Debuturi curajoase în competiția TIFF 2013

Home $ Știri Cluj $ Debuturi curajoase în competiția TIFF 2013

by | Apr 30, 2013 | Știri Cluj

Suspans și fantezie în Shadows Shorts

12 regizori aflați la început de drum intră în cursa pentru trofeele celei de-a 12-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj). E anul debutanților la TIFF, zece dintre filme fiind semnate de cineaști aflați la primul lungmetraj de ficțiune. Competiția este dedicată în mod tradiţional regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, iar cele 12 titluri selecționate de directorul artistic Mihai Chirilov vin din ţări precum Arabia Saudită, Uruguay, Polonia, Suedia, SUA, Germania, Danemarca, Olanda, India, Slovacia, Japonia.

Poate cel mai curajos debut, din toate punctele de vedere, este Wadjda (r. Haifaa Al-Mansour), primul lungmetraj de ficțiune realizat vreodată integral în Arabia Saudită și, mai mult, cel dintâi regizat de o femeie. Pentru a filma povestea fetiței care participă la un concurs de memorare a Coranului pentru a-și cumpăra o bicicletă – prilej cu care autoarea face un portret complex și emoționant al statutului femeii în lumea musulmană, inspirat din propria adolescență – Haifaa Al-Mansour a așteptat ani la rând și a fost nevoită să se supună unor numeroase restricții. Filmul a câștigat trei premii la Veneția și trofeul Festivalului Internațional de Film de la Dubai, anul trecut.

Curajos este și polonezul Tomasz Wasilewski, care reușește să evite stereotipurile filmului de gen In A Bedroom/ W Sypialni, o dramă psihologică despre o prostituată de 40 de ani care își procură bani și mici plăceri după ce-și adoarme clienții, proiectată anul trecut la Karlovy Vary. Un film ambițios și complex semnează și renumitul dramaturg indian Anand Gandhi – Ship of Theseus, o meditație despre identitate, dreptate, frumusețe, moarte, prin intermediul a trei povești aparent disparate și a trei personaje: un fotograf experimental, un călugăr și un agent la bursă.

Made in Ash/ Až do mesta Aš (r. Iveta Grófová), propunerea Slovaciei la Oscar, vorbește fără ocolișuri, în stil documentar, despre femei aflate la granița supraviețuirii. Thriller-ul Call Girl (r. Mikael Marcimain) abordează un subiect incomod, inspirat dintr-un scandal politic din anii 70, în Suedia – ministrul Justiției ar fi întreținut relații sexuale cu o prostituată minoră. Filmul a obținut 11 nominalizări la premiile industriei suedeze de film, premiul FIPRESCI la Toronto și pe cel al publicului la Stockholm.

Breaking Horizons/ Am himmel der tag (r. Pola Beck), desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Zurich, explorează trăirile unei tinere însărcinate care ia o decizie radicală din teama de a nu rămâne din nou singură și fără un scop în viață. Despre feminitate, dar într-o altă etapă a vieții, cea a adolescenței, vorbește cu delicatețe, sinceritate și uneori cu sarcasm Eliza Hitman în It Felt Like Love, selecționat la Sundance. Iar Ploaie de vacanță/ Tanta agua/ So Much Water (r. Ana Guevara, Leticia Jorge), proiectat la Berlin și San Sebastian, urmărește eforturile zadarnice ale unui tată de a-și distra copiii într-o scurtă vacanță în care plouă torențial. Filmul va fi distribuit de Transilvania Film.

I Catch a Terrible Cat / Koppidoi neko (r. Rikiya Imaizumi) este atipic pentru un film japonez: o comedie romantică despre un scriitor de 70 de ani care, într-un moment de blocaj, ajunge să colinde pub-urile și intră în încurcături amoroase. De umor, dar de altă factură, vor avea parte cinefilii în The Deflowering of Eva van End (r. Michiel ten Horn), o satiră cu accente absurde la adresa clasei mic burgheze, care evocă Teorema lui Pier Paolo Pasolini.

Singurii regizori aflați la al doilea lungmetraj de ficțiune sunt danezii Tobias Lindholm (A Hijacking / Kapringen) și Michael Noer (Northwest/ Nordvest). Prieteni buni (Lindholm e unul dintre colaboratorii frecvenți ai lui Thomas Vinterberg), aceștia au debutat împreună cu drama de închisoare R (2010, premiat la TIFF pentru Cea mai bună imagine) și au luat-o apoi pe cont propriu cu A Hijacking, povestea capturării unui vas danez de către pirați somalezi, și respectiv Northwest, un thriller violent despre doi frați dintr-o suburbie a orașului Copenhaga, ambele proiectate în numeroase festivaluri. A Hijacking va fi distribuit în România de Independența Film.

Juriul va fi alcătuit din regizorul Cristi Puiu, cel care semnează și campania de imagine TIFF, cineastul maghiar György Pálfi, autorul celebrului Taxidermia (2006), actrița Franziska Petri, elogiată anul trecut la Festivalul de la Veneția pentru rolul din Betrayal/ Izmena (r. Kirill Serebrennikov), proiectat în Supernova, Frederic Boyer, directorul artistic al Festivalului de Film de la Tribeca (New York), și renumita producătoare britanică Lynda Myles, șefa catedrei de regie ficțiune la National Film and Television School, fostă vice-președintă a Columbia Pictures și co-autoare a cărții „The Movie Brats”.

Înaintea fiecărui lungmetraj din competiție va fi proiectat, ca în fiecare an, un scurtmetraj din secțiunea competitivă Shadows Shorts/ Umbre – Scurtmetraj, al cărei selecționer este Mihai Mitrică. Pentru prima dată, selecția de 12 scurtmetraje horror și fantasy include și un titlu românesc: The End (r. Marius Roșu). Must-see-uri sunt și Death of a Shadow (r, Tom Van Avermaet), nominalizat anul acesta la Oscarul pentru scurtmetraj, Haunting Charles Manson, regizat de Mick Davis, cel care a filmat în România Modigliani (2004), Zimmer 606 (r. Peter Volkart), distins cu trofeul Melies d’Or pentru cel mai bun scurtmetraj la Sitges, cel mai vechi festival de film fantastic din Europa.

Din prestigioasa selecție de la Sitges vin alte două delicii horror: Fist of Jesus (r. Adrián Cardona, David Muñoz) și Hotel (r. Jose Luis Aleman). Cinefilii vor savura și The Captured Bird (r. Jovanka Vuckovic), un film produs de Guillermo del Toro, despre o fetiță care descoperă într-o hală industrială cinci creaturi stranii gata să iasă în lume. Prin urmare, spune selecționerul Mihai Mitrică. „nici anul acesta nu va fi soare în Shadows Shorts”.

Juriul secțiunii Umbre-Scurtmetraj este format Freddy Bozzo, vice-președinte al Festivalului Internațional de Film Fantastic de la Bruxelles, Tomi Malkki, artist grafic, ilustrator și animator finlandez, selecționat la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy cu Save the Rhinoceros (2010), și Danny Lennon, producător și distibuitor de la PHI Group (Quebec, Canada), compania care a produs Danse Macabre și Hope, filme câștigătoare ale Premiului secțiunii Umbre – Scurtmetraj la edițiile anterioare.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!