne e oraşul ei natal, dar Parisul e „acasă” acum.

Spirit creator neostoit, australianca a colaborat cu Nouvelle Vague pentru cel de-al treilea album al trupei franceze, alături a concertat pe sute de scene din toata lumea timp de mai bine de 3 ani. Nadéah se concentrează acum pe cariera ei solo: cu ajutorul orchestraţiei bogate realizate de dirijorul şi compozitorul Nicola Tescari, care amestecă iscusit chitare, contrabas, pian şi alămurile celor de la Babylon Circus, flamboaianta blondină zburdă, piesă după piese, printre tendinţe rock, folk, blues şi indie pop. Când fragilă, reţinută, când jucăuşă, vulcanică, Nadéah sună, pe scenă, ca o variantă feminină a lui Tom Waits tocmai coborâtă dintr-un montagne russe mai colorat decât ROGVAIV-ul. Zveltă, energică, fresh, e artista ideală pentru prima ediţie de 18+!

Un labirint de aproape 600 metri pătraţi
Pe deasupra, 18+ va aduce clujenilor un labirint de 580 de metri pătraţi creat sub tema „1001 metri de poveste românească”. Gândită ca o instalaţie interactivă, labirintul va însoţi şi colora paşii curioşilor care-i vor călca pragul, aidoma unei Şeherezade autentice, de-a lungul celor 1001 metri, cu motive, texturi, culori, sunete, ilustraţii, obiecte, texte tematice, descântece şi legende adunate din toate colţurile ţării. O instalaţie uriaşă care, pe lângă faptul că va fi un spaţiu senzorial excepţional, va reflecta frumuseţea tradiţiei, labirintul popular autentic.

Expoziţii foto, instalaţii, workshopuri şi ateliere
Nu în ultimul rând, 18+ va fi înţesat de expoziţii foto extraordinare, instalaţii care-ţi vor năuci simţurile, workshopuri şi ateliere inventive şi funky! Întregul spaţiu de pe Cetăţuie va fi animat şi provocator, gândit şi construit astfel încât să stimuleze toate simţurile. Fiecare colţ al festivalului va trece prin mâna unor artişti plastici inovativi astfel încât 18+ să însemne pe lângă un program inedit şi un ambient care să ofere atât comfort şi relaxare, cât şi o plăcere nebună de a-l explora. Folosindu-se de diferite instalaţii ingenioase, 18+ va fi o experienţă vizuală, auditivă, tactilă, olfactivă, gustativă şi, de ce nu, mentală totală!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!